23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på Food Supply
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.

Hospitalsscanning kan nu rykke ud i fødevarebranchen

Avanceret scanner kigger direkte ind i eksempelvis kødstykker

CT-scanning er nu klar til at sikre kvalitet og øget effektivitet i fødevarebranchen.

Det konstaterer Teknologisk Institut, som på sit Danish Meat Research Institute (DMRI) som de første i verden har udviklet avanceret CT-scanning, kendt fra hospitalerne, til at kunne bruges i fødevareindustrien.

Teknologien gør det muligt at skabe komplette 3D-billeder af indhold og sammensætning af den individuelle fødevare til analyse og videre bearbejdning, oplyser DMRI.

- Slagteribranchen er eksempelvis udfordret af en høj grad af naturlig biologisk variation i råvarerne. Har man et 3D-røntgenbillede af kødet, kan man forarbejde det mere effektivt, og 3D-teknologien kan bane vejen for en højere grad af automatisering, siger DMRI-centerchef Holger Dirac i en pressemeddelelse.

CT-scanneren er udviklet målrettet til brug for kødindustrien. Det er lykkedes for DMRIs teknikere at modificere teknologien, så scanneren kan arbejde meget hurtigere end den tilsvarende teknologi i sundhedsvæsenet. Afhængig af produkternes størrelse kan scanneren analysere op til 600 emner i timen. Samtidig lever den op til de høje sikkerheds- og hygiejnekrav, der er i fødevareindustrien.

Kæmpestore perspektiver

Scanneren kan, ud over på slagterierne, også gavne andre grene af fødevareproduktionen, hvor den kan skabe 3D-analyser af indholdet af for eksempel fisk, ost, frugt og grønt til produktudvikling, kvalitetskontrol og overvågning – uden at påvirke det enkelte produkt.

- Vi ser kæmpestore perspektiver i teknologien. Det svarer lidt til, at man med røntgenøjne kan se ind i for eksempel kødstykkerne og få information om nøjagtigt hvor fedt og knogler er placeret og også selve kødstykkets geometri.

- Derved åbner vi op for et helt nyt niveau af automatisering, så robotter i endnu højere grad kan overtage det fysisk hårde arbejde fra slagteriarbejderen. Robotten vil for eksempel kunne se nøjagtigt hvor i kødet, der skal skæres for at skabe de rigtige produkter af den helt rigtige kvalitet, siger Holger Dirac.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.114|instance-web01