23948sdkhjf

- Hold op, vi var glade for den nye robot

Food Supplys stjernereporter Dan S. Frandsen fortæller her om sine osteoplevelser i Rødkærsbro

I slutningen af 1980’erne byggede MD Foods en stor grå betonklods på en tidligere majsmark af i udkanten af Rødkærsbro. Det var lidt af et scoop at få den store mejeriinvestering til den midtjyske by med knap et par tusinde indbyggere. Betonklodsen skulle producere ost til det fetahungrende Mellemøsten og blev opført få hundrede meter fra mit barndomshjem. Mælkebilerne kørte i døgndrift og satte hurtigt sit præg på byen.

Der var også noget dragende over driftige mejeri. Når man stod i mine forældres have på en sommerdag, kunne man høre summen fra de store køleanlæg, og der hang altid en dampsky over det store mejeri på de kølige aftener.

Som alle raske unge mænd i byen startede jeg på byens mejeri, da jeg blev 18 år og gammel nok. Dengang stod der MD Foods på de hvide t-shirts, og pengene var gode. Det var tilbage i 1999. Nogle af mine kammerater var ansat i få år som studiejob eller i et år mellem studier, men jeg blev hængende. Først som weekendafløser, en tid som fuldtidsansat og igen som studiejob. Min tid i det hvide arbejdstøj varede 12 år.

Så jeg har været med hele automationsvejen. Fra tonsvis af vakuumpakket ost, der hver dag blev pakket af lange arme med plastikduppede arbejdshandsker på hænderne, indtil robotterne gjorde deres indtog.

Og hold op, hvor vi var glade for den orange Kuka-robot, der kunne pakke osten på paller for os. På nær, når robotten havde tekniske problemer. For ostemængden blev større, og osten skulle pakkes. Der er ikke plads til ikke-planlagte produktionsstop i en mozzarella-produktion, og det gav til tider sved på panden.

Da jeg for et par uger siden igen besøgte mejeriet og trak hårnettet ned over mine nu vigende hårgrænser, lignede det ved første øjekast sig selv. Den karakteristiske lidt syrlige duft af ost, valle og salt er der stadig. Det er de karakteristiske store stålhåndvaske, der er spredt strategisk rundt på mejeriet også. Og den lange gang med det karrygule gulv er fortsat pulsåren, der binder mejeriet sammen.

Men som turen gik rundt på mejeriet, var alt nu alligevel ikke helt, som det plejede. For effektiviteten er mere gennemtrængende. Der er endnu flere store procesanlæg i rustfrit stål, og der er ved første øjekast også flere robotter end mennesker i produktionen.

Og hvad betød robotternes indtog egentligt for folkene på gulvet dengang? Vores manuelle arbejde blev til overvågning. Vi fik mere tid ved computere, og der blev sat andre krav til vores årvågenhed. Men ikke mindst gav robotterne et fysisk overskud, når man havde fri.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Fiskefabrik politianmeldt for listeria-fup

Operation X: Virksomheden solgte laks med listeria-bakterier men forfalskede analyse

SIAL: 17 danske fødevarefirmaer under samme hat i Paris

Fiskeselskaber slår sig sammen

Gum by Hviid-folk: Vi giver ikke op

Mini-tyggegummifabrik er stadig på vej trods tvangsopløsning

Thorfisk udskyder flytning til næste år

Nestlé har solgt for 432 milliarder i år

Nyhedsbrev

Gærende gløgg kaldt retur

Online Avis Arkiv

Kendt restauratør tiltalt i stor bedragerisag

Sagen handler blandt andet om indkøb af kød og fisk

Balladen om Thorfisk - lukning eller flytning?

Bilka når madspildsmål 12 år før tid

Varehuskæden har halveret sit madspild. Varehuschef jubler.

Sjællandsk bryghus lancerer øl-snaps

Nowaco-stifter er død

Preben K. Nielsen stod bag en enorm fødevaresucces

Tyggegummi-projekt erklæret konkurs

Thorfisk lukker - Scanfish opruster i Hanstholm

Seafood Danmark har opkøbt Taabbel og flytter selskabets aktiviteter i Thorfisk fra Hvide Sande til Hanstholm

Rekordår hos Danish Crowns grillspecialister

Lykkeposer med overskudsvarer skal nedsætte madspild i Kvickly

Madværkstedet nærmer sig udsolgt

Den københavnske fødevaremesse har kun få stande tilbage

Så er øl-is fra Thy klar

Norsk pizzasucces vil åbne 40 steder i Danmark

Kæden har for længst forgyldt sine norske ejere

Skare vil udvide sin kødfabrik

FoodTech Award 2018: Se de nominerede her

I år konkurrerer syv innovative produkter om at modtage prisen

2

Andersen stopper som formand i Chr. Hansen

Ugens grin: Rod i regnskabet

Dollarkursen driller ingredienskoncernen Chr. Hansen

Mikrobryggeri har fart på efter unik fustage-rundtur

FoodTech får en ny koncepthal

Vesterhavsmost hitter i Taiwan

Danske fødevarer klarer Brexit overraskende flot

Sjællændere vil lave verdens bedste gin

Sandwichkæde presset af flere dødsfald

Carsoe solgt til kapitalfond

Bær kaldt tilbage efter fund af metalstykker

Nye bøfhus-ejere: Skuden er vendt

Ny topchef på plads i Tulip Ltd

Hvert andet selskab overlever ikke syv år

Caspers bornholmske flymad er et hit

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Kender du indvirkningen på trykluft på fødevaresikkerheden?

Din logistik specialist i Danmark

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

EHEDG + SEEPEX = ”Mere end ren” på FoodTech 2018

R&D inviterer til åbent hus d. 25. oktober

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Dorner’s nye AquaGard 7350V2 sanitære transportbånd har forbedret sikkerhed og ydeevne

EffiMat automatiserer onlinebutikkernes lagre

Siemens hjælper med reducering af tidsforbruget med Virtuel Commissionering

Procesanlæg og styretavler til energisektoren

Integrede solceller i tag, facade og glaspartier - på Building Green I Forum

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Flytbare reol beslag til containere

Omron introducerer nye IoT proces sensorer til flow (E8FC) og tryk (EFPC)

Berendsen-vaskeris fremtidsmål er at vaske 100 % med regnvand og genanvendt vand

1,5 Ton vs. 125 Ton

Ny konference om Fødevareemballage

Bliv klogere på hygiejnisk design på FoodTech

Skal din næste bakke til dine fødevarer have et mindre klimaaftryk?

Safer Food => Better Business

Kontinuerlig oliedampmåling med Metpoint

Konference stiller skarpt på Ernærings- og sundhedsanprisninger

IPW Systems får endnu en ny udvikler

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Innovationskonkurrence høster ansøgninger fra 45 lande

Send til en kollega

0.345