Klumme: National videndeling er en nøgle til vækst
Afsætningen af kvalitetsfødevarer kan fremmes, hvis den nationale videnudveksling mellem små, lokale netværk inden for fødevareerhvervet styrkes.
For at sikre at den viden og energi, som findes i lokale netværk, bliver opsamlet, har Videncenter for fødevareudvikling (VIFU) i samarbejde med Smagen af Danmark, Grønt Center og Center for Regional- og Turismeforskning ansøgt Fødevareministeriet om støtte til at etablere et landsdækkende net af lokale koordinatorer.
Små og mellemstore fødevarevirksomheder danner ofte lokale netværk for derigennem at samarbejde om konkrete projekter, udveksle erfaringer og sammen sætte deres præg på den lokale egn med deres produkter.
Svært at starte netværk
Behovet for øget videndeling viser sig ved, at nogle af disse virksomheder oplever, at det kan være svært at fortsætte og udvikle netværket på grund af faktorer som økonomi, mangel på tid, eller fordi et konkret projekt er blevet afsluttet.
Det betyder, at der rundt om i landet bruges mange ressourcer på at starte netværk op, hvorefter de dør ud og nye, lignende netværk startes op andre steder i landet.
Derfor ønsker VIFU sammen med sine samarbejdspartnere at danne et netværk af koordinatorer, som kan tilføre lokale netværk ressourcer i form af viden og videndeling på landsplan, hvorved ressourcespild undgås, og nye netværk får lettere ved at etablere sig.
Øget koordinering
Når viden deles gennem en landsdækkende koordinering, sikres det, at netværk kan bygge deres arbejde på en platform af andre ildsjæles erfaringer. Hermed højnes kompetencen og kvaliteten af de lokale netværks arbejde.
En øget koordinering skal ligeledes sikre høj kvalitet og levedygtighed i nystartede fødevareprojekter, så de innovative ideer kan blive til konstruktive projekter. Hermed fremmes afsætningen af kvalitetsfødevarer i Danmark.
Tager bolden op
Denne fokus på videndeling mellem fødevareerhvervets aktører er i tråd med Fødevareministeriets seneste udspil om etableringen af et MadExperimentarium med fokus på innovation, uddannelse og kvalitetsfødevarer. Ifølge en rapport om MadX er det vigtigt, at de mange forskellige forskningsresultater samt innovations- og udviklingsprojekter landet over samles og behandles.
Ligeledes skal ny viden, erfaringer, state of the art og good practice formidles til relevante aktører.
Med det planlagte koordinatornetværk vil VIFU sammen med sine samarbejdspartnere tage bolden op om samling af viden, videndeling samt koordinering og ressourceoptimering af lokale fødevarenetværk. Dermed ligger VIFUs interesser tæt på de tanker, som Fødevareministeriet udtrykker i forbindelse med MadX.
Med det udgangspunkt er der dannet grundlag for en god dialog om en løsning via praksisnær koordinering med henblik på at skabe øget vækst i fødevareerhvervet.
Kilde: Klumme af Dorte Storper, Direktør i Videncenter for fødevareudvikling (VIFU)