23948sdkhjf

På jagt efter smittekilden

Når en fødevarevirksomhed har problemer med salmonella eller campylobacter træder et storstilet alarmberedskab i gang. Dorte Lau Baggesen fra DTU Fødevareinstituttet fortalte på Foodsafe ´09, hvorfor det er så vigtigt med et åbent samarbejde mellem kontrolmyndigheder og producenter, hvis de store fødevareskandaler skal undgås.
Dorthe L. Baggesen er souschef for afdelingen Mikrobiologi og Risikovurdering under DTU Fødevareinstituttet og hendes store interesseområde er sporing af salmonellas spredning fra husdyr og fødevare til mennesker. Hun rådgiver på den baggrund såvel private organisationer og virksomheder som nationale og internationale fødevaremyndigheder (EU, EFSA). Og netop derfor var hun en oplagt kandidat på listen over oplægsholdere på årets Foodsafe i sidste uge.

Status på det landsdækkende salmonellaudbrud
På symposiet gjorde hun status på det igangværende udredningsarbejde og hvilke smittekilder der er fundet og hvilke sager der er lukket. Men smittekilden til landets største salmonella-epidemi er der stadig ikke fundet frem til.

Status er på nuværende tidspunkt, at myndighederne siden februar 2008 har registreret 1305 personer, som er smittet med salmonella typhimurium U292. Antallet af nye patienter ligger nu konstant på ca. fem personer om ugen.

Når der opstår en epidemi
Men hvornår er der egentlig tale om epidemi? Myndighederne har udarbejdet et smittekilderegnskab, hvortil alle landets læger indrapporter data til. Disse informationer sammenlignes løbende ud fra et historisk perspektiv og medvirker således til at give et forventet billede samt til at identificere udbrud. Heri indgår også de estimerede kilder på baggrund af patientundersøgelserne.

- I 2007 var de væsentligste smittekilder kosumæg og svinekød, beretter Dorthe L. Baggesen.

Det viser sig desuden, at halvdelen af de danskere, der blev syge af salmonella i 2007, tog infektionen med hjem fra en rejse i udlandet.

Et dynamisk samarbejde
Når man taler fødevaresikkerhed er der fokus på alle led i kæden, og derfor er der etableret overvågnings- og kontrolprogrammer for såvel foder, primærproduktion, slagteri over til detailled og import.

Dorthe L. Baggesen nævner bl.a. ”Case by case”, der er en del af Fødevarestyrelsens kontrol af bakterier i fødevarer. Under denne betegnelse udføres stikprøvekontroller og risikovurdering af resultater, hvorefter fødevareregionerne vurderer, om der evt. skal ske en speciel håndtering af produkterne.

Producenternes opgave
I den igangværende jagt på kilden til det landsdækkende salmonellaudbrud skal forarbejdnings-, distributions- og detailvirksomheder indsende alle positive salmonellafund til typebestemmelse for ad den vej at forsøge at finde kilden. DTU Fødevareinstituttet typebestemmer herefter salmonellafundene.

Herudover opfordrer Dorthe L. Baggesen virksomhederne til at åbne op for mere dialog på området, da forebyggelse og udredning foregår i et dynamsik samarbejde i form af konstant overvågning, analyser, forskning på området og risikohåndtering.

Andre tiltag i jagten på smittekilden
Fødevarestyrelsen har i den seneste tid udsendt forespørgsler til landets frysehuse med anmodning om oplysninger om større partier af animalske fødevarer, der har ligget oplagret fra starten af 2008, og som der er sendt mindre dele af på markedet i samme tidsperiode som udbruddet har varet. Materialet er nu bearbejdet og der er nogle få partier af varer, der har passet til disse kriterier. Tre af disse partier har det været muligt at undersøge for salmonella. De er alle fundet negative.

Der er endvidere af Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet igangsat en ny runde interview af patienter for om muligt at finde frem til nye hypoteser om kilden til udbruddet. Som en udløber af anbefalingerne fra vores norske kollegaer, der kiggede på sagen i uge 5, udføres disse interview som hjemmebesøg hos patienterne. Dette materiale er i øjeblikket under behandling.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093