23948sdkhjf

Finansloven baner vejen for mere økologi

Regeringens finanslovsaftale har fået et markant grønt aftryk med mere end en mia. kroner over de næste fire år - 120 millioner kroner afsættes til en styrket økologi-indsats på fødevareområdet.
Mere økologi, en styrket indsats for naturen, flere grønne arbejdspladser og mindre CO2-udledning. Det er blot nogle af de grønne indsatsområder, som regeringen i forbindelse med årets finanslov er blevet enige med SF og Enhedslisten om at prioritere de næste fire år.

Samlet set har årets finanslov fået et markant grønt aftryk, og der er i alt afsat 1.045 mio. kroner til grøn omstilling, natur og miljø under Miljøministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet, Fødevareministeriet og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet.

Regeringen har allerede meldt ud, at der er afsat 195 mio. kroner til Naturplan Danmark. Med den endelige finanslovsaftale er der nu fundet 106,5 mio. kroner ekstra over fire år til en styrket indsats for naturen. Pengene går blandt andet til en artsportal og mere skovrejsning. Der afsættes også 120 mio. kroner til en styrket økologiindsats, og den endelige fordeling af de midler skal forhandles på plads med SF og Enhedslisten.

Tilfredse fødevareaktører
- Regeringen har en ambitiøs plan om at fordoble det økologiske areal, og derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu afsætter yderligere 30 mio. kroner årligt til at booste økologien. De ekstra millioner kan f.eks. gå til at få flere til at omlægge til økologi og til at finde nye afsætningsmuligheder for danske økologiske varer i udlandet, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

- At omstillingen til økologi får et skub, så flere kan nyde godt af økologiske fødevarer. At der bliver satset på en mere mangfoldig natur med flere dyrearter. Og der er både arbejdspladser og en renere natur i udsigt, når vi endnu engang styrker miljøteknologien, siger SF’s formand Pia Olsen Dyhr.

- Vi er meget glade for, at det lykkedes at få en aftale, der kan støtte en markedsindsats for økologi – herunder styrke offentlige indkøb af økologi og forbrugerforståelsen for den værdi, der ligger bag Ø-mærket for natur, dyrevelfærd og rene fødevarer. Eksportindsatsen vil give vores økologiske virksomheder en større bid af det hastigt voksende globale marked for økologisk fødevarer, som pt. er på 360 milliarder kroner, og som vokser år for år, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.



Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.422