23948sdkhjf

Guld værd at flage med bæredygtighed

Fødevareindustrien opfordres til at udnytte mærkat offensivt

Tænk bæredygtigt og brug det offensivt i forhold til forbrugerne.

Det er i korte træk budskabet fra PEFC, som står for Programme for the Endorsement of Forest Certification. PEFC er en uafhængig non-profit-forening, som arbejder for promovering af bæredygtigt skovbrug igennem certificering af skove og de produkter, som kommer fra skovene.

- PEFC er et internationalt anerkendt og troværdigt system til at dokumentere, at emballage er produceret fra papir og pap fra bæredygtigt skovbrug. Vi arbejder dedikeret på at beskytte verdens skove, med respekt for dyre- og planteliv, og for de mennesker, som lever af skovens ressourcer, siger Morten Thorøe, som er sekretariatsleder PEFC Danmark.

Han henviser til, at forbrugerne i dag har skærpet deres holdning til, hvordan industrien producerer, og hvordan de selv opfører sig som forbrugere. Derfor vil et bæredygtigt mærke på emballagen også give industrien en fordel i selve forretningen.

For PEFC gælder det om at få mærkatet udbredt emballage, som er lavet af pap, papir eller andre trærelaterede produkter.

- Forbrugerne forventer indpakning, som kommer fra ansvarlige kilder, ikke bare når det gælder råmaterialet, men også indpakning. Indpakning skal være let at genbruge og have en minimal påvirkning på miljøet og i sidste ende verdens skove, siger Morten Thorøe.

Ind i fødevareindustrien
PEFC Danmark er af den overbevisning, at rigtig mange fødevareproducenter allerede er tæt på at kunne sætte PEFC-logoet på emballagen, fordi mange aktører i industrien i forvejen modtager materialet til emballagen fra en certificeret producent.

Derfra er næste skridt at få mærket ud på emballagen.

- Fødevareindustrien er kendetegnet for en høj faglighed, når det kommer til kvalitets- og fødevarekontrol, og dermed en branche som vil møde et genkendeligt system, når råmateriale skal kontrolleres og dokumenteres. PEFC bygger på ISO-systemet, og tager udgangspunkt i anerkendte internationale systemer, oplyser Morten Thorøe, som håber, at flere producenter vil sikre sig godkendelsen til at sætte mærkatet på emballagen.

Han peger på, at mange virksomheder allerede har erfaringer med ledelsessystemer og henviser til, at man på PEFC’s hjemmeside gratis kan finde sporbarhedsstandarden og vejledning, som viser, hvilke krav der stilles for at opnå et PEFC certifikat og brug af PEFC logo. Forbrugernes garanti, for at virksomhederne overholder kravene i PEFC-systemet, er, at en uafhængig tredje part kontrollerer virksomheden.

To processer
Selve indholdet i PEFC dækker to spor:

Det ene er ’Bæredygtigt skovbrug’, hvor certificeringen sikrer, at skove er drevet bæredygtigt, både i forhold plante- og dyreliv, men også med respekt for de mange mennesker som lever af skovens ressourcer.

Det andet er ’sporbarhedscertificering’, hvilket betyder, at de træer og træ-produkter, som kommer fra skovene, kan blive sporet tilbage til den skov, de kommer fra. Sidstnævnte er også baggrunden for, at hele værdikæden skal kontrolleres af en tredjepart, som sikrer, at virksomheder kan dokumentere deres bæredygtige kilder.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.346