I bestræbelserne på at hjælpe folk med tygge- og synkebesvær er flere sygehuse og plejecentre er begyndt at blende patienternes/beboernes mad og derefter anrette den, så det ligner for eksempel almindelige rugbrødsmadder med leverpostej, flæskesteg eller æg og rejer. Det fortæller dr.dk.
- Der er jo rigtig meget livskvalitet i, at man kan spise mad, og at man får den oplevelse, der ligger i at kunne deltage i et måltid, siger Dorte Melgaard, der er formand for Dansk Selskab for Dysfagi - også kendt som synkebesvær - til DR.
Blandt de første til at tilbyde gelésmørrebrød, hvor råvarerne bliver blendet og tilsat husblas, var Regionshospital Nordjylland.
Dér er man nu i gang med at se nærmere på, hvordan man laver lagkager og banankager i geléform, så det smelter i munden på patienten, fortæller køkkenleder Mona Stenskrog til dr.dk.
Nu kan blendede råvarer ligne alt muligt
Folk med synkebesvær kan for eksempel få flæskesteg lavet af gelé