23948sdkhjf

Forskere skal udvikle jord til grøntsagsdyrkning på Mars

Aalborg Universitet hjælper den amerikanske rumfartsorganisation Nasa med at udvikle jord, så der kan dyrkes tomater og andre grøntsager på eksempelvis Mars.
Forskergruppen har blandt andet besøgt Nasa i Houston og kan fortælle, at det her virkelig er noget, den amerikanske rumfartsorganisation satser på. Der er nemlig ikke råd til fejl og problemer, hvis mennesker først har bosat sig på Mars og er afhængige af, at der rent faktisk vokser tomater frem på de planter, som samtidig sikrer, at der er ilt, og at næringssaltene fra urinen bliver genbrugt.

- Man kan næsten ikke kalde det, vi udvikler, jord, for vi går væk fra den almindelige komplekse jord med regnormegange og alt muligt andet og gør det hele så simpelt som muligt. Vi udvikler altså et ingeniørdesignet porøst medie, der opfylder lige præcis det, som planterne har behov for, forklarer Per Møldrup, professor ved Sektion for Miljøteknologi under Institut for Kemi, Miljø og Bioteknologi på Aalborg Universitet til Ingeniøren.

Rockwool og vulkansk askejord kan måske bruges
Helt konkret bliver den største forskel på naturlig jord og rumjorden, at partiklerne i den designede jord har en masse porer, hvor vandet og næringssaltene vil være, mens ilten kan bevæge sig frit mellem partiklerne.

De små porer gør også, at det ikke rigtig vil betyde noget, at der kun er 37 procent tyngdekraft på Mars i forhold til på Jorden, vurderer Per Møldrup. Porerne vil nemlig suge vandet ind i sig på grund af undertryk, og det vil være kraftigere end manglen på tyngdekraft.

En lidt alternativ ting, som forskerne måler på i øjeblikket, er almindelig Rockwool, men man arbejder også på at få den meget frodige vulkanske askejord fra Japan med ind i forsøgene, da forskerne mener, at det kan vise sig at være den perfekte rumjord eller være med til at give mikset til den perfekte rumjord.

Per Møldrup gætter på, at rumjord vil blive intensivt testet på forsøgsstationer og rummissioner inden for tre til fem år.

Kilde: Ing.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081