23948sdkhjf

Klumme: Stor mangfoldighed af fødevarer i Danmark

Forbrugere mener, udvalget af fødevarer i de danske dagligvarebutikker er stort og så viser fakta, at konkurrencen er stor på det danske fødevaremarked.
Klumme af Klaus Jørgensen, Landbrug & Fødevarer.

Der er jævnligt debat om høje fødevarepriser og manglende konkurrence på fødevaremarkedet.

Hos landmænd og fødevareproducenter har indholdet af denne debat ofte været svær at genkende.

De sidste par år har der nemlig været konstant lave priser på landbrugsvarer. Det har givet en stram økonomisk situation.

Landmanden og fødevareproducenterne oplever en hård konkurrence både i Danmark og i udlandet.

Danske tilbudskultur
Når varerne ligger i butikkerne så bliver konkurrencen og fødevarepriserne nøje fulgt.

Statistikken viser, at fødevarepriserne ligger højt i Danmark sammenlignet med andre lande. Men der er mange indvendinger mod den måde niveauet for fødevarepriserne - i forhold til andre lande - opgøres på.

Blandt andet tages der ikke højde for den specielle danske tilbudskultur. Udover opgørelsesmetoden så er der mange forhold, som gør, at prisniveauet på fødevarer i butikkerne ikke er det samme i f.eks. Polen som i Danmark.

Det handler blandt andet om forskelle i afgifts- og momssatser, lønomkostninger, osv.

Stor konkurrence
Selvom der er prisforskelle mellem landene, så er fakta, at konkurrencen er stor på det danske fødevaremarked.

Danmark er et af de lande i verden, som importerer flest fødevarer pr. indbygger.

Dette endda til trods for, at Danmark er et stort fødevareproducerende land med en eksport af landbrugsvarer på omkring 60 mia. kr. årligt.

En anden faktor, som indikerer en stor konkurrence, er udvalget af fødevarer.

Mangfoldigheden er stor på de danske fødevarehylder både af danske og udenlandske varer. Det er også den opfattelse den danske forbruger har.

En forbrugerundersøgelse, foretaget af Synovate viser at 61 pct. af de danske forbrugere vurderer, at udvalget af fødevarer i de danske dagligvarebutikker er stort eller meget stort.

35 pct. mener der er tale om et middel udvalg af fødevarer, mens kun 3 pct. synes udvalget er lille.

Størst udvalg af mejeriprodukter
Der er spurgt til udvalget indenfor de store varekategorier, og her peges der på, at udvalget er størst indenfor mejeriprodukter.

Også udvalget af kød og grøntsager vurderes til at være stort. Det kniber lidt mere indenfor kategorierne brød, andre kornprodukter såsom havregryn, mel, osv. samt færdigretter.

Undersøgelsen giver et klart billede af, at der er et mangfoldigt vareudbud i Danmark. Mange varer betyder en høj konkurrence.

Stort net af dagligvarebutikker
Ikke nok med at der er mange varer på hylderne, men i Danmark er der også et stort net af dagligvarebutikker med et varierende udvalg af fødevarer.

Og forbrugerne vælger selv, hvor de handler. Selv i discountbutikkerne er det kun få pct. af forbrugerne, som vurderer, at udbuddet af varer er lille.

Resten mener, det er middel eller stort. Det kan undre, at forbrugerne opfatter udbuddet af vare i discountbutikkerne sådan, men de fleste danske discountbutikker er karakteriseret ved at have større udvalg af varer end de discountkæder, som bl.a. er i Tyskland.

Der er mange varer og mange butikker. Mangfoldigheden, konkurrencen og valgfriheden er stor på det danske fødevaremarked.

Kilde: KIlde: Klaus Jørgensen, Landbrug & Fødevarer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093