Midt i stor insekt-trend: Der er desværre et allergiproblem

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

DTU Fødevareinstituttet og Astma-Allergi Danmark går ud med information.

Interessen for at bruge insekter i madlavning vokser. Har du i forvejen allergi over for rejer og husstøvmider, skal du dog være påpasselig, hvis du sætter tænderne i de kriblende proteinbomber.

Det skriver DTU Fødevareinstituttet og Astma-Allergi Danmark i en pressemeddelelse sammen.

Insekter kan sagtens havne på menuen, hvis du er nysgerrig efter at prøve kræfter med den relativt nye fødevaretype. Den anses for at være en god proteinkilde, som tilmed er ressourceeffektiv og bæredygtig. Men der kan være risiko ved at spise insekter, hvis man i forvejen har allergi, siger de to organisationer.

Potentielle krydsreaktioner

- Problematikken ved insekter er, at hvis man har en allergi i forvejen, kan der potentielt set komme en allergisk reaktion – altså en krydsreaktion – hvis man spiser insekter, forklarer Charlotte Bernhard Madsen, seniorforsker fra DTU Fødevareinstituttet.

Hun rådgiver blandt andet Fødevarestyrelsen om nye fødevarer på det danske marked med særligt fokus på fødevarers allergirisiko. Forskning i allergirisiko ved at spise insekter er dog ganske sparsom.

- Undersøgelser viser, at melorme kan krydsreagere med husstøvmider og rejer. Det betyder, at hvis man eksempelvis har rejeallergi, skal man være forsigtig med at spise melorme, for der er en potentiel risiko for at få allergiske symptomer, siger hun.

Gælder alle insekter

Patientforeningen Astma-Allergi Danmark, som tilbyder gratis rådgivning til alle med astma, allergi, høfeber og eksem, oplever også, at danskere med allergi over for eksempelvis rejer spørger ind til risikoen ved at spise insekter.

Den generelle opmærksomhed på området er dog endnu ikke stor. Men insekter som fødevaretype er kommet for at blive. Det ses blandt andet med etablering af danske insektfabrikker gennem projektet inVALUABLE.

Faglig leder på inVALUABLE, biolog og ph.d. Lars-Henrik Lau Heckmann fra Teknologisk Institut, bekræfter også, at hvis man har allergi over for skaldyr og husstøvmider, skal man være påpasselige med at spise alle insekter. Ikke kun melorme, men eksempelvis også voksmøllarver, fårekyllinger og græshopper.

- Den proteinstruktur, der er i husstøvmider og krebsdyr som rejer, er meget lig den struktur, som er i insekter. På grund af dette nære slægtskab er der en forhøjet risiko for krydsreaktioner. Det gælder i forhold til alle insekter, hvis man i forvejen er allergisk over for krebsdyr og husstøvmider, siger han.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Nu vil Mikkeller også lave chokolade

Og desuden tøj, for at det ikke skal være løgn

Grød-kæde vil fordoble antallet af butikker

Men drømmen om udlandet er indtil videre skrinlagt

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Chipsfabrikkens ældre dame kører endnu

Anlægget står ikke foran pension. Tværtimod skal det efter 13 år snart udvides.

Han tester det, der rører ved fødevarer

Gennembrud for antibiotikafrit kød

Nyhedsbrev

Arla brager frem i Asien

1

Så er fuldkorn igen i fokus

Norsk pizzakomet vil åbne i Danmark - igen

Chokoladekæde mister troen på center

Varme bade til rodfrugter skal mindske madspild

Hakkekød trækkes tilbage

EU vil begrænse plastik i miljøet og genbruge al emballage

Blandede maderfaringer med kulturåret i Aarhus

Skuffende fødevaremarked forsøger igen: Der sker forbedringer i foråret

1

Det er snart helt slut for kæde af madbutikker

Ny forskning skal fremme sunde bakterier i maden

Netto donerede over 250.000 måltider til socialt udsatte

Juicekæden i offensiven: Så mange skal åbne i 2018

Haarslev Industries vil runde 2,2 milliarder

Den fynske virksomhed sætter gang i en omfattende transformation.

Åbyhøj-firma på sukkerfrit eksporteventyr

Kendte restauranter rykker ind i ny terminal 2

Modermælkserstatning i 83 lande kan være salmonellaramt

Ugens grin: Kommunikation på russisk

Tivoli åbner med restaurantfestival

Overskuddet faldt i Chr. Hansen trods omsætningsvækst

Erhvervsliv raser over nøl i Skatteministeriet

Risiko for forurening fra mus i bagerbrød

Jysk cateringfirma har voldsomt vokseværk

Lufthavnsrestaurant nægter at lukke trods byggerod

Bite Copenhagen får ny direktør

51 restauranter med i DinnerDays

Nyt juicekoncept klar i Fredericia

1

Rekordmange direktører får karantæne

Slikhandler anker dom om millionbøde

Vodkaflaske til otte millioner kroner stjålet i København

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Få besøg af vores mobile showroom.

Ny projektassistent ved IPW Systems

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Ejner Hessel vælger ClassicMat™ til fremtidens bilhus

Det handler om fødevaresikkerhed

Tre nye medarbejdere hos Shark & Co.

Michael har afprøvet EL:CONs rotationsordning for lærlinge – nu er han udlært elektriker

Endress+Hauser præsenterer verdens første selvkalibrerende temperaturføler

Café Sommerskos historiske lokale skifter hænder

Plejer du dit virtuelle CV nok?

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af Calcium-sulfat dampe hos Boehringer Ingelheim

Vi er stolte over at have leveret denne Erikkila Pro-Coulmn søjlesvingkran til Lesjöfors A/S

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Leverandør til eliten

Følg Xcelgo på LinkedIn

Simas Filters A/S styrker salgsorganisationen

Scandrums A/S er valgt som emballage-partner

Det ny Cateringinventar.dk er online - Se vores nye hjemmeside

Ronnie er udlært elektriker hos EL:CON - og vil gerne lære endnu mere...

Vil elpriserne stige eller falde i 2018?

På næste tirsdag: Kom til gratis foredrag med Toke Kruse

Manicus Teknik olie/vand køler TAK/T

Fødevarelovgivning 2018

KUKA's investering i Device Insight giver spidskompetencer inden for IIoT-p...

NORD DRIVESYTEMS udstiller på ANUGA Foodtec 2018

Send til en kollega

0.181