Midt i stor insekt-trend: Der er desværre et allergiproblem

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

DTU Fødevareinstituttet og Astma-Allergi Danmark går ud med information.

Interessen for at bruge insekter i madlavning vokser. Har du i forvejen allergi over for rejer og husstøvmider, skal du dog være påpasselig, hvis du sætter tænderne i de kriblende proteinbomber.

Det skriver DTU Fødevareinstituttet og Astma-Allergi Danmark i en pressemeddelelse sammen.

Insekter kan sagtens havne på menuen, hvis du er nysgerrig efter at prøve kræfter med den relativt nye fødevaretype. Den anses for at være en god proteinkilde, som tilmed er ressourceeffektiv og bæredygtig. Men der kan være risiko ved at spise insekter, hvis man i forvejen har allergi, siger de to organisationer.

Potentielle krydsreaktioner

- Problematikken ved insekter er, at hvis man har en allergi i forvejen, kan der potentielt set komme en allergisk reaktion – altså en krydsreaktion – hvis man spiser insekter, forklarer Charlotte Bernhard Madsen, seniorforsker fra DTU Fødevareinstituttet.

Hun rådgiver blandt andet Fødevarestyrelsen om nye fødevarer på det danske marked med særligt fokus på fødevarers allergirisiko. Forskning i allergirisiko ved at spise insekter er dog ganske sparsom.

- Undersøgelser viser, at melorme kan krydsreagere med husstøvmider og rejer. Det betyder, at hvis man eksempelvis har rejeallergi, skal man være forsigtig med at spise melorme, for der er en potentiel risiko for at få allergiske symptomer, siger hun.

Gælder alle insekter

Patientforeningen Astma-Allergi Danmark, som tilbyder gratis rådgivning til alle med astma, allergi, høfeber og eksem, oplever også, at danskere med allergi over for eksempelvis rejer spørger ind til risikoen ved at spise insekter.

Den generelle opmærksomhed på området er dog endnu ikke stor. Men insekter som fødevaretype er kommet for at blive. Det ses blandt andet med etablering af danske insektfabrikker gennem projektet inVALUABLE.

Faglig leder på inVALUABLE, biolog og ph.d. Lars-Henrik Lau Heckmann fra Teknologisk Institut, bekræfter også, at hvis man har allergi over for skaldyr og husstøvmider, skal man være påpasselige med at spise alle insekter. Ikke kun melorme, men eksempelvis også voksmøllarver, fårekyllinger og græshopper.

- Den proteinstruktur, der er i husstøvmider og krebsdyr som rejer, er meget lig den struktur, som er i insekter. På grund af dette nære slægtskab er der en forhøjet risiko for krydsreaktioner. Det gælder i forhold til alle insekter, hvis man i forvejen er allergisk over for krebsdyr og husstøvmider, siger han.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Arla køber konkurstruet andelsmejeri

EU: Fremskridt i brexit-forhandlinger - men langt igen

Nu vil Arla sælge økologisk mælk i Mellemøsten

- Vi har besluttet at prøve markedet af

Danske øko-fisk testes i Japan

Kartofler kan blive en guldgrube

Muslingerne skal åbne sig for danskerne

Fremtidens fødevaremedarbejdere skal være smagsdommere

Fædre klar med ny babymadsfabrik

Ugens grin: God markedsføring

Tysk valg vækker glæde i erhvervslivet

Usædvanlig læskedrik klar i Nexø

Glyngøre Shellfish frygter for livet

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Vilsund satser på kvalitet og bæredygtighed

Ny teknologi skal sikre, at Vilsund Blue fortsat kan være med i toppen af markedet for muslinger på verdensplan

Bagerprodukter går som varmt brød

Arla-bøvl rammer nu kølediskene

Økologiske muslinger på line

Eksperter lærer fra sig om emballage

Carlsberg-direktør ny formand hos DI Fødevarer

Søren Brinck erstatter Rynkebys Jørgen Dirksen

- Der er plads til masser af nye produkter

Fødevarefolk blev klogere på fremtidens marked, hvor spild- og specialprodukter bliver stort

Flensted bygger til for 25 millioner

Udvidelse skal give plads til helt nye produkter

- Vi ser et kæmpepotentiale i fødevarebranchen

Hospitalsscanning kan nu rykke ud i fødevarebranchen

Mejerieksporten buldrer derudad

Ny rekord i årets første seks måneder

Nordjyske kokke sejrede i København

Fødevareklyngen klar med ny forskningsstrategi

Bornholmsk mad overtager et fly

Konservesfabrik klar til at score kassen

To firmaer laver ny fælles-chokolade

Coop klar med måltidskasser

Ordre ud af det blå

Eksport fylder for lidt blandt iværksættere

Rotte lukker Aalborg Street Food

Møl-bøvl driller brødproducent

Billund Aquakultur slår igennem i USA

Hemmelige tal: Coop taber millioner på dagligvarekæder

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Nomo er igen med på hi messen

Video præsentation af Fibox nye vægskab serie ARCA

Brug for hjælp eller reservedele til PIOVAN suger, tørrer og alt det andet

Måling og overvågning af elektrisk energi

Få en konkurrencefordel med digital manufacturing

Acton på HI17 - Du vil takke dig selv fordi du kom forbi stand M9720!!

Vind en VIP-tur til Porsche fabrikken i Stuttgart!

Eltech udstiller på HI 2017

Trådløs sikkerhed fra Dold

Olietågeudsugning der er til at stole på

Anbefaling gav levering til Gotlands førende grøntsagsproducenter

Frekvensomformer fra Control Techniques styrer møbelrobot

Potentiale for bedre eksportperformance

WFP med ny DIBt godkendelse

Dansk Halbyggeri indstillet til EY Entrepreneur Of The Year 2017

Kom og oplev Keynote Speaker Anders Vedel, CTO, Vestas Wind System på hi-messen

Stærkt konferenceprogram er nu på plads

RS Components udvider porteføljen med IP50- og IP65-klassificerede AC-frekvensomformere og tilbehør

Sidste chance for tilmelding

Mød e.DO

Eltech udstiller på HI 2017

HUSK: At du hos Fyns Kran Udstyr kan få faldsikringsudstyr fra Tractel - de...

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Contrinex UV - Aftastning

Har du fået læst vores nye firmapræsentation?

Send til en kollega

0.217