Forebyggelse af fødevaresvindel går ind i en ny tidsalder

Klumme: Nu skal det være slut med snak - nye krav lægger op til handling, skriver bromatolog Lars Krusell fra Teknologisk Institut.

I sidste måned skete et længe ventet paradigmeskift for de væsentligste certificeringsstandarder på fødevareområdet.

Det er et skift væk fra snak, begrundelser for og forklaringer om, hvorfor fødevaresvindel skal tages alvorligt, til at nu skal der handles og etableres sikring mod svindel, der kan true fødevaresikkerheden.

GFSI, Global Food Safety Initiative, der stiller krav til indholdet i de betydende standarder, kom endelig med deres "Benchmarking Requirements, version 7". De omfatter blandt andet krav til at adressere fødevaresvindel, food fraud.

Fremover skal standarderne kræve af fødevarevirksomhederne, at de analysererer sårbarheden overfor, at deres varer er udsat for svindel - og at virksomhederne tager de nødvendige forholdsregler og etablerer procedurer, der afbøder de identificerede sårbarheder samt indbygger dette i virksomhedens ledelsessystem for fødevaresikkerhed.

Klare deadlines
De tre største standarder, FSSC 22000, IFS og BRC, har allerede adopteret kravene, der har været proklameret i mere end to år. Nu er der således klare deadlines i standarderne for, hvornår virksomhederne skal leve op til kravene. Som den seneste er det for FSSCs vedkommende pr. januar 2018.

Der vil givetvis ske det, at også virksomheder, der ikke er certificerede, vil blive mødt af kravene i forskellig grad, når de handler med kunder der er certificerede.

Virksomhederne vil blive spurgt om, hvad de gør for at sikre sig mod, at deres varer er blevet svindlet. Den nærliggende reaktion er at bruge de samme værktøjer som de certificerede virksomheder benytter, så der kan svares, at vi skam har styr på vores sårbarheder.

Det kan man få ved at benytte analyseværktøjet SSAFE Vulnerability Assessment Tool, der  kan hentes gratis på nettet. Værktøjet er en glimrende og strukturet tilgang til sårbarhedsanalyse og ender med en synliggørelse af sårbarhederne og af de bagvedliggende årsager.

Det kræver en vis kreativitet
Årsagerne kunne for eksempel være lange og uklare forsyningskæder, hårdt prispres på leverandører - eller modtagekontrol, der kun er fokuseret på kvalitetsparametre og ikke er målrettet afsløring af svindel. Derefter skal virksomheden så etablere afbødende foranstaltninger, så fødevaresikkerheden ikke trues at potentiel svindel.

Værktøjet kan godt virke lidt uoverskueligt, når man åbner det de første gange, og omsætningen til styrende foranstaltninger i ledelsessystemet kræver en vis kreativitet. Det vil vi gerne hos Teknologisk Institut hjælpe virksomhederne med.

Teknologisk Institut  tilbyder et kursus i brugen af SSAFE-værktøjet og etablering af styring af de identificerede sårbarheder. Vi har holdt kurset et par gange i efteråret 2016 med meget tilfredse deltagere, og der er få ledige pladser tilbage på et tilsvarende kursus i Aarhus 29. marts.

Se mere om kurset her



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Nina Svanborg
Godt Lars. Det er et utroligt relevant emne. Jeg er sikker på, at der er meget mere svindel med fødevarer, end de fleste danskere overhovedet har fantasi til at forestille sig!

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Usædvanlig læskedrik klar i Nexø

Glyngøre Shellfish frygter for livet

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Arla-bøvl rammer nu kølediskene

Bagerprodukter går som varmt brød

Eksperter lærer fra sig om emballage

Vilsund satser på kvalitet og bæredygtighed

Ny teknologi skal sikre, at Vilsund Blue fortsat kan være med i toppen af markedet for muslinger på verdensplan

Carlsberg-direktør ny formand hos DI Fødevarer

Søren Brinck erstatter Rynkebys Jørgen Dirksen

Økologiske muslinger på line

- Der er plads til masser af nye produkter

Fødevarefolk blev klogere på fremtidens marked, hvor spild- og specialprodukter bliver stort

- Vi ser et kæmpepotentiale i fødevarebranchen

Hospitalsscanning kan nu rykke ud i fødevarebranchen

Flensted bygger til for 25 millioner

Udvidelse skal give plads til helt nye produkter

Mejerieksporten buldrer derudad

Ny rekord i årets første seks måneder

Nordjyske kokke sejrede i København

International Food Contest sætter smag i højsædet

Fødevareklyngen klar med ny forskningsstrategi

Bornholmsk mad overtager et fly

Konservesfabrik klar til at score kassen

Dina har overtaget et kæmpestort køkken

2

Kendt chefkok er stoppet på berømt hotel

To firmaer laver ny fælles-chokolade

- Digitalisering er fødevareklyngens guldæg

Dansk Cater omrokerer

Coop klar med måltidskasser

Ordre ud af det blå

Eksport fylder for lidt blandt iværksættere

Rotte lukker Aalborg Street Food

Møl-bøvl driller brødproducent

Billund Aquakultur slår igennem i USA

Hemmelige tal: Coop taber millioner på dagligvarekæder

Spiritus-importør sætter milliard-rekord

Lidl ændrer emballage efter forbrugerstorm

Uge 36: Ind og ud af branchens bestyrelser og direktioner

Burgeren fejrer 40 års jubilæum i Danmark

Cocio med global appel

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Har du udfordringer med emballage til e-handel?

HI 2017

Rejsegilde på seks nye haller i Lindø Industripark

NY VIDEO: Fordelene ved ManSafe SRL faldblokke på ét minut

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Pilz har ansat Søren Jauernik som maskinsikkerhedskonsulent

Oplev en verdensnyhed!

Nyeste pip fra 3D-print ekspert

Så kan bakterier, vira og svampesporer godt pakke sammen

Lenze udvikler løsninger til næste generation af lagerhåndteringssystemer

Mød RMIG på hi17

LEO LOCATIVE er effektiv og enkel varetransport!

Ara-El præsenterer Lovatos knap- og switchserie

Invitation til HI - Messe

NYHED! 70 - 80L ”RECYCLING AFFALDSSPANDE” - Sensorstyret - Udført i kraftig rustfrit stål.

Den nye Pro One blæsepistol reducerer støjniveauet med op til 69%

Kapselpåsætter fra Trepak International AB

Har du styr på EMC i din tavle.

Skab din næste forretningsídé i fællesskab

Oplev automatiseret 3D scanning på hi17

Hewikut A/S Microcement

Tysk bryggeri skaber idelle & hygiejniske forhold med affugtning

CO2 neutralt website

Sanistål satser på markedet for blankt stål

International Food Contest sætter smag i højsædet på hi-messen

Send til en kollega

0.204