Danske grøntsager med rester af sprøjtegift er tredoblet på 5 år

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Fødevarestyrelsen har fundet rester fra pesticider i hver fjerde af de danske, konventionelle grøntsager – i 2011 var det hver tiende. Det våde vejr får skylden.

Med en stigning fra 7 procent af gulerødderne til 42 procent på blot fem år er danske konventionelt dyrkede gulerødder et eksempel på, hvordan der findes pesticidrester på stadig flere danske konventionelle grøntsager – fund, der risikerer at sætte danske grøntsagers status som nogle af verdens mindst sprøjtede over styr. Det skriver Politiken.

I en ny rapport med tal fra 2016 har Fødevarestyrelsen fundet rester fra sprøjtegifte i 27 procent af grøntsagerne. Det er en tredobling i forhold til niveauet i 2011.

Det er stadig det halve af EU-gennemsnittet, men udviklingen foruroliger Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi danskere går jo rundt i den tro, at hvis man bare spiser dansk grønt, beskytter man sine børn mod at få pesticidrester, siger landbrugspolitisk seniorrådgiver Rikke Lundsgaard fra Danmarks Naturfredningsforening til Politiken.

Siden 1999, hvor Fødevarestyrelsen begyndte at udgive systematiske rapporter om pesticidrester, har fundene ligget stabilt på mellem 6 og 12 procent af grøntsagerne. Men fra 2013 er tallene vokset hurtigt på en vifte af forskellige grøntsager.

Ifølge bilagene i Fødevarestyrelsens seneste rapport, ’Pesticidrester i fødevarer 2016’, er der for eksempel fundet pesticidrester på halvdelen af spinaten. På 22 procent af salaten. På 23 procent af kartoflerne. Alle varer, der var helt eller næsten pesticidfri 5 år tidligere.

Andre grøntsager som for eksempel champignon, bønner med bælg og hvidkål er dog gået fri af udviklingen og var helt uden pesticidrester i 2016-testen.

Omvendt blev der for en af danskernes store favoritter, agurken, fundet spor efter sprøjtegift i 68 procent af tilfældene. I mange tilfælde opdagede myndighederne mere end én sprøjtegift per agurk.

Flere agurkeproducenter, Politiken har talt med, fortæller, at det fugtige, omskiftelige vejr de seneste år betyder, at man må sprøjte mere mod svampeangreb end før.

Fødevarestyrelsen mener ikke, at stigningen ændrer på det samlede billede af dansk frugt og grønt:

- Det er en udvikling fra et meget lavt niveau til et mindre lavt niveau, der stadig er meget langt fra at udgøre en sundhedsrisiko, siger kontorchef Henrik Dammand Nielsen til Politiken.

/ritzau/



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Kaffefirma reddet på stregen

Direktør går fra øllet til rejerne

Fire venner har startet bryghus i Farum

Tørke: Bornholmerne må undvære lokale grøntsager

Nyborg Fængsel har succes med sin flødeis

Danmarks første ismejeri bag tremmer er en succes. På tre måneder har de solgt over 2.000 liter is, og der er venteliste på arbejdsholdet.

Ny aftale åbner for mere dansk kød og medicin til Japan

Salg af danske varer til Japan ventes at stige med op til 70 procent, når frihandelsaftale er underskrevet.

Nyhedsbrev

Orkla køber egne aktier tilbage

Unge bliver grydeklar hos erhvervsskoles cateringfirma

Bøde og politianmeldelse til bageri

Hygiejnen halter igen hos Graasten Salater

Royal Unibrew køber op i Frankrig

Too Good To Go runder fem millioner reddede måltider

Nyt destilleri snart klar med snaps

DTU har fundet leder til nyt Foodlab

Køb af baconkæmpe er på plads

Stiftere siger farvel til Rawbite

Kun en enkelt af de tre idémænd bliver hos nøddebar-producenten

Sall Whisky Distillery har huset klar

1

Michelin-kok laver ny restaurant i sin egen stue

Mille Food har købt en ny fabrik

2

Kæmpestor stigning i dansk quinoa-dyrkning

Dan Cake med stor million-forbedring

Kult-burgerbar genåbner: Burgerne bliver som før i tiden

’’Wayne’s World’’ åbner i samme lokaler som for 11 år siden

Tre medarbejdere køber sig ind i Flammen

"Verdens bedste bøffer" kommer fra Slagelse

Listeria: Også Lidl kalder søde majs retur

Hedebølge-tomater får nyt liv i ny madspilds-ketchup

Frikadellepølsegas værre end først antaget

Street food klar i Fredericia

Økologiske øl bliver mere og mere populære

Lidl lancerer nye planteprodukter

En million kroner til fyrede fra Scanflavour

Mild fugleinfluenza fundet i andebesætning

Halv million skal hjælpe Arla-fyrede

Kvindelig kok sejrede i Gudhjem

Hjemmelavet ret til herrefrokost gav pølseforgiftning

Erhvervsminister bliver ny direktør for Dansk Erhverv

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Statistical Process Control (SPC)

Production Part Approval Process (PPAP)

Filterteknik A/S har fået en digital opfriskning

3 grunde til at overveje at låne penge i din virksomhed

Reparation af svejserobot

Measurement System Analysis (MSA)

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Bare rolig - Vi er her hele sommeren!

22.000 stykker aflagt Berendsen-tøj har fået nyt liv i Gambia

Selvom sommeren i den grad er over os, er der stadig gang i butikken hos os

4 tips til dig der skal have firmabil for første gang

Josefine er udlært elektriker hos EL:CON i Roskilde

Failure Mode and Effects Analysis (FMEA)

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kontorhoteller er blevet in hos danske virksomheder

Jobsamtalen starter før du aner det

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Lasse er udlært elektriker hos EL:CON i Aarhus

IATF 16949:2016 Inspirationsseminar

Nyt high flow filterhus i glasfiber

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

HN Group A/S udstiller på FachPack messen i Nürnberg

Christian er udlært elektriker hos EL:CON i Viborg

Tysk økonomi fortsætter sin fremgang, men Brexit kan presse udviklingen

Intern Auditor Kvalitet

Send til en kollega

0.19