23948sdkhjf

Mejerier vil bruge både gylle og mælk

Arla lufter idé om at bruge køers gylle til at fremstille store mængder CO2-neutral energi i biogasanlæg.
Arla præsenterede den klimavenlige idé på en konference om grønt lederskab under klimatopmødet COP15.

Der går meget el og varme til at tørre mælk til pulver eller holde en osteproduktion i gang 24 timer i døgnet.

Køernes gylle kan sammen med spildevand og restprodukter fra mejerierne bruges til produktion af biogas, der defineres som CO2-neutral energi, fordi den ikke kommer fra fossile brændstoffer.

Derfor er det helt oplagt at koble de to ting sammen, mener Arlas administrerende direktør Peder Tuborgh.

- Gyllen er allerede at finde i Arlas værdikæde, fordi den kommer fra gårde, der ejes af Arlas andelshavere. Hvorfor ikke udnytte vores egen vedvarende og bæredygtige energi i vores produktion. Det er stadig kun en idé, men vi præsenterer den på COP15-konferencen for at sætte fokus på, hvad vi er parate til, hvis ellers forudsætningerne er i orden, siger han.

En direkte fordel for landmanden ved at omsætte gyllen til energi er, at han ikke behøver så meget jord at sprede den på. Det giver ham mulighed for at udvide besætningen og dermed mælkeproduktionen, uden at han skal investere penge i mere jord, som måske er dyr og svær at finde i området.

Den miljømæssige fordel er også til stede. Den del af gødningen, som ikke går til biogas, er lettere at optage i jorden, og dermed kan landmanden reducere sit forbrug af kunstgødning.

Kilde: Landbrugsavisen.

Læs mere om: Arla
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094