23948sdkhjf

EUs vækstværktøjer kan sikre danske arbejdspladser

Danske Slagterier og Fødevareforbundet NNF går nu sammen om at opfordre fødevareminister Eva Kjer Hansen og Folketinget til at arbejde for, at EU midlertidigt indfører eksportstøtte til den europæiske svinekødssektor.
Fødevareforbundet NNF og Danske Slagterier er enige om, at situationen nu er så alvorlig, at den danske regering og Folketinget bør reagere.

- Over de seneste 12 måneder har vi mistet mere end 2.500 arbejdspladser ved slagterilukninger. Den udvikling kan fortsætte med samme hast, hvis ikke regeringen gør brug af alle muligheder for at hjælpe erhvervet gennem krisen. Det handler om at sikre danske arbejdspladser, siger Ole Wehlast, der er forbundsformand for Fødevareforbundet NNF.

Eksportstøtteordning på svinekød
Konkret anbefales det, man arbejder for, at EU aktiverer det redskab, som giver støtte til eksporten af svinekød ud af EU - den såkaldte eksportstøtteordning.

- Eksportstøttemuligheden er et vækstredskab, der allerede er i EU’s værktøjskasse og situationen er meget alvorlig nu. Jeg vil derfor kraftigt opfordre fødevareministeren til at tage kontakt til EU’s landbrugskommissær, Mariann Fischer-Boel, og arbejde for at vi i en periode får introduceret støtte til svinekødprodukter, siger Danske Slagteriers formand, Asger Krogsgaard.

Ole Wehlast opfordrer også regeringen til at lave en vækstpakke, så der kan komme gang i beskæftigelsen – også i landbruget:

- Finanskrisen har betydet, at politikere i andre lande har taget initiativ til diverse vækstpakker, bankpakker m.v. Vi har en åbenlys mulighed for at få glæde af de EU-midler, som Danmark jo allerede har betalt til. Det er reelt et spørgsmål om Folketinget vil have, at den danske branche skal have støtte i den aktuelle krise – eller om midlerne kun skal gå til andre lande.

Asger Krogsgaard understreger, at Danske Slagterier ikke er tilhænger af statsstøtte og subsidier:

- Men så længe vi har en fælles politik i EU, skal vi naturligvis bruge de politiske instrumenter som følger med. Ellers taber vi konkurrencekraft og arbejdspladser. Den økonomiske situation for svineproducenterne er meget hård, samtidig med at svineprisen på verdensmarkedet er presset i bund som følge af finanskrisen. EU’s eksportstøtteordning vil derfor være et meget positivt tiltag i denne svære situation, siger Asger Krogsgaard.

Fakta om EU’s eksportstøtteordning for svinekød:
  • EU’s eksportstøtteordning er beregnet til at stabilisere markedet i særlige situationer. ordningen er kun blevet brugt i meget begrænset omfang i de sidste 7-8 år.
  • I forvaltningen af markedet for svinekød i EU er der to markedsinstrumenter, der kan komme i anvendelse i særlige situationer: Privat oplagring og eksportrestitutioner.
  • Begge instrumenter er beregnet til at EU midlertidigt og i korte perioder kan stabilisere markedet. Når der er opnået stabilitet, lukker man ordningen ned igen.
  • I praksis er eksportstøtte et tilskud til eksport ud af EU
  • Der er allerede plads til eksportstøtte indenfor EU’s budget


Kilde: Danske Slagterier

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078