23948sdkhjf

Eksportfremgang for dansk økologi

Eksporten af økologiske fødevarer steg med 14 procent fra 2008 til 2009
Handelsunderskuddet på økologiske fødevarer blev reduceret i 2009. Værdien af den økologiske eksport var 742 mio. kr. mod 653 mio. kr. i 2008.

Samtidig faldt værdien af den økologiske import fra 1.38 mia. kr. i 2008 til 1.09 mia. sidste år. Lavere foderpriser i Danmark er en væsentlig faktor bag faldet i importen.

Målrettede eksportfremstød
Samarbejde om eksportfremstød mellem økologiske virksomheder og Økologisk Landsforening har øjensynligt haft den ønskede effekt.

Eksporten til det tyske marked er vokset, så Tyskland nu aftager for 330 mio. kr. danske øko-varer. Sverige er den næststørste importør af dansk økologi, og Frankrig har indtaget tredjepladsen.

- Det er positivt, at de danske virksomheder har haft gang i eksporten, især fordi konkurrencen i 2009 var hård på det vigtige tyske marked, som samtidig var ramt af finanskrisen. Alligevel har Tyskland aftaget næsten halvdelen af den samlede økologieksport. Det er især mejeri- og kødprodukter, der har udviklet sig positivt, siger teamleder i Landbrug & Fødevarer Økologi, Kirsten Lund Jensen.

Den økologiske mejerieksport steg fra 295 mio. kr. i 2008 til 369 mio. kr. i 2009. Eksporten af kød og kødvarer steg i samme periode fra 82 mio. kr. til 114 mio.

Forventer fortsat fremgang
I 2010 forventer Landbrug og Fødevarer, at eksporten af øko-varer vil stige yderligere. Allerede nu har den tyske detailhandel oplevet en mængdemæssig fremgang i salget af økologivarer på fem procent.

- Vi har spurgt de største medlemsvirksomheder i Landbrug & Fødevarer om udviklingen i økologieksporten, og der er stor optimisme at spore hos både mejeri-, kød- og grønt-producenterne. Virksomhederne har samlet set en målsætning om en stigning i eksporten på 10 procent per år i de kommende år, hvis ikke konkurrenceevnen forringes, siger Kirsten Lund Jensen.

I 2009 steg salget af økologiske varer samtidig til over fem mia. kr.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095