23948sdkhjf

Økologisk Landsforening langer ud efter miljøministeren

Kritik: Miljøminister Troels Lund Poulsen har travlt med at komme med løsningsforslag på det konventionelle landbrugs stigende pesticidforbrug. Økologisk Landsforening kritiserer nu ministeren for i flere år at have nægtet at indarbejde økologisk fødevarer i sine grønne indkøbskampagner og aftaler med kommunerne.
Miljøministeren, som nu har travlt med at komme med løsningsforslag på det konventionelle landbrugs stigende pesticidforbrug, kan gøre andet og mere for grundvandet end blot søsætte højere afgifter på sprøjtegifte, lyder det fra Økologisk Landsforening.

- Når økologiske landbrug bidrager til, at fremtidige generationer også kan tage et glas pesticidfrit drikkevand fra hanen, mener vi ikke, det er urimeligt meget at bede om, at offentlige myndigheder køber vores varer til deres kantiner, siger Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening og fortsætter:

- Det giver ingen mening, at kommuner den ene dag må lukke grundvandsboringer på grund af sprøjtegifte, og den næste dag køber konventionelle fødevarer, som netop er dyrket ved hjælp af selv samme sprøjtegifte, til deres plejehjem, skoler og daginstitutioner.

Stat og kommuner kan øge de offentlige indkøb af økologiske fødevarer og omlægge offentligt ejede arealer til økologisk drift. Evald Vestergaard understreger samtidig, at politikerne på den måde kan slå to fluer med et smæk – både redde grundvand fra forurening med pesticider og samtidig bidrage til den markedsbaserede vækst i økologien, som regeringen selv har baseret sine økologiske mål i Grøn Vækst på.

Økologien skåner grundvand
Hele 31 procent flere pesticider blev pøset ud i den danske natur i 2008 end året før. Det viser nye tal fra Miljøstyrelsen, som opgør det konventionelle landbrugs anvendelse af sprøjtegifte. Det får alarmklokkerne til at ringe hos såvel politikere og miljøfolk som vandværkernes formand.

Ifølge vandværkernes forening, DANVA, lukkes der hvert år 10-15 vandboringer landet over. Foreningen siger nu, at det bliver sværere og sværere for vandværkerne at finde rent vand. I 2007 blev der fundet pesticider i næsten 40 procent af de undersøgte overvågningsindtag, mens grænseværdien for drikkevand på 0,1 μg/l var overskredet i næsten 15 procent af indtagene.

I økologisk landbrug anvendes der ikke sprøjtegifte. Det betyder, at 6,5 procent af dansk landbrug, hvilket svarer til 170.000 hektar, i dag dyrkes uden brug af grundvandsskadelige pesticider. I regeringens Grøn Vækst plan er der lagt op til, at det økologiske areal skal mere end fordobles og i alt udgøre 15 procent af landbruget i 2020. Det vil være en gevinst for grundvand, miljø og natur, og politikerne kan altså være med til stimulere den udvikling ved at øge det offentliges indkøb af økologiske fødevarer.

Fakta
For hver liter økologisk mælk, der puttes i indkøbskurven, skånes 200 liter grundvand for mødet med pesticider. Det er den mængde grundvand, som dannes under det landbrugsareal, der kræves for at producere én liter mælk. Ét kg økologisk oksekød skåner 3.000 liter grundvand for pesticider, ét æg skåner 75 liter og ét kg kartofler 60 liter. Se mere på www.vandfrahanen.dk

Kilde: Økologisk Landsforening

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125