23948sdkhjf

- Vi skifter knive hver anden time

Hollænder i Thyborøn kan fikse fileteringsmaskinen i søvne
Den nye fiskefiletfabrik i Thyborøn, Royal Norden Seafood, har masser af ekspertise at trække på straks fra begyndelsen.

Hollænderen Juriaan Romkes fungerer som daglig leder, indtil den rette dansker er fundet til posten, og Romkes ved stort set alt, hvad der er værd at vide om rødspætter og fileteringsmaskiner - han har været i branchen, siden han var en stor dreng, idet hans far driver en stor fiskevirksomhed i Holland.

Juriaan Romkes har brugt de seneste måneder på at finjustere maskineriet i Thyborøn, ikke mindst fileteringsmaskinen til fladfisk, en splinterny Baader 176, som er hjertet i produktionen. Den har kostet et par millioner kroner.

- Jeg kan gøre det her i søvne. Vi har tre andre af samme slags i Holland, konstaterer han, mens han piller ved maskinens mange knapper.

Klar til at udvide
Justeringen handler blandt andet om at indstille de otte knive, som skærer i hver enkelt fisk, efter at den er blevet målt som den første del af processen. Én skærer hovedet af, en anden snapper halen, og de seks øvrige får skåret rødspætten op i de rette portioner.

- De seks fileteringsknive skal altid være skarpe. så dem skifter vi hver anden time. De to andre knive kan vi nøjes med at skifte en gang om ugen, fortæller Juriaan Romkes.

Når fileterne kommer ud af maskinen, står et hold medarbejdere klar til at trimme fileterne, hvis der er en uønsket plet eller et ben, som skal fjernes. Der er i første omgang 8-10 ansatte, alle sammen hollændere fra familiens fabrik i Urk, men planen er, at de hurtigst muligt skal erstattes af danske ansatte.

Antallet kan der også blive ændret på inden længe: Royal Norden Seafood har god plads i produktionshallen, hvor der snildt kan opstilles en maskine mere af samme slags. Den kommer, hvis/når virksomheden får gang i salget til det nordiske marked, lader Juriaan Romkes forstå.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082