Ruslandseksporten holdes oppe af landbrugs- og fødevarer
Landbrugs- og fødevareerhvervet står for over en trediedel af dansk vareeksport til Rusland, og der gemmer sig stadig et stort potentiale og nye muligheder.
Med svinekød, visse mejeriprodukter og agroindustrielle produkter i de dominerende roller har dansk landbrugs- og fødevareerhverv et stort eksportpotentiale i hele den russiske værdikæde inden for fødevareproduktion i kraft af stærke danske kompetencer, skriver Landbrug & Fødevarer.
Stort potentiale
Ifølge en ny samfundsøkonomisk analyse fra Landbrug & Fødevarer, der gennemgår Danmarks samhandel med Rusland, har den danske eksport af landbrugs- og fødevarer et stort potentiale – under forudsætning af at erhvervet får fornuftige konkurrencemæssige betingelser.
- Eksportpotentialet til Rusland skyldes stigende velstand og stigende efterspørgsel efter varer, som danske virksomheder kan levere – både direkte til detailhandlen og som råvarer til videre forarbejdning, siger Klaus Kaiser, Erhvervsøkonomisk chef i Landbrug & Fødevarer.
Nye muligheder
En kraftig strukturudvikling i den russiske fødevareproduktion og en professionalisering af detailhandlen giver samtidig danske virksomheder muligheder som stabile leverandører af fødevarer af høj kvalitet. Tilsvarende er der gode muligheder for danske landbrugs- og fødevarevirksomheder inden for agroindustrielle produkter, som produktionspartnere og som rådgivere.
- Rusland er et win-win marked. Rusland har en målsætning om udvikling af landbrugs- og fødevaresektoren. Sættes investeringer bag ordene, kan erhvervet vinde på agroindustrien. Forsømmes sektoren, kan vi vinde på fødevareeksporten. Undervejs leverer vi på begge områder, uddyber Klaus Kaiser.