23948sdkhjf

Danish Crown har lønproblemer i tysk datterseskab

32 rumænske arbejdere har ikke fået den rigtige løn som ansat på Danish Crown i Oldenburg i Nordtyskland. De er hyret ind af et cypriotisk firma.
Danish Crown sender store mængder danske grise til slagtning på det tyske slagteri i Oldenburg, som er et datterselskab til slagterikoncernen.

Der er penge at spare, for i store dele af den tyske slagteindustri arbejder mange østeuropæere på kontrakter med vilkår, som ligger under overenskomsterne i Tyskland og Danmark.

EU-regler gør lav løn mulig
EU's servicedirektiv giver arbejdsgiverne i for eksempel Tyskland lov til at lade en underentreprenør skaffe den nødvendige arbejdskraft. De bliver ansat af det pågældende firma med betingelser, som er gældende i hjemlandet.

I sagen med Danish Crown er der tale om et cypriotisk firma, som via en mellemmand i Irland har leveret 32 rumænske kolonnearbejdere. Men firmaet Atlanco Limited har ikke holdt ord. I sidste uge henvendte rumænerne sig til de tyske myndigheder, fordi de ikke havde fået løn.

Ifølge den tyske onlineavis Nordwest Zeitung var de lovet 7,50 euro i timen eller lidt over 50 kroner. Men en af rumænerne siger til avisen, at han kun har fået tre euro i timen. 10 andre venter stadig på deres løn fra december.

Overraskende sag
I Tyskland er man vant til et opdelt arbejdsmarked med østeuropæere, som får langt mindre i løn end deres tyske kolleger. Men sagen på Danish Crown overrasker:

- Vi havde faktisk troet, vi havde fået nogenlunde styr på situationen, men det som sker hos Danish Crown i Oldenburg, det er simpelthen ikke i orden, siger Berndt Maiweg, formand for slagterisektionen i det tyske nærings- og nydelsesmiddelarbejderforbund NGG til DR Penge.

Politiet undersøger nu, om det cypriotiske firma overtræder tysk sociallovgivning. Spørgsmålet om lønnen til rumænerne kan dog kun afgøres i det land, hvor firmaet er registreret - altså på Cypern, hvor næppe én eneste af de rumænske slagteriarbejdere nogen sinde har sat sin fod.

- Det er et eksempel på, at servicedirektivet tjener som middel til løndumping af værste skuffe, siger Berndt Maiweg fra NGG.

Forhold skal være i orden
I Danish Crowns hovedkvarter i Randers er sagen kommet på et ubelejligt tidspunkt, hvor slagterikoncernen kræver lønnedgang hos sine ansatte i Danmark med den begrundelse, at det er billigere at få slagtet i Tyskland.

- Vi har bedt om at få dokumentation for, at forholdene er i orden, og hvis de ikke er det, så ophører samarbejdet øjeblikkeligt, siger Anne Villemoes, kommunikationsdirektør i Danish Crown til DR Penge.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079