23948sdkhjf

Nortura forlænger datomærkning på kød

Udtrykket sidste forbrugsdag kan skræmme folk til at smide kød ud, der er spiseligt. Derfor ændrer den norske kød- og ægkoncern datomærkningen på en række kødprodukter.
- For bøffer og fileter af okse- og svinekød er det langt mere korrekt at anvende udtrykket ”bedst inden en bestemt dato.” Det samme gælder falukurv (svensk pølse), bacon, stege i sky og røget skinke, siger administrerende direktør Jo Henning Espevalen i Nortura - moderselskab til kødmærkerne Gilde og Prior.

Fødevarebranchen i Norge er meget restriktiv, når det kommer til mærkning af kølede kødprodukter.

Men den nuværende praksis er i mange tilfælde strengere end de sundhedsmæssige behov dikterer, mener Nortura.

Skal reducere madspild
- Ifølge fødevaremyndighedernes regler betyder ”seneste forbrugsdag”, at varerne er letfordærvelige og skadelige kort tid efter udløbsdatoen. Med den nuværende produktionshygiejne, emballeringsteknologi og emballage er det ikke længere tilfældet for disse emner. Derfor indfaser vi nye etiketter i de kommende måneder, siger Jo Henning Espevalen.

Formålet med ændringen er at reducere omfanget af madspild.

- Det er vigtigt for forbrugerne, samfundet og klimaændringer. Som den største norske leverandør af kød, er det naturligt for os at tage dette skridt fremad, siger Jo Henning Espevalen.

Bedre med tiden
En del af varerne som ommærkes vil faktisk blive bedre af at ligge lidt længere, mener madeksperter.

- Mange mennesker spiser oksekød, inden det er blevet modent og går glip af en masse god smag, siger Roar Sjåvåg, ferskvarechef i Jacob's Mathuset på Holtet i Oslo og arrangører af madlavningskurser.

Hele indre og ydre fileter kan meget vel være gode en måned efter, hvad der nu er nævnt som den sidste forbrugsdag, mener han.

- Og en T-bone steak, som ifølge etiketten er fin i ti dage efter købet, kan du godt nyde tre eller fire uger senere. Men det er vigtigt, at folk lærer at vurdere lugt, smag og konsistens for at kunne vurdere kødets kvalitet, siger Roar Sjåvåg.

God mad smides ud
Undersøgelser viser, at der bortskaffes en masse mad i Norge, og at meget af denne mad kan spises.

- Mere end halvdelen af madaffaldet er såkaldte anvendelige fødevarer som dermed ikke behøver at gå til spilde, siger seniorforsker Ole Jørgen Hanssen, Østfold Research og tilføjer:

- Beregninger baseret på data fra dagligvarebutikker tyder på, at kød for mere end 100 millioner norske kr. om året kasseres fra butikker, ofte på grund af en for kort holdbarhedsperiode. Derhjemme kasserer folk endnu mere. Det vil sandsynligvis have en positiv virkning, hvis datomærkning ændres på kødprodukter, hvor holdbarheden ikke er kritisk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078