23948sdkhjf

EHEDG: Hygiejnisk design skal være en selvfølge

Sammen med underleverandører, udstyrsproducenter og fødevareproducenter vil EHEDG Danmark udbygge og styrke Danmarks førerposition inden for hygiejnisk design af udstyr til fødevareproduktion.
EHEDG Danmark vil skabe forståelse for, at optimalt hygiejnisk design er en selvfølge, som seriøse virksomheder ikke går på kompromis med i konkurrencen. Etableringen af en dansk afdeling af EHEDG (European Hygienic Engineering and Design Group) skal udbygge og styrke den førerposition, Danmark har på området hygiejnisk design af udstyr til fødevareproduktion.

Det fastslår projektchef Palle Birk fra Bilwinco, der udvikler og fremstiller kundetilpasset udstyr til afvejning og pakning. Bilwinco deltager i virksomhedsnetværket Stålcentrum, som har været drivkraften bag etableringen, og som fremover vil få et tæt samarbejde med EHEDG Danmark.

- Den danske afdeling af EHEDG har som målsætning, at hele fødevaresektoren får endnu større fokus på optimalt hygiejnisk design. Der er meget store fordele ved, at underleverandører, udstyrsproducenter og fødevareproducenter arbejder tæt sammen. Alle led i kæden har et ansvar for at højne kvalitet og fødevaresikkerhed, siger Palle Birk, som erkender, at det er en stor udfordring at skabe dette samarbejde.

- Men vi er indstillede på at gøre den nødvendige indsats for at udbrede kendskabet til betydningen af godt hygiejnisk design, understreger han.

I mål ved fælles fodslag
EHEDG er verdens vel nok førende organisation for hygiejnisk design. EHEDG udarbejder guidelines for hygiejnisk design, udvikler testmetoder og driver en international anerkendt certificeringsordning. I dag har flere af de største fødevareproducenter udarbejdet egne ”husstandarder” og ordrekrav for hygiejnisk design. Det repræsenterer en af udfordringerne for EHEDG Danmark, idet virksomhederne nødigt opgiver adskillige års indsats til fordel for EHEDG’s principper og retningslinker for godt hygiejnisk design.

- Mange virksomheder bruger og har brugt kræfter på at udvikle mere eller mindre de samme løsninger. Dialog og samarbejde via EHEDG Danmark og Stålcentrum vil derfor fremover kunne give store synergigevinster og endnu større fødevaresikkerhed. Det gælder om at få alle med på vognen og skabe et fælles grundlag, siger Palle Birk.

Palle Birk finder det direkte paradoksalt, at netop fødevaresikkerhed i dag faktisk i nogle tilfælde er en konkurrenceparameter, hvor man ved at spare på detaljer, der er afgørende for det hygiejniske design, kan opnå en lavere pris på udstyr.

- Så længe, der er aftagere til maskiner og udstyr, der ikke er konstrueret efter de bedste hygiejniske principper, så vil der altid være leverandører. Derfor handler indsatsen i EHEDG Danmark fremover i høj grad om at skabe forståelse for, at optimalt hygiejnisk design er en selvfølge, som seriøse virksomheder ikke går på kompromis med. Langt hen ad vejen har vi en kommunikationsopgave, fastslår Palle Birk.

Samtidig er det en vigtig opgave at bidrage til at videreudvikle og markedsføre EHEDG’s certificeringsordning for udstyr med godt hygiejnisk design, så både udstyrsproducenter og fødevarevirksomheder får mulighed for at brande deres produkter på veldokumenteret, høj fødevaresikkerhed.

Endelig vil EHEDG Danmark søge samarbejde og dialog med fødevaremyndighederne for at bidrage til såvel effektive som hensigtsmæssige regler, der kan medvirke til at styrke og profilere den danske fødevaresektor på høj kvalitet og sikkerhed.

Kom til præsentationsmøde i Vejle den 11. juni 2009.

Kilde: Stålcentrum

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094