23948sdkhjf

Ølrester bliver nu lavet til kiks på Møn

Bryghuset og Bisca er gået sammen om at udnytte restproduktet mask fra ølproduktionen til kiks

At tænke i cirkulær økonomi behøver ikke være langhåret, kræve mange strategimøder og koste dyrt. Det har de opdaget på Møn, hvor et bryghus og en kikseproducent er gået sammen om at udnytte ressourcerne restprodukterne bedre og samtidig skabe en god business case.

Hvert år producerer Bryghuset Møn omkring 300.000 liter øl ud fra bryggeriet i Stege på Møn. Den ølproduktionen generer mange ton mask, som er det faste restprodukt der er tilovers, når øllet er produceret.

Tidligere har man sendt al masken fra bryghuset til en landmand, der bruger den som foder til sine køer på grund af de gode proteiner i masken. Men nu kan forbrugerne købe madkiks fra naboen, kage- og kikseproducenten Bisca fra Stege. De har nemlig udviklet en ny serie af kiks med fokus på lokale råvarer.

- Samarbejdet kom lidt tilfældigt i stand. Vi ville gerne øge vores brug af lokale råvarer og satte gang i udviklingen af serien ‘Møn Kiks’. Her fik vi hjælp af David Jensin fra Møn Bryghus til at udvikle serien, og så gik vi i gang med at bruge mask. Senere har vi også tilføjet øl og malt fra Møns bryghus, siger Tina Møller, marketing- og innovationsdirektør hos Bisca.

Det er ikke kun ønsket om at bruge lokale råvarer og genanvende restprodukter at masken ender i madkiksene fra Bisca.

- Masken er rigtig god i kiksene og giver en virkelig sej og god struktur, der minder lidt om fuldkorn, men uden at være det, siger David Jensin, medejer af Bryghuset Møn.

En stor satsning
I dag er maskkiksen på markedet i Danmark, og den er allerede en succes.

- De er kommet ud i butikkerne i slutningen af september og de sælger allerede rigtig godt. Kiksen med mask er en del af vores store satsning på ‘Møn Kiks’. Lige nu sælges de kun i Danmark, men vi kigger allerede nu på Sverige og senere Norge som mulige eksportlande. Det kan også sagtens tænkes at de skal eksporteres endnu længere væk, siger Tina Møller.

Masken kommer direkte fra ølproduktionen og over til Bisca, hvor den blandes i kiksedejen. Restproduktet gav dog lidt ekstra bøvl i starten.

- Den største udfordring har været at håndtere masken, fordi den har en holdbarhed, der er meget kortere end vores andre råvarer. Masken bliver dårlig efter få dage og det kræver lidt mere planlægning. Ellers er mask en almindelig råvare som vi bruger på lige fod med alle andre råvarer vi blander i dejen, siger Tina Møller.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109