23948sdkhjf

Sure miner over fødevareforlig

Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD) og Håndværksrådet er langt fra imponerede over det fødevareforlig, som alle Folketingets partier vedtog mandag.
Organisationerne frygter, at fokus flyttes fra fødevaresikkerheden, når fødevarekontrollanterne fremover skal hente 30 procent af deres budget ude hos fødevarevirksomhederne.

Der lægges nemlig op til massive stigninger i brugerbetalingen samt højere bøder ved forseelser. Alt sammen skal medvirke til at sikre en samlet brugerbetaling på 19,2 millioner kroner om året.

- Vi er stærkt betænkelige ved, om den store regning for kontrollen vil havne hos de mange små og mellemstore fødevarevirksomheder, som har rigeligt med udfordringer i forvejen. Der er i høj grad brug for en mere differentieret bødestruktur, hvor de mindre virksomheder kommer til at betale forholdsmæssigt mindre end de store supermarkeder, siger afdelingschef Anne Holm Sjøberg fra Håndværksrådet i en kommentar.

Fødevaresikkerhed i anden række
Samtidig er der en risiko for, at fødevaresikkerheden kommer i anden række med det nye forlig mener de to organisationer.

- Hvis en fødevareregion ikke har fundet nogen virksomheder at skrive bøder ud til, når året er ved at være omme, så risikerer de jo at få en bøde for bødens skyld - ikke på grund af brud på fødevaresikkerheden. For pengene skal jo ind på en eller anden måde, siger formanden for BKD, bagermester Hardy Christensen.

BKD og Håndværksrådet er utilfredse med, at det bliver gebyrer og bøder, der skal finansiere fødevarekontrollen.

For det fjerner nemlig fokus fra fødevaresikkerhed og retter den i stedet mod muligheden for at skaffe nogle af de mange millioner kroner som skal finansieres af fødevarebranchen selv.

- Hvis man endelig skal lave brugerbetaling, hvorfor deler man så ikke omkostningen på 19 millioner ud på alle Danmarks fødevarevirksomheder? Hvis der så indbetales fem millioner kroner i bøder om året, så trækker man dem fra på næste års regning til fødevarebranchen. Så fjerner man fokus på penge fra kontrollanternes side og retter det ind på fødevaresikkerhed. For vi kan vel alle blive enige om, at det er den det skal handle om, når en kontrollant besøger en bager, slagter, restaurant eller andet, siger Hardy Christensen.

Håndværksrådet og BKD vil tage emnet op på et møde med fødevareminister Henrik Høegh, onsdag den 30. juni 2010.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109