- Hold op, vi var glade for den nye robot

Food Supplys stjernereporter Dan S. Frandsen fortæller her om sine osteoplevelser i Rødkærsbro

I slutningen af 1980’erne byggede MD Foods en stor grå betonklods på en tidligere majsmark af i udkanten af Rødkærsbro. Det var lidt af et scoop at få den store mejeriinvestering til den midtjyske by med knap et par tusinde indbyggere. Betonklodsen skulle producere ost til det fetahungrende Mellemøsten og blev opført få hundrede meter fra mit barndomshjem. Mælkebilerne kørte i døgndrift og satte hurtigt sit præg på byen.

Der var også noget dragende over driftige mejeri. Når man stod i mine forældres have på en sommerdag, kunne man høre summen fra de store køleanlæg, og der hang altid en dampsky over det store mejeri på de kølige aftener.

Som alle raske unge mænd i byen startede jeg på byens mejeri, da jeg blev 18 år og gammel nok. Dengang stod der MD Foods på de hvide t-shirts, og pengene var gode. Det var tilbage i 1999. Nogle af mine kammerater var ansat i få år som studiejob eller i et år mellem studier, men jeg blev hængende. Først som weekendafløser, en tid som fuldtidsansat og igen som studiejob. Min tid i det hvide arbejdstøj varede 12 år.

Så jeg har været med hele automationsvejen. Fra tonsvis af vakuumpakket ost, der hver dag blev pakket af lange arme med plastikduppede arbejdshandsker på hænderne, indtil robotterne gjorde deres indtog.

Og hold op, hvor vi var glade for den orange Kuka-robot, der kunne pakke osten på paller for os. På nær, når robotten havde tekniske problemer. For ostemængden blev større, og osten skulle pakkes. Der er ikke plads til ikke-planlagte produktionsstop i en mozzarella-produktion, og det gav til tider sved på panden.

Da jeg for et par uger siden igen besøgte mejeriet og trak hårnettet ned over mine nu vigende hårgrænser, lignede det ved første øjekast sig selv. Den karakteristiske lidt syrlige duft af ost, valle og salt er der stadig. Det er de karakteristiske store stålhåndvaske, der er spredt strategisk rundt på mejeriet også. Og den lange gang med det karrygule gulv er fortsat pulsåren, der binder mejeriet sammen.

Men som turen gik rundt på mejeriet, var alt nu alligevel ikke helt, som det plejede. For effektiviteten er mere gennemtrængende. Der er endnu flere store procesanlæg i rustfrit stål, og der er ved første øjekast også flere robotter end mennesker i produktionen.

Og hvad betød robotternes indtog egentligt for folkene på gulvet dengang? Vores manuelle arbejde blev til overvågning. Vi fik mere tid ved computere, og der blev sat andre krav til vores årvågenhed. Men ikke mindst gav robotterne et fysisk overskud, når man havde fri.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Mælkepulver efter alle robotkunstens regler

Hundested-virksomhed har satset benhårdt på automation

Studerende har lavet en kødportal

Industribageruddannelse flot fra start

Orkla sælger K-Salat til Stryhns

Luft driller Højer Pølser

DLG flytter hovedkontoret fra København til Fredericia

Nyhedsbrev

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Håndværksbager med stordriftsfordele

Foodpeople: Man kan godt kalde sig en håndværksbager, selv om man omsætter for over 100 millioner kroner om året

Blodbad på vej: Mille bygger ny fabrik

Regner med at fordoble omsætningen i 2018

Ny filetfabrik vil give Danmark friskere fisk

Royal Norden Seafood satser mest på rødspætter

Bodylabs proteinsucces er sat til salg

Medie: Arla er oplagt som køber af producenten af kosttilskud og berigede fødevarer

Pakkerobotter står højt på ønskelisten

Bornholmsk chips-eventyr tager fart

Ny kæmpetørrer tager over i Thyborøn

McDonald's klar med kødfri burger

- Det her er simpelthen fødevarernes bungy jump

At spise melorme er både skræmmende og megafedt, mener nye producenter i Aalborg

Aalborgensiske insektfolk er tæt på det store gennembrud

Crickster klar med ovnkapacitet til 1.400 larveglas om dagen

Andesalg satte rekord

BC Catering fordobler lager

Aftale er på plads: Mille Food bliver forgyldt

Her laver de ost til tre millioner pizzaer hver eneste dag

Det samme personale kunne pludselig producere tre gange så meget

Kiks-producent har hemmelige planer

ISS sætter sig tungt på soldatermad

Ny restaurant eksperimenterer med matchende cocktails

Årets restaurantchef: Intet uden mit team

Ny cateringdirektør på plads hos Løgismose Meyers

S: Danmark skal kæmpe for nedre EU-grænse for selskabsskat

Bornholm afslører: Ny madfestival til sommer

Roskilde får stort fødevarecenter

Aalborgensisk kulturgrund får madmarked

HKScan skuffer i tredje kvartal

Billund-firma flytter og udvider

Chefprofil skifter: Fra Lars Løkke til Danish Crown

Ærgerlig bager: Derfor kom der metal i vores kiks

Få virksomheder hopper på bonusordninger for flygtninge

Pas på: Risiko for metalstykker i kiks

Se alle Medlemmernes egne nyheder

E-bog: Vejledning til limning af kompositmaterialer

AVN Hydraulik på Ajour 2017

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kranservice: se hvorfor Muehlhan vælger Fyns Kran Udstyr

Denico Food Ingredients på Fi Europe 2017 fra den 28-30 November

Temadag omkring ”Grønne” krom(VI) frie overflader på aluminium

Kapselpåsætter fra Trepak International AB

Væskefiltrering – med effektivitet og dokumentation i fokus

Lær at genbruge dine konstruktioner - deltag på Inventor iLogic – Produktkonfiguration d. 14/12

Hjemmesider øger salget med klima-ikon!

Lefon rørsave – en fremragende løsning til rustfrie mejerirør

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Thanksgiving torsdag den 23. november 2017

QMS-Consults kursuskatalog for 2018

Advances in hygienic design guidelines and Industrial best practice

Emotron Softstarter

Dansk Procesventilation har færdiggjort centralstøvsuger til Abenas nye produktionslinje

Følg os på Facebook og vind en kurv

November nyhedsmail fra KE Fibertec

Den eneste sande grønne kilowatt-time er den, der aldrig bliver brugt

Lejer til Levnedsmiddelsindustrien

YASKAWA ie4++ supersparemotor og en inverter

SEW-sats på eftermarkedet

Technor deltager på Maskinmestrenes Erhvervskonference - Ajour 2017

DENIOS - Behandling af farlige medier

Send til en kollega

0.217