23948sdkhjf

- Melorme kan give Danmark tusindvis af jobs

Insektprojekt hos Teknologisk Institut skaber masser af optimisme
-- Jeg tror, at der er tusindvis af arbejdspladser i Danmark på insektområdet i løbet af det næste årti. Vi kan virkelig få en stor markedsandel, hvis vi er længere fremme med udviklingen end de fleste andre lande.

Det konstaterer projektleder Lars-Henrik Lau Heckmann fra Teknologisk Institut i Aarhus, hvor han og de øvrige deltagere i insektprojektet Invaluable nu er knap et år inde i det tre-årige projektforløb.

Invaluable, som har et budget på 28 millioner kroner, har til formål at gøde jorden for, at der kan skabes industriel, dansk produktion af insekter til både menneskemad og dyrefoder. Og det skrider planmæssigt frem, lader projektlederen forstå.

- Vi har fået bygget en industriel pilotproduktion med almindelige melorme, og vi kan lave cirka et halvt ton om måneden. I en rigtig industriel produktion skal man gerne op på mellem 1.000 og 10.000 tons om året, og det vil typisk kræve flere tusinde kvadratmeter, fortæller han.

- Meget lukrativ position
Blandt projektpartnerne er den vestjyske herregård Ausumgård og den hollandske storproducent Proti-Farm. Meningen er, at de to sammen skal være med til at gøre Danmark til en førende insektproducent. I første omgang finder Lars-Henrik Lau Heckmann det realistisk, at projektet allerede i 2020 har medført 100-200 danske jobs og en omsætning på op imod 300 millioner kroner, men potentialet er langt, langt større, påpeger han:

- Der er forventninger om, at markedet i Europa allerede om fire-fem år er oppe i nærheden af fire milliarder kroner. Der bliver behov for et sted mellem 500 og 1.000 store insektfabrikker, ikke mindst som følge af, at EU har gjort det lovligt at bruge insekter som foder til fiskeopdræt. Formentlig må man om nogle år også bruge insekter i foder til fjerkræ og svin.

- I den sammenhæng er vores projekt med til at bringe Danmark i en meget lukrativ position, konstaterer Lars-Henrik Lau Heckmann.

Mest til menneskeføde
Projektlederen nævner, at det p.t. er for dyrt at producere melorme til foder, fordi man er i konkurrence med fiskemelspriserne. Men eftersom der de kommende år kan blive rift om fiskemel, vil insektprodukterne have langt bedre salgsmuligheder og kunne sælges til en højere pris.

- Akvakultur-branchen kommer til at blive fordoblet over de næste 10-20 år – og markedet for fiskemel har toppet rent volumenmæssigt. Der bruges p.t. tre millioner tons fiskemel til akvakultur ud af de fire millioner tons, der produceres årligt. Med en fordobling af akvakultursektoren kommer der til at mangle tre millioner tons fiskemel, så her kan insektmel gøre en forskel, påpeger Lars-Henrik Lau Heckmann.

Indtil da handler insektproduktionen mest om at skaffe råvarer til menneskeføde. Invaluable-projektet arbejder blandt meget andet med at finde frem til, hvad der er den optimale fodersammensætning til larverne.

- Vi satser på at bruge så mange spildprodukter fra levnedsmiddelindustrien som muligt. For eksempel mask fra ølproduktion, fortæller Lars-Henrik Lau Heckmann.

Et andet fokuspunkt er at undersøge, hvor godt insekterne arter sig i forskellige typer af fødevarer, og Invaluable indeholder også studier af insektspisende grise - det kan give vigtige data om, hvordan insekterne bidrager med mere end bare proteiner og fedt, bemærker han.

- Og så får vi også kradset lidt i lakken med hensyn til, om insekter måske kan være med til at fremme immunforsvaret hos mennesker. Det vil være fantastisk at kunne "claime", at insekter ikke kun er god ernæring, men også giver bedre sundhed. men det er noget, der i givet fald skal forskes mere i på universitetsniveau, siger Invaluable-projektlederen.

Opdateret 8. december 2017
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109