23948sdkhjf

Fiskefarme på land kan blive et nyt industrieventyr

Verden skriger på spisefisk, og svaret er gigantiske fiskefarme på land
Et stort antal fiskefarme vil de kommende år skyde op i landskabet langs den jyske vestkyst og andre steder i Danmark, skriver Finans.

Som noget helt nyt er der tale om farme, der producerer saltvandsfisk. I byer som Hanstholm, Hirtshals og Hvide Sande er de første farme allerede taget i drift, og grupper af investorer har mange flere på tegnebrættet.

- Vores fiskefarm i Hanstholm bliver Europas største landbaserede farm til saltvandsfisk. Det første bassin er nu færdigbygget og fyldt med fisk, som er klar til slagtning i maj 2018, fortæller Claus Rom, der er administrerende direktør i selskabet Sashimi Royal, som ejer fiskefarmen i Hanstholm.

De kommende år skal farmen efter planen udvides med yderligere tre anlæg, og investeringen løber samlet set op i omkring 400 millioner kroner.

- Vi venter, at farmen er fuldt udbygget i 2020, hvorefter den årligt kan producere 4.000-5.000 tons fisk. Vi kalkulerer med en årsomsætning på minimum 300 millioner kroner, siger Claus Rom til Finans.

Fiskefarmen i Hanstholm producerer kingfish, som er særlig velegnet til sushi. Størstedelen af produktionen skal eksporteres. Investorerne bag farmen er overbeviste om, at de landbaserede farme med saltvand har et gigantisk potentiale, som først lige er begyndt at udfolde sig.

Gennem de seneste årtier har fiskefarme i de norske fjorde tjent svimlende formuer, men også skabt betydelige problemer med forurening. Forventningen er, at de landbaserede farme kan levere solide afkast uden at forurene.

- De landbaserede fiskefarme kan bidrage til at brødføde verdens voksende befolkning, og de kan vel at mærke gøre det stort set uden at forurene. Der er næsten ingen udledning fra farmene, fordi alt vandet cirkuleres gennem rensningsanlæg, hvorfra reststofferne sendes til biogasanlæg, forklarer Jens Petri Petersen, som er medejer af den nye fiskefarm i Hanstholm, til Finans.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078