23948sdkhjf

Fødevareerhvervets forretningsmuligheder skal styrkes

Klumme: Det nye projekt kaldet Grønne Fødevarekæder skal sørge for, at forskellige aktører i værdikæden fra jord til bord samarbejder og udvikler samlede strategier.
Klumme af Lisbeth Kempel, Kommunikationschef for AgroTech.

GTS-instituttet AgroTech har indgået en resultatkontrakt med Videnskabsministeriet om projektet De Grønne Fødevarekæder.

Projektet handler om at udvikle teknologiske serviceydelser, der kan hjælpe værdikædens aktører med at udvikle samlede strategier for optimering af kvalitets- og ressourceparametre.

Det sker med henblik på at få et solidt beslutningsgrundlag for bæredygtig udvikling og produktion af såvel nye højværdiprodukter som optimering af eksisterende produkter – i sidste ende ikke mindst for styrke fødevareerhvervets forretningsmæssige muligheder.

Konkurrencedygtige prismæssigt
Baggrunden er, at fremtidens fødevarer skal være sunde, friske, let tilgængelige og produceret under hensyntagen til omverdenen. Og så skal de naturligvis stadig smage godt og være konkurrencedygtige prismæssigt for, at danske fødevarevirksomheder kan klare sig i den fremtidige globale konkurrence.

Det er derfor af stor betydning, at de forskellige aktører i hele værdikæden fra jord til bord samar-bejder om at optimere teknologi samt kvalitets- og ressourceparametre, og her mangler der en forskningsmæssig viden om kobling af parametre fra primærproduktionen til forædlingsleddet. Det er blandt andet den viden, projektet skal tilvejebringe.

Grønne fødevarekæder
Men hvorfor grønne fødevarekæder og ikke blot fødevarekæder? Det skyldes blandt andet fire såkaldte megatrends, der er blevet markant styrket de seneste år, og som fortsat vil gælde så langt vi kan se frem.

Det er sundhed, kvalitet, etik og convenience.

Det giver både vide rammer og store muligheder for produktudvikling af fødevarer. Kunsten for den enkelte virksomhed består i at identificere netop den trend, der giver mest mening i forhold til virksomhedens produktportfølje. For langt de fleste virksomheder vil det imidlertid give størst konkurrencemæssig fordel at arbejde med aspekter af alle trends og ud fra dem arbejde målrettet med kvalitets- og ressourceoptimering i hele værdikæden.

Etik er interessant
Megatrenden etik er interessant, ikke mindst forstærket af den verdensomspændende krise, og kan i høj grad bruges i forhold til en aktiv CSR-strategi (corporate social responsibility) og dermed åbne for en profilering af virksomheden også på overordnet niveau. Noget, der efterspørges i stigende grad internationalt. Effektiv produktion er nemlig ikke længere tilstrækkeligt for at drive en profitabel virksomhed, fordi der netop stilles helt andre krav til producenterne. Bæredygtighed er et stærkt konkurrenceparameter, fordi det kan imødekomme både forbrugernes krav om ansvarlig produktion og – qua ressourcebesparelser – virksomhedernes krav om omkostningsreduktioner.

Stadig mere overvægtige
Megatrenden sundhed er heller ikke til at komme udenom. Indbyggerne i hele den vestlige verden og mange andre lande bliver stadig mere overvægtige, og fra politisk hold stilles mere og mere skarpt og indføres reguleringer, der kan modvirke denne udvikling. Sundhedsaspekter er derfor vigtige at inddrage i produktudviklingen.

Støttes med 9 millioner kroner
Resultatkontrakten strækker sig over en 3-årig periode og støttes med 9 mio. kr. af Videnskabsministeriet. Forsknings- og udviklingspartnere er på nuværende tidspunkt: Aarhus Universitet/DJF, og Københavns Universitet/KU-LIFE. Derudover vil SMV’ere blive inddraget i konkrete aktiviteter.

Konkret er AgroTech som en del af kontrakten i gang med at udvikle følgende:

• Teknologiske serviceydelser baseret på forhold i primærproduktionen, så effektiv og bæredygtig udvikling og produktion af naturligt funktionelle fødevarer muliggøres.
• Skabe et videnbaseret operationelt beslutningsgrundlag for opstilling af nødvendige kvalitetskrav til udvikling og produktion af fødevarer med skræddersyede egenskaber.
• Øge den værdikædebaserede forretningsforståelse for aktører langs mælke- samt frugt og grønt-kæderne radikalt.
• Sikre videnspredning af resultater fra aktiviteterne til andre værdikæder inden for jordbrugs- og fødevareproduktion.

Kilde: Lisbeth Kempel, Kommunikationschef for AgroTech

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.086