23948sdkhjf

Nye initiativer til vækst i fødevarebranchen

Grøn Vækst 2.0 skal forbedre vækstvilkår og bidrage til beskæftigelsen i fødevareindustrien. Økologisk landsforening og Landbrug & Fødevarer er positive.
Dele af fødevareerhvervet står i en svær situation på grund af den økonomiske krise.

På den baggrund vil regeringen og Dansk Folkeparti sætte gang i en række initiativer.

Styrkelse af økologien
Økologien skal styrkes ved en yderligere nedsættelse af gebyrer for økologiske storkøkkener, og der igangsættes pilotprojekter, der skal bane vej for økologiske biomasseløsninger.

Der afsættes i alt 12 millioner til pilotprojekterne i 2011-2013.

Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at undersøge mulighederne for styrke indsatsen med kontrol på GMO-området, herunder i forbindelse med import af fødevarer.

Økologisk Landsforening roser, at regeringen og Dansk Folkeparti vil skærpe kontrollen med gensplejsede fødevarer, samt at der er lagt op til fjernelse af ekstra kontrolgebyr på storkøkkener, der lægger om til økologi.

- Vi har haft den holdning, at restauranter, institutioner og kantiner, der gør en ekstra økologiindsats, ikke skal betale ekstra gebyr. Aftalen vil sætte yderligere fut under den økologiske spisemærkeordning som flere og flere restauranter og kantiner overgår til, for at give forbrugere en garanti for økovarer i køkkenet, siger Evald Vestergaard, der er formand i Økologisk Landsforening.

Undersøgelse af konkurrenceevnen
Regeringen og Dansk Folkeparti iværksætter en analyse af landbruget og fødevareerhvervets produktivitetsudvikling og konkurrenceevne i forhold til blandt andet de relevante EU-lande, som erhvervet konkurrerer med.

Regeringen og Dansk Folkeparti vil, hvor det er muligt og foreneligt med hensynet til fødevaresikkerheden, nedbringe omkostningerne til den offentlige kødkontrol.

Derudover vil der blive gennemført en analyse af effektiviseringsmuligheder i forhold til Plantedirektoratets kontrol med frø og sædekorn samt planter og kartofler.

- Med denne aftale er der lagt op til et vendepunkt for landbrugs- og fødevareerhvervet i Danmark. Udspillet vidner om en tro på fremtiden for erhvervet, siger Michael Brockenhuus-Schack, formand, Landbrug & Fødevarer.

Vand, jord, dyr og energi
Der er også enighed om at forbedre vandmiljø og naturtilstand.

Jordskatten nedsættes med 500 mio. kroner årligt i 2011 og frem.

Brugen af biomasse i energiforsyningen skal styrkes ved at udbrede det frie brændselsvalg til kraftvarmeværker på op til 2 MW.

Der skal også afsættes 25 millioner kroner ekstra til at styrke indsatsen for at nedbringe sagsbehandlingstiderne på husdyrlovsområdet i Miljøklagenævnet.

Se aftalen i detaljer .
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109