23948sdkhjf

Kirsebæravler bliver hædret med pris

Årets Erhvervsfrugtavler er godsejer og frugtavler Harald Krabbe på Lolland, som får prisen for at have bragt kirsebærvinen tilbage til dansk kultur.
Årets Erhvervsfrugtavler 2010 blev hædret ved årsmødet i Brancheudvalget for Frugt og Grønt.

For årtier siden var Danmark kendt for en stor produktion og eksport af kirsebærvine som Kijafa og Heering.

I dag sælges de kun i meget begrænset omfang, og produktionen er havnet på udenlandske hænder.

Nu er en ny dansk kirsebærvin af høj kvalitet kommet på flasker og det påskønnede branchen altså ved at hædre initiativtageren.

Udvikler erhvervet
I begrundelsen for kåringen af Harald Krabbe, sagde bestyrelsesmedlem Jan Jager:

- Du ser muligheder i stedet for begrænsninger. Man kan godt sige, at du går dine egne veje og i stedet for at rydde arealer med kirsebær, planter du nye træer på tidspunkter, hvor andre ikke tør. Du har også kastet dig ud i store investeringer i teknologi, og du har tilegnet dig en masse viden om produktion af kirsebærvin.

Jan Jager påpegede også, at Harald Krabbe på fornemste vis er i gang med at udvikle erhvervet og dets produkter.

Gevinsten er en større andel af værdistigningen fra jord til bord.

Sidste år gik prisen til frugtavler Søren Hvenegaard Lassen.

44 hektar kirsebær
Godset Frederiksdal på Lollands vestligste spids er rammen om produktion, oplyser Landscentret.

Frederiksdal Gods drives i dag sammen med to andre gårde, Steensgaard og Nøjsomhed i selskabet Agrifos, med 1.200 hektar i alt.

Harald Krabbe overtog godset i 2000, og har siden 2006 brugt en stor del af sin energi og hele sit hjerte på dyrkning af kirsebær og fremstilling af kirsebærvin.

Godset har i alt 44 hektar med surkirsebær, hvoraf halvdelen er plantet i 2008. De fleste træer er kloner af Stevnsbær, og de fleste bær forarbejdes til saft.

Fælles arbejde
Harald Krabbe var glad for og stolt over prisen, men ville i al beskedenhed ikke have hele æren selv:

- Vi er tre om produktionen af kirsebærvin. De to andre er kokken Jan Friis Mikkelsen og journalisten Morten Brink Iwersen. Det var helt tilfældigt, at vi kom i gang, sagde en smilende Harald Krabbe, da han takkede for prisen.

Harald Krabbe er uddannet agrarøkonom og er med i bestyrelsen for Danske Bær A.m.b.a.

Vineri i kostald
Vintrioen indrettede i 2009 et vineri i godsets tidligere kostald på 1.200 kvadratmeter, oplyser Landscentret.

Her gæres frugtsaften op til 5-10 procent, og der justeres med alkohol og sukker afhængig af det naturlige sukkerniveau i årgangens kirsebær.

Størstedelen af vinen vinificeres på rustfrie ståltanke.

Vinene kan herefter lade lagre i op til 11 år på egetræsfade af varierende størrelse samt i glasballoner ude i solen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079