Fejø Frugt høster 2,7 millioner hos forbrugerne

| Af Laurids Hovgaard | Tip redaktionen om en historie

Masser af aktivitet: Nye kølerum, økologisk omlægning og tilplantning af nye træer.

Laust Spandet Jensen er anden generations frugtavler på den lille ø Fejø i Smålandsfarvandet lige nord for Lolland.

Hans knap 80 hektar frugtplantage har i mange år levet et stille liv uden den store opmærksom fra forbrugere og leverandører.

Det har ændret sig markant siden Laust Spandet Jensen i foråret gik med i Coop Crowdfunding for at finansiere nye ULO-kølerum (Ultra Low Oxygen) til 1,7 millioner kroner, samt midler til omlægning til økologi og øget tilplantning af nye frugttræer.

På otte dage fik Laust Spandet Jensen finansieret 300.000 kroner til omlægning af syv hektar til økologi, mens det tog 50 dage at finde 276 långivere, der tilsammen ville finansiere de nye kølerum, som netop er ved at blive installeret i disse dage.

Kølerummene skal forlænge sæsonen af økologiske danske æbler i supermarkederne.

Kommer tættere på forbrugerne

De tre forskellige lån har alle en rente på fire procent, så forbrugernes sparepenge kan godt matche bankerne, når det handler om renter. Tilløbet til at bede forbrugerne om deres sparepenge var dog ikke helt uden bekymringer.

- Jeg var lidt tilbageholdende i starten, fordi jeg ikke vidste, hvad crowdfunding egentlig var. Men jeg tænkte, at hvis Coops medlemmer gerne vil investere i os, så er det en god mulighed for at komme tættere på forbrugerne. Det første projekt blev finansieret på otte dage, og det hele er gået over stok og sten, siger Laust Spandet Jensen, direktør og ejer af Fejø Frugt, der driver Vesterled frugtplantage, hvor der dyrkes æbler, pærer og blommer, såvel økologiske og konventionelle.

At have flere hundrede kreditorer gav i starten anledning til panderynker i forhold til, hvor meget tid det ville kræve at være i dialog med de mange långivere. Det har dog vist sig ikke at være et problem.

- Det, der faktisk har taget mest tid, er de mange medier, som jeg har talt med. Vi har fået enormt meget PR, og vi er faktisk også blevet knyttet tættere til Coop, som vi er leverandør til. Forbrugerne der har investeret har ikke taget så mange timer, fortæller Laust Spandet Jensen.

Brug tid på præsentationen

Hans bedste råd til andre fødevareproducenter, der overvejer crowdfunding, er at bruge tid på at præsentere projektet grundigt, så forbrugerne kan forstå, hvad deres penge bidrager til.

- Som producent kender man både branchen og sin virksomhed ind og ud, og man er vant til, at det gør de også i banken. Men det gør forbrugerne ikke nødvendigvis. Vi har fået lavet videoer og brugt tid på, og det har virket, siger Laust Spandet Jensen.

- Det kan være svært at rejse kapital hos frugtavlere og gartnerier, fordi investeringerne afhænger af vind og vejr. Derfor er forbrugerne et godt alternativ. Med kølerummene ville jeg nok kunne have sikret mig en længere tilbagebetalingstid end de fem år, som Coop Crowdfunding har som maksimum, siger Laust Spandet Jensen.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Mælkepulver efter alle robotkunstens regler

Hundested-virksomhed har satset benhårdt på automation

Studerende har lavet en kødportal

Luft driller Højer Pølser

Industribageruddannelse flot fra start

DLG flytter hovedkontoret fra København til Fredericia

Orkla sælger K-Salat til Stryhns

Nyhedsbrev

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Blodbad på vej: Mille bygger ny fabrik

Regner med at fordoble omsætningen i 2018

Håndværksbager med stordriftsfordele

Foodpeople: Man kan godt kalde sig en håndværksbager, selv om man omsætter for over 100 millioner kroner om året

Pakkerobotter står højt på ønskelisten

Bornholmsk chips-eventyr tager fart

Ny kæmpetørrer tager over i Thyborøn

Ny filetfabrik vil give Danmark friskere fisk

Royal Norden Seafood satser mest på rødspætter

Bodylabs proteinsucces er sat til salg

Medie: Arla er oplagt som køber af producenten af kosttilskud og berigede fødevarer

McDonald's klar med kødfri burger

- Det her er simpelthen fødevarernes bungy jump

At spise melorme er både skræmmende og megafedt, mener nye producenter i Aalborg

Aalborgensiske insektfolk er tæt på det store gennembrud

Crickster klar med ovnkapacitet til 1.400 larveglas om dagen

Andesalg satte rekord

BC Catering fordobler lager

Her laver de ost til tre millioner pizzaer hver eneste dag

Det samme personale kunne pludselig producere tre gange så meget

Aftale er på plads: Mille Food bliver forgyldt

Kiks-producent har hemmelige planer

Ny restaurant eksperimenterer med matchende cocktails

- Hold op, vi var glade for den nye robot

Food Supplys stjernereporter Dan S. Frandsen fortæller her om sine osteoplevelser i Rødkærsbro

ISS sætter sig tungt på soldatermad

Årets restaurantchef: Intet uden mit team

Ny cateringdirektør på plads hos Løgismose Meyers

S: Danmark skal kæmpe for nedre EU-grænse for selskabsskat

Bornholm afslører: Ny madfestival til sommer

Roskilde får stort fødevarecenter

Aalborgensisk kulturgrund får madmarked

HKScan skuffer i tredje kvartal

Billund-firma flytter og udvider

Chefprofil skifter: Fra Lars Løkke til Danish Crown

Ærgerlig bager: Derfor kom der metal i vores kiks

Få virksomheder hopper på bonusordninger for flygtninge

Se alle Medlemmernes egne nyheder

E-bog: Vejledning til limning af kompositmaterialer

AVN Hydraulik på Ajour 2017

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kranservice: se hvorfor Muehlhan vælger Fyns Kran Udstyr

Denico Food Ingredients på Fi Europe 2017 fra den 28-30 November

Temadag omkring ”Grønne” krom(VI) frie overflader på aluminium

Kapselpåsætter fra Trepak International AB

Væskefiltrering – med effektivitet og dokumentation i fokus

Lær at genbruge dine konstruktioner - deltag på Inventor iLogic – Produktkonfiguration d. 14/12

Hjemmesider øger salget med klima-ikon!

Lefon rørsave – en fremragende løsning til rustfrie mejerirør

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Thanksgiving torsdag den 23. november 2017

QMS-Consults kursuskatalog for 2018

Advances in hygienic design guidelines and Industrial best practice

Emotron Softstarter

Dansk Procesventilation har færdiggjort centralstøvsuger til Abenas nye produktionslinje

Følg os på Facebook og vind en kurv

November nyhedsmail fra KE Fibertec

Den eneste sande grønne kilowatt-time er den, der aldrig bliver brugt

Lejer til Levnedsmiddelsindustrien

YASKAWA ie4++ supersparemotor og en inverter

SEW-sats på eftermarkedet

Technor deltager på Maskinmestrenes Erhvervskonference - Ajour 2017

DENIOS - Behandling af farlige medier

Send til en kollega

0.22