- Hold op, vi var glade for den nye robot

Food Supplys stjernereporter Dan S. Frandsen fortæller her om sine osteoplevelser i Rødkærsbro

I slutningen af 1980’erne byggede MD Foods en stor grå betonklods på en tidligere majsmark af i udkanten af Rødkærsbro. Det var lidt af et scoop at få den store mejeriinvestering til den midtjyske by med knap et par tusinde indbyggere. Betonklodsen skulle producere ost til det fetahungrende Mellemøsten og blev opført få hundrede meter fra mit barndomshjem. Mælkebilerne kørte i døgndrift og satte hurtigt sit præg på byen.

Der var også noget dragende over driftige mejeri. Når man stod i mine forældres have på en sommerdag, kunne man høre summen fra de store køleanlæg, og der hang altid en dampsky over det store mejeri på de kølige aftener.

Som alle raske unge mænd i byen startede jeg på byens mejeri, da jeg blev 18 år og gammel nok. Dengang stod der MD Foods på de hvide t-shirts, og pengene var gode. Det var tilbage i 1999. Nogle af mine kammerater var ansat i få år som studiejob eller i et år mellem studier, men jeg blev hængende. Først som weekendafløser, en tid som fuldtidsansat og igen som studiejob. Min tid i det hvide arbejdstøj varede 12 år.

Så jeg har været med hele automationsvejen. Fra tonsvis af vakuumpakket ost, der hver dag blev pakket af lange arme med plastikduppede arbejdshandsker på hænderne, indtil robotterne gjorde deres indtog.

Og hold op, hvor vi var glade for den orange Kuka-robot, der kunne pakke osten på paller for os. På nær, når robotten havde tekniske problemer. For ostemængden blev større, og osten skulle pakkes. Der er ikke plads til ikke-planlagte produktionsstop i en mozzarella-produktion, og det gav til tider sved på panden.

Da jeg for et par uger siden igen besøgte mejeriet og trak hårnettet ned over mine nu vigende hårgrænser, lignede det ved første øjekast sig selv. Den karakteristiske lidt syrlige duft af ost, valle og salt er der stadig. Det er de karakteristiske store stålhåndvaske, der er spredt strategisk rundt på mejeriet også. Og den lange gang med det karrygule gulv er fortsat pulsåren, der binder mejeriet sammen.

Men som turen gik rundt på mejeriet, var alt nu alligevel ikke helt, som det plejede. For effektiviteten er mere gennemtrængende. Der er endnu flere store procesanlæg i rustfrit stål, og der er ved første øjekast også flere robotter end mennesker i produktionen.

Og hvad betød robotternes indtog egentligt for folkene på gulvet dengang? Vores manuelle arbejde blev til overvågning. Vi fik mere tid ved computere, og der blev sat andre krav til vores årvågenhed. Men ikke mindst gav robotterne et fysisk overskud, når man havde fri.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Chipsfabrikkens ældre dame kører endnu

Anlægget står ikke foran pension. Tværtimod skal det efter 13 år snart udvides.

Han tester det, der rører ved fødevarer

Gennembrud for antibiotikafrit kød

Arla brager frem i Asien

1

Så er fuldkorn igen i fokus

Chokoladekæde mister troen på center

Nyhedsbrev

Norsk pizzakomet vil åbne i Danmark - igen

Varme bade til rodfrugter skal mindske madspild

Hakkekød trækkes tilbage

EU vil begrænse plastik i miljøet og genbruge al emballage

Blandede maderfaringer med kulturåret i Aarhus

Skuffende fødevaremarked forsøger igen: Der sker forbedringer i foråret

Juicekæden i offensiven: Så mange skal åbne i 2018

1

Det er snart helt slut for kæde af madbutikker

Ny forskning skal fremme sunde bakterier i maden

Netto donerede over 250.000 måltider til socialt udsatte

Haarslev Industries vil runde 2,2 milliarder

Den fynske virksomhed sætter gang i en omfattende transformation.

Åbyhøj-firma på sukkerfrit eksporteventyr

Kendte restauranter rykker ind i ny terminal 2

Fødevarestyrelsen: Danske spædbørn går fri af fransk salmonellaskandale

Modermælkserstatning i 83 lande kan være salmonellaramt

Ugens grin: Kommunikation på russisk

Rørvig Dessert har brug for mere plads

- Vi er under pres, fastslår indehaver Morten Weidemann

Sall Whisky Distillery tager form

Tivoli åbner med restaurantfestival

Overskuddet faldt i Chr. Hansen trods omsætningsvækst

Erhvervsliv raser over nøl i Skatteministeriet

Risiko for forurening fra mus i bagerbrød

Jysk cateringfirma har voldsomt vokseværk

Lufthavnsrestaurant nægter at lukke trods byggerod

Bite Copenhagen får ny direktør

51 restauranter med i DinnerDays

Nyt juicekoncept klar i Fredericia

1

Rekordmange direktører får karantæne

Slikhandler anker dom om millionbøde

Vodkaflaske til otte millioner kroner stjålet i København

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Endress+Hauser præsenterer verdens første selvkalibrerende temperaturføler

Café Sommerskos historiske lokale skifter hænder

Plejer du dit virtuelle CV nok?

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af Calcium-sulfat dampe hos Boehringer Ingelheim

Vi er stolte over at have leveret denne Erikkila Pro-Coulmn søjlesvingkran til Lesjöfors A/S

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Leverandør til eliten

Følg Xcelgo på LinkedIn

Simas Filters A/S styrker salgsorganisationen

Scandrums A/S er valgt som emballage-partner

Det ny Cateringinventar.dk er online - Se vores nye hjemmeside

Ronnie er udlært elektriker hos EL:CON - og vil gerne lære endnu mere...

Vil elpriserne stige eller falde i 2018?

På næste tirsdag: Kom til gratis foredrag med Toke Kruse

Manicus Teknik olie/vand køler TAK/T

Fødevarelovgivning 2018

KUKA's investering i Device Insight giver spidskompetencer inden for IIoT-platforme

NORD DRIVESYTEMS udstiller på ANUGA Foodtec 2018

Temadag: Ensartet affaldssortering med fokus på plast input fra hele værdikæden

Hvordan sikrer du et bedre match i din rekruttering?

Dansk Procesventilation har færdiggjort centralstøvsuger til Abenas nye pro...

En helt almindelig dag i vores udlejningsafdeling…

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

YASKAWA frekvensomformere hos ZF Danmark

Optimering af Sandpiper Membranpumper

Send til en kollega

0.382