Fejø Frugt høster 2,7 millioner hos forbrugerne

| Af Laurids Hovgaard | Tip redaktionen om en historie

Masser af aktivitet: Nye kølerum, økologisk omlægning og tilplantning af nye træer.

Laust Spandet Jensen er anden generations frugtavler på den lille ø Fejø i Smålandsfarvandet lige nord for Lolland.

Hans knap 80 hektar frugtplantage har i mange år levet et stille liv uden den store opmærksom fra forbrugere og leverandører.

Det har ændret sig markant siden Laust Spandet Jensen i foråret gik med i Coop Crowdfunding for at finansiere nye ULO-kølerum (Ultra Low Oxygen) til 1,7 millioner kroner, samt midler til omlægning til økologi og øget tilplantning af nye frugttræer.

På otte dage fik Laust Spandet Jensen finansieret 300.000 kroner til omlægning af syv hektar til økologi, mens det tog 50 dage at finde 276 långivere, der tilsammen ville finansiere de nye kølerum, som netop er ved at blive installeret i disse dage.

Kølerummene skal forlænge sæsonen af økologiske danske æbler i supermarkederne.

Kommer tættere på forbrugerne

De tre forskellige lån har alle en rente på fire procent, så forbrugernes sparepenge kan godt matche bankerne, når det handler om renter. Tilløbet til at bede forbrugerne om deres sparepenge var dog ikke helt uden bekymringer.

- Jeg var lidt tilbageholdende i starten, fordi jeg ikke vidste, hvad crowdfunding egentlig var. Men jeg tænkte, at hvis Coops medlemmer gerne vil investere i os, så er det en god mulighed for at komme tættere på forbrugerne. Det første projekt blev finansieret på otte dage, og det hele er gået over stok og sten, siger Laust Spandet Jensen, direktør og ejer af Fejø Frugt, der driver Vesterled frugtplantage, hvor der dyrkes æbler, pærer og blommer, såvel økologiske og konventionelle.

At have flere hundrede kreditorer gav i starten anledning til panderynker i forhold til, hvor meget tid det ville kræve at være i dialog med de mange långivere. Det har dog vist sig ikke at være et problem.

- Det, der faktisk har taget mest tid, er de mange medier, som jeg har talt med. Vi har fået enormt meget PR, og vi er faktisk også blevet knyttet tættere til Coop, som vi er leverandør til. Forbrugerne der har investeret har ikke taget så mange timer, fortæller Laust Spandet Jensen.

Brug tid på præsentationen

Hans bedste råd til andre fødevareproducenter, der overvejer crowdfunding, er at bruge tid på at præsentere projektet grundigt, så forbrugerne kan forstå, hvad deres penge bidrager til.

- Som producent kender man både branchen og sin virksomhed ind og ud, og man er vant til, at det gør de også i banken. Men det gør forbrugerne ikke nødvendigvis. Vi har fået lavet videoer og brugt tid på, og det har virket, siger Laust Spandet Jensen.

- Det kan være svært at rejse kapital hos frugtavlere og gartnerier, fordi investeringerne afhænger af vind og vejr. Derfor er forbrugerne et godt alternativ. Med kølerummene ville jeg nok kunne have sikret mig en længere tilbagebetalingstid end de fem år, som Coop Crowdfunding har som maksimum, siger Laust Spandet Jensen.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Nu vil Mikkeller også lave chokolade

Og desuden tøj, for at det ikke skal være løgn

Grød-kæde vil fordoble antallet af butikker

Men drømmen om udlandet er indtil videre skrinlagt

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Chipsfabrikkens ældre dame kører endnu

Anlægget står ikke foran pension. Tværtimod skal det efter 13 år snart udvides.

Han tester det, der rører ved fødevarer

Gennembrud for antibiotikafrit kød

Nyhedsbrev

1

Så er fuldkorn igen i fokus

Arla brager frem i Asien

Norsk pizzakomet vil åbne i Danmark - igen

Chokoladekæde mister troen på center

Varme bade til rodfrugter skal mindske madspild

Hakkekød trækkes tilbage

EU vil begrænse plastik i miljøet og genbruge al emballage

Blandede maderfaringer med kulturåret i Aarhus

Skuffende fødevaremarked forsøger igen: Der sker forbedringer i foråret

1

Det er snart helt slut for kæde af madbutikker

Juicekæden i offensiven: Så mange skal åbne i 2018

Ny forskning skal fremme sunde bakterier i maden

Netto donerede over 250.000 måltider til socialt udsatte

Haarslev Industries vil runde 2,2 milliarder

Den fynske virksomhed sætter gang i en omfattende transformation.

Åbyhøj-firma på sukkerfrit eksporteventyr

Modermælkserstatning i 83 lande kan være salmonellaramt

Kendte restauranter rykker ind i ny terminal 2

Ugens grin: Kommunikation på russisk

Tivoli åbner med restaurantfestival

Overskuddet faldt i Chr. Hansen trods omsætningsvækst

Erhvervsliv raser over nøl i Skatteministeriet

Risiko for forurening fra mus i bagerbrød

Jysk cateringfirma har voldsomt vokseværk

Lufthavnsrestaurant nægter at lukke trods byggerod

Bite Copenhagen får ny direktør

51 restauranter med i DinnerDays

Nyt juicekoncept klar i Fredericia

1

Rekordmange direktører får karantæne

Slikhandler anker dom om millionbøde

Vodkaflaske til otte millioner kroner stjålet i København

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Få besøg af vores mobile showroom.

Ny projektassistent ved IPW Systems

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Ejner Hessel vælger ClassicMat™ til fremtidens bilhus

Det handler om fødevaresikkerhed

Tre nye medarbejdere hos Shark & Co.

Michael har afprøvet EL:CONs rotationsordning for lærlinge – nu er han udlært elektriker

Endress+Hauser præsenterer verdens første selvkalibrerende temperaturføler

Café Sommerskos historiske lokale skifter hænder

Plejer du dit virtuelle CV nok?

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af Calcium-sulfat dampe hos Boehringer Ingelheim

Vi er stolte over at have leveret denne Erikkila Pro-Coulmn søjlesvingkran til Lesjöfors A/S

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Leverandør til eliten

Følg Xcelgo på LinkedIn

Simas Filters A/S styrker salgsorganisationen

Scandrums A/S er valgt som emballage-partner

Det ny Cateringinventar.dk er online - Se vores nye hjemmeside

Ronnie er udlært elektriker hos EL:CON - og vil gerne lære endnu mere...

Vil elpriserne stige eller falde i 2018?

På næste tirsdag: Kom til gratis foredrag med Toke Kruse

Manicus Teknik olie/vand køler TAK/T

Fødevarelovgivning 2018

KUKA's investering i Device Insight giver spidskompetencer inden for IIoT-p...

NORD DRIVESYTEMS udstiller på ANUGA Foodtec 2018

Send til en kollega

0.189