23948sdkhjf

Ny fremtid for dansk humle

Århus Universitet har i samarbejde med forskellige bryggerier brugt fire år på at finde de optimale danske humlesorter.
De sidste 100 år er dansk øl blevet lavet på importeret humle, for humle er både dyr og besværlig at dyrke. Humleplanten kan blive 10 meter høj, og indtil videre skal det meste af markarbejdet gøres med hånden.

Men gennem de sidste fire år har forskere og en række danske bryggerier arbejdet sammen om at genfinde velegnede danske humlesorter med fremtidsperspektiver.

101 sorter humle
Gennem hjemmesiden danskhumle.dk har Gitte Kjeldsen Bjørn, der er forsker på Institut for Havebrugsproduktion, efterlyst humlesorter fra hele landet, og i alt fik hun samlet 101 forskellige sorter ind, som siden er blevet testet i alle ender og kanter i jagten på at finde de mest øl-egnede.

– Første år lavede vi en screening, hvor de sårbare og syge blev valgt fra. Derefter lavede de professionelle ølsmagere fra Carlsberg aromaprofiler for alle planterne, så vi kunne sortere de dårlige og uinteressante fra. Bagefter havde vi ca. 30 tilbage, som vi dyrkede videre på, så vi kunne få et bedre indtryk af udbyttet og kvaliteten fortæller Gitte Kjeldsen Bjørn.

Fremtid for dansk humle
Gitte Kjeldsen Bjørn er ikke i tvivl om, at der bliver sat pris på forskningen i dansk humle, for Danske Ølentusiaster har tildelt hende foreningens nationale ølpris i 2009.

– Der er helt sikkert fremtid i dansk humle. Men der er nogle hurdler, der skal klares først. Vi skal have nogle større arealer, for hvis f.eks. Carlsberg skal blive interesseret i dansk humle, skal de jo have det til en god pris. Derfor skal vi tilpasse maskinhøsten og dyrkningssystemet til danske forhold, og det vil vi søge penge til i et nyt projekt, siger hun.

Kilde: Foodculture

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094