- Hold op, vi var glade for den nye robot

Food Supplys stjernereporter Dan S. Frandsen fortæller her om sine osteoplevelser i Rødkærsbro

I slutningen af 1980’erne byggede MD Foods en stor grå betonklods på en tidligere majsmark af i udkanten af Rødkærsbro. Det var lidt af et scoop at få den store mejeriinvestering til den midtjyske by med knap et par tusinde indbyggere. Betonklodsen skulle producere ost til det fetahungrende Mellemøsten og blev opført få hundrede meter fra mit barndomshjem. Mælkebilerne kørte i døgndrift og satte hurtigt sit præg på byen.

Der var også noget dragende over driftige mejeri. Når man stod i mine forældres have på en sommerdag, kunne man høre summen fra de store køleanlæg, og der hang altid en dampsky over det store mejeri på de kølige aftener.

Som alle raske unge mænd i byen startede jeg på byens mejeri, da jeg blev 18 år og gammel nok. Dengang stod der MD Foods på de hvide t-shirts, og pengene var gode. Det var tilbage i 1999. Nogle af mine kammerater var ansat i få år som studiejob eller i et år mellem studier, men jeg blev hængende. Først som weekendafløser, en tid som fuldtidsansat og igen som studiejob. Min tid i det hvide arbejdstøj varede 12 år.

Så jeg har været med hele automationsvejen. Fra tonsvis af vakuumpakket ost, der hver dag blev pakket af lange arme med plastikduppede arbejdshandsker på hænderne, indtil robotterne gjorde deres indtog.

Og hold op, hvor vi var glade for den orange Kuka-robot, der kunne pakke osten på paller for os. På nær, når robotten havde tekniske problemer. For ostemængden blev større, og osten skulle pakkes. Der er ikke plads til ikke-planlagte produktionsstop i en mozzarella-produktion, og det gav til tider sved på panden.

Da jeg for et par uger siden igen besøgte mejeriet og trak hårnettet ned over mine nu vigende hårgrænser, lignede det ved første øjekast sig selv. Den karakteristiske lidt syrlige duft af ost, valle og salt er der stadig. Det er de karakteristiske store stålhåndvaske, der er spredt strategisk rundt på mejeriet også. Og den lange gang med det karrygule gulv er fortsat pulsåren, der binder mejeriet sammen.

Men som turen gik rundt på mejeriet, var alt nu alligevel ikke helt, som det plejede. For effektiviteten er mere gennemtrængende. Der er endnu flere store procesanlæg i rustfrit stål, og der er ved første øjekast også flere robotter end mennesker i produktionen.

Og hvad betød robotternes indtog egentligt for folkene på gulvet dengang? Vores manuelle arbejde blev til overvågning. Vi fik mere tid ved computere, og der blev sat andre krav til vores årvågenhed. Men ikke mindst gav robotterne et fysisk overskud, når man havde fri.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Æggefirma ser millionpotentiale i proteindrik

2017 blev et år med modvind

Kaffefirma reddet på stregen

Direktør går fra øllet til rejerne

Fire venner har startet bryghus i Farum

Tørke: Bornholmerne må undvære lokale grøntsager

Nyhedsbrev

Ny aftale åbner for mere dansk kød og medicin til Japan

Salg af danske varer til Japan ventes at stige med op til 70 procent, når frihandelsaftale er underskrevet.

Nyborg Fængsel har succes med sin flødeis

Danmarks første ismejeri bag tremmer er en succes. På tre måneder har de solgt over 2.000 liter is, og der er venteliste på arbejdsholdet.

Unge bliver grydeklar hos erhvervsskoles cateringfirma

Orkla køber egne aktier tilbage

Bøde og politianmeldelse til bageri

Royal Unibrew køber op i Frankrig

Hygiejnen halter igen hos Graasten Salater

Too Good To Go runder fem millioner reddede måltider

DTU har fundet leder til nyt Foodlab

Nyt destilleri snart klar med snaps

Køb af baconkæmpe er på plads

Stiftere siger farvel til Rawbite

Kun en enkelt af de tre idémænd bliver hos nøddebar-producenten

Sall Whisky Distillery har huset klar

1

Michelin-kok laver ny restaurant i sin egen stue

Mille Food har købt en ny fabrik

2

Kæmpestor stigning i dansk quinoa-dyrkning

Dan Cake med stor million-forbedring

Kult-burgerbar genåbner: Burgerne bliver som før i tiden

’’Wayne’s World’’ åbner i samme lokaler som for 11 år siden

Listeria: Også Lidl kalder søde majs retur

Street food klar i Fredericia

Hedebølge-tomater får nyt liv i ny madspilds-ketchup

Frikadellepølsegas værre end først antaget

Økologiske øl bliver mere og mere populære

Lidl lancerer nye planteprodukter

En million kroner til fyrede fra Scanflavour

Mild fugleinfluenza fundet i andebesætning

Halv million skal hjælpe Arla-fyrede

Kvindelig kok sejrede i Gudhjem

Hjemmelavet ret til herrefrokost gav pølseforgiftning

Erhvervsminister bliver ny direktør for Dansk Erhverv

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Er du førerhund eller hundefører?

Lead Auditor Miljø (version 2015)

Statistical Process Control (SPC)

Production Part Approval Process (PPAP)

Filterteknik A/S har fået en digital opfriskning

3 grunde til at overveje at låne penge i din virksomhed

Reparation af svejserobot

Measurement System Analysis (MSA)

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Bare rolig - Vi er her hele sommeren!

22.000 stykker aflagt Berendsen-tøj har fået nyt liv i Gambia

Selvom sommeren i den grad er over os, er der stadig gang i butikken hos os

4 tips til dig der skal have firmabil for første gang

Josefine er udlært elektriker hos EL:CON i Roskilde

Failure Mode and Effects Analysis (FMEA)

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kontorhoteller er blevet in hos danske virksomheder

Jobsamtalen starter før du aner det

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Lasse er udlært elektriker hos EL:CON i Aarhus

IATF 16949:2016 Inspirationsseminar

Nyt high flow filterhus i glasfiber

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

HN Group A/S udstiller på FachPack messen i Nürnberg

Send til en kollega

0.175