Forebyggelse af fødevaresvindel går ind i en ny tidsalder

Klumme: Nu skal det være slut med snak - nye krav lægger op til handling, skriver bromatolog Lars Krusell fra Teknologisk Institut.

I sidste måned skete et længe ventet paradigmeskift for de væsentligste certificeringsstandarder på fødevareområdet.

Det er et skift væk fra snak, begrundelser for og forklaringer om, hvorfor fødevaresvindel skal tages alvorligt, til at nu skal der handles og etableres sikring mod svindel, der kan true fødevaresikkerheden.

GFSI, Global Food Safety Initiative, der stiller krav til indholdet i de betydende standarder, kom endelig med deres "Benchmarking Requirements, version 7". De omfatter blandt andet krav til at adressere fødevaresvindel, food fraud.

Fremover skal standarderne kræve af fødevarevirksomhederne, at de analysererer sårbarheden overfor, at deres varer er udsat for svindel - og at virksomhederne tager de nødvendige forholdsregler og etablerer procedurer, der afbøder de identificerede sårbarheder samt indbygger dette i virksomhedens ledelsessystem for fødevaresikkerhed.

Klare deadlines
De tre største standarder, FSSC 22000, IFS og BRC, har allerede adopteret kravene, der har været proklameret i mere end to år. Nu er der således klare deadlines i standarderne for, hvornår virksomhederne skal leve op til kravene. Som den seneste er det for FSSCs vedkommende pr. januar 2018.

Der vil givetvis ske det, at også virksomheder, der ikke er certificerede, vil blive mødt af kravene i forskellig grad, når de handler med kunder der er certificerede.

Virksomhederne vil blive spurgt om, hvad de gør for at sikre sig mod, at deres varer er blevet svindlet. Den nærliggende reaktion er at bruge de samme værktøjer som de certificerede virksomheder benytter, så der kan svares, at vi skam har styr på vores sårbarheder.

Det kan man få ved at benytte analyseværktøjet SSAFE Vulnerability Assessment Tool, der  kan hentes gratis på nettet. Værktøjet er en glimrende og strukturet tilgang til sårbarhedsanalyse og ender med en synliggørelse af sårbarhederne og af de bagvedliggende årsager.

Det kræver en vis kreativitet
Årsagerne kunne for eksempel være lange og uklare forsyningskæder, hårdt prispres på leverandører - eller modtagekontrol, der kun er fokuseret på kvalitetsparametre og ikke er målrettet afsløring af svindel. Derefter skal virksomheden så etablere afbødende foranstaltninger, så fødevaresikkerheden ikke trues at potentiel svindel.

Værktøjet kan godt virke lidt uoverskueligt, når man åbner det de første gange, og omsætningen til styrende foranstaltninger i ledelsessystemet kræver en vis kreativitet. Det vil vi gerne hos Teknologisk Institut hjælpe virksomhederne med.

Teknologisk Institut  tilbyder et kursus i brugen af SSAFE-værktøjet og etablering af styring af de identificerede sårbarheder. Vi har holdt kurset et par gange i efteråret 2016 med meget tilfredse deltagere, og der er få ledige pladser tilbage på et tilsvarende kursus i Aarhus 29. marts.

Se mere om kurset her



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Nina Svanborg
Godt Lars. Det er et utroligt relevant emne. Jeg er sikker på, at der er meget mere svindel med fødevarer, end de fleste danskere overhovedet har fantasi til at forestille sig!

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Skuffende fødevaremarked forsøger igen: Der sker forbedringer i foråret

Det er snart helt slut for kæde af madbutikker

Juicekæden i offensiven: Så mange skal åbne i 2018

Blandede maderfaringer med kulturåret i Aarhus

Ny forskning skal fremme sunde bakterier i maden

Netto donerede over 250.000 måltider til socialt udsatte

Nyhedsbrev

Kendte restauranter rykker ind i ny terminal 2

Haarslev Industries vil runde 2,2 milliarder

Den fynske virksomhed sætter gang i en omfattende transformation.

Åbyhøj-firma på sukkerfrit eksporteventyr

Ugens grin: Kommunikation på russisk

Modermælkserstatning i 83 lande kan være salmonellaramt

Fødevarestyrelsen: Danske spædbørn går fri af fransk salmonellaskandale

Rørvig Dessert har brug for mere plads

- Vi er under pres, fastslår indehaver Morten Weidemann

Sall Whisky Distillery tager form

Tivoli åbner med restaurantfestival

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Overskuddet faldt i Chr. Hansen trods omsætningsvækst

Dansk babymad får comeback i Danmark

Lovemade er tilbage med helt nyt sortiment

Suppe-iværksætter hædret med pris

Nu sortner det igen for lakridsentusiaster

Lakridsfestival vender tilbage i marts

Arla med millionrekord i plastiklåg

Foodexpo får et madtempel

Erhvervsliv raser over nøl i Skatteministeriet

Kelsens kager gav kæmpevækst i overskuddet

Resultatet steg med langt over 60 procent i seneste regnskabsår

Risiko for forurening fra mus i bagerbrød

Jysk cateringfirma har voldsomt vokseværk

Lufthavnsrestaurant nægter at lukke trods byggerod

Bite Copenhagen får ny direktør

51 restauranter med i DinnerDays

Nyt juicekoncept klar i Fredericia

1

Rekordmange direktører får karantæne

Slikhandler anker dom om millionbøde

Vodkaflaske til otte millioner kroner stjålet i København

Coca-Cola sender ny iste til Danmark

Just Eat havde rekordsalg 1. januar

Slikhandler i retten for afgiftsfusk for millioner

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Rustfri filtre fra Classic Filters

Stress-spotting – den nye ledelsesdisciplin

Hjemmesider øger salget med klima-ikon!

Minimer kritisk ophobning af mikroorganismer i dit produktionsudstyr

BIM-objekter til tekstilbaseret ventilation

Fødevareministeren på besøg hos Kalu A/S

Vi er stolte over at have leveret denne Erikkila svingkran til Hydrema Danmark

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Nyt program til etiketgenerering ¨BNY Excel File Copy¨ fra Bent Nygaard Elektronik A/S

Tick Cad lancerer Tick Tool - Workspace: et oprydningsværktøj til Vault

Metaldetektor til beskyttelse af dit udstyr.

Proshop nød godt af uvildig rådgivning

Kom med til netværksmøde med Danish Fish Tech Group i Århus d. 25. januar - fokus er på fiskeri

Undgå belastningsskader og tinnitus!

Motorstarter fra LOVATO

Kom med på Strøget – hovedpulsåren i Aarhus’ detailhandel

Lemvigh-Müller vinder pris som Årets leverandør

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

NIDEC-SHIMPO servogear hos ZF Danmark

FLOWave er en flowmåler med sensoregenskaber

Tag en energirapport på din virksomhed

Dansk fællesstand på AquaME - Mellemøstens førende messe indenfor akvakult...

Gratis webinar: Hvad er EDI?

Henrik Christensen - Salg af batterier, opladere, lygter samt diverse livin...

Efterlysning: Ny medarbejder søges!

Send til en kollega

0.236