23948sdkhjf

Fra fiks ide til færdig fabrik på tre år

Cocktails: Nohrlund har store fremtidsplaner

Det er ikke længere nok at lange kolde fadøl og shots i plasticrør over bardisken på de mange festivaler rundt om i Danmark. I dag vil festivalgængerne have kvalitetscocktails og gourmetmad.

Den trend opfangede en gruppe venner i 2014, hvor de stiftede Nohrlund Cocktails, der producerer præmiksede, økologiske cocktails til festivaler, barer og cafeer.

Produktionen lå i Horsens, tapperiet i Ribe, lageret i Køge og kontoret i København. I takt med at Nohrlund Cocktails voksede, voksede også mængden af spildtid og frustrationer i den unge cocktail-virksomhed.

I marts samlede de hele værdikæden i Hvidovre, hvor Nordens første cocktailfabrik er blevet en realitet, og der bliver i år produceret 500.000 cocktails med rom, gin og vodka blandt op med økologiske bær som jordbær, havtorn og brombær.

Hvorfor er der et marked for præmiksede cocktails?

- Mange afholder sig fra at sælge gode kvalitetscocktails til festivaler eller på cafeer, fordi det tager lang tid, kræver kvalificeret arbejdskraft og risikoen for svind er stort. Vi har set en stor efterspørgsel på kvalitetscocktails, der smager godt og ensartet, siger Søren Aamund, direktør og partner i Nohrlund.

Hvordan er det at gå fra outsourcet produktion til egenproduktion?

- Tidligere lavede vi selv sirupper i et produktionslokale i Horsens, som så blev sendt til tapning i Ribe. Flere har sagt, at det er hovedløst at insistere på at samle hele sin produktion i stedet for løntapperi. Men jo tættere vi har produktionen inde på livet, jo bedre kan vi sikre kvaliteten, og det er det, der er vores eksistensberettigelse. Cocktails er et varmt produkt med sjæl. Her på fabrikken kan vi invitere vores kunder ind, hvis de gerne vil have en specialfremstillet cocktail, og de kan se, hvordan vi fremstiller produkterne.

Hvad er ambitionerne i Nohrlund?

- Vi skal fordoble vores vækst hvert år fremover. Vores maskiner kører ikke på fuld kapacitet, og vi har kvadratmeter til at udvide de næste år.

Hvad har været de største produktionsmæssige udfordringer?

- Ingen af hos har en teknisk baggrund. Jeg har taget en HTX med kemi og fysik, men elsker teknologi, og vil gerne vide hvorfor, når udstyret ikke virker. Vores råvarer er økologiske og varierer efter vind og vejr, så vi skal hele tiden justere vores grundopskrifter.

Hvordan har I opskaleret fra hjemmeproduktion til masseproduktion?

- Det har taget et års tid fra, vi startede med at sondere mulighederne til, at vi fik produktionen i gang. Det er mig, en studiekammerat og en studerende fra DTU Fødevareinstitut, der sammen har sammensat anlægget med delmaskiner fra Østrig, Tyskland, Holland. Nu kører produktionen og næste skridt er at opskalere resten af organisationen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093