23948sdkhjf

International Food Contest sætter smag i højsædet

Smagsdommere bliver i år klædt bedre på til at bedømme
Fødevarekonkurrencen International Food Contest, der holdes i Herning 3.-5. oktober, øger i år sit fokus på smag og kvalitet. Dommerne bliver således undervist i nye måder at smage forskel på et væld af produkter og i at definere den gode smag.

Undervisningen bliver varetaget af overdommer Lisbeth Ankersen, som også bidrager med faglig baggrundsviden forud for konkurrencen, så dommerne kan basere bedømmelserne på fagligt forankrede holdninger.

- Vi taler i dag rigtig meget om kvalitet, men hvad vil det egentlig sige, at noget er bedst? Det er dét, jeg underviser dommerne i. Jeg giver dem viden om, hvad man skal være opmærksom på, hvad der er fagligt godt, og hvilke tekniske fejl der kan forekomme, forklarer Lisbeth Ankersen, der rådgiver om smag og produktudvikling gennem sin virksomhed InnovaConsult.

Tre grundelementer
Lisbeth Ankersen lægger i sin undervisning vægt på tre grundelementer: Teknisk kvalitet, karakteristika og præferencer.

Det første handler om selve håndværket, og at der ikke er fejl ved produkterne. Dertil omfatter den tekniske bedømmelse holdninger til alt lige fra økologi og E-numre til håndværksmæssige metoder.

- For at have en kvalificeret holdning er man nødt til at sætte sig ind i det faglige. Deltagere og produkter skal bedømmes på en ordentlig måde, og for at det kan lade sig gøre, må man forvente, at der ligger en vis faglighed og viden til grund, siger overdommeren.

Ved det næste element er produkternes duft, smag og udseende i centrum, for de skal smage, dufte og se ud som det, de er - de skal med andre ord indfri dommere og forbrugeres forventninger. Det tredje element handler om særlige kvaliteter ved duft, smag, udseende eller konsistens. Her bør dommerne både forholde sig til personlige præferencer og til målgruppen for produktet.

Ord på smagen
Ifølge Lisbeth Ankersen kan det få vidtrækkende betydning, hvis det lykkes i branchen at udbrede målsætningen om at sætte ord på kvalitet.

- Jeg vil gerne hjælpe med at styrke kommunikationen mellem producenter, forbrugere og detailhandlen. For kan vi inspirere til bedre kommunikation om smag og kvalitet hele vejen rundt og nå så langt ud, at også forbrugerne lærer at sætte ord på, hvad de vil have, bliver det meget nemmere for producenterne at produktudvikle, konstaterer hun.

International Food Contest er en knap 100 år gammel konkurrence. Den begyndte som Landsmejeriudstillingen, men fik nyt navn, da flere fødevaretyper begyndte at vise interesse. Årets konkurrence bliver holdt i MCH Messecenter Herning i forbindelse med messen HI Tech & Industry Scandinavia.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062