23948sdkhjf

Danish Crown har genvundet konkurrencekraft i forhold til de tyske konkurrenter

Eksporten af levende svin til Tyskland er bremset
Lukninger af slagterier og fyringer af flere tusinder medarbejdere har kendetegnet den danske slagteribranche de seneste år. Meget tyder dog på, at udviklingen nu er vendt.

Efter flere år, hvor de tyske slagterier har kunnet give danske svineproducenter en højere pris pr. gris, er udviklingen vendt. Prisefterslæbet i forhold til Tyskland er reduceret med to tredjedel fra 1,5 mia. kr. til 0,5 mia. kr., så det nu ligger på 15 øre pr. svin. Prisen dansk svinekød er på 9,47 kr. pr. kg., mens det ligger på 9,72 kr. pr. kg. for et kilo tysk produceret kød

Resultater er at, eksporten af levende slagtesvin er faldet fra 100.000 til 40.000 pr. måned. Svinene sendes i stedet til danske slagterier. Eksporten af smågrise er uændret. Danish Crown forventer dog, at den genvundne danske konkurrenceevne kan får dette til at ændre sig.

- De vilkår, danske svineproducenter arbejder under, kan medføre et produktionsfald. Det er vanskeligt at skaffe finansiering samt miljøgodkendelser til ombygninger eller udvidelser. Jeg er dog overbevist om, at en faldende produktion vil betyde, at eksporten af smågrise reduceres, vurderer Kjeld Johannesen.

Rationalisering og besparelser giver bonus
Danish Crowns storstilede spare- og rationaliseringsplan, DC Future, som skal reducere omkostningerne med 1,3 mia. kr. tilskrives en stor del af æren for den positive udvikling.

- Mere end halvdelen af vores forbedrede konkurrencekraft kan tilskrives effekten af DC Future, oplyser Danish Crowns adm. direktør Kjeld Johannesen til JP.

Gode priser på verdensmarkedet
Den store eksport til verdensmarkedet, som Danish Crown har i forhold til de tyske konkurrenter, har også styrket dansk konkurrencekraft.

På trods af stigende priser på fjerne markeder i Asien, Australien og USA kan fremgangen dog hurtigt vende.

- En stigende amerikansk produktion kombineret med en faldende dollarkurs kan medføre, at USA i løbet af 2011 vil begynde at sende større mængder svinekød til lavere priser ud på verdensmarkedet, påpeger markedsanalytiker fra Landbrug & Fødevarer, Karsten Fleming.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11