Danske grøntsager med rester af sprøjtegift er tredoblet på 5 år

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Fødevarestyrelsen har fundet rester fra pesticider i hver fjerde af de danske, konventionelle grøntsager – i 2011 var det hver tiende. Det våde vejr får skylden.

Med en stigning fra 7 procent af gulerødderne til 42 procent på blot fem år er danske konventionelt dyrkede gulerødder et eksempel på, hvordan der findes pesticidrester på stadig flere danske konventionelle grøntsager – fund, der risikerer at sætte danske grøntsagers status som nogle af verdens mindst sprøjtede over styr. Det skriver Politiken.

I en ny rapport med tal fra 2016 har Fødevarestyrelsen fundet rester fra sprøjtegifte i 27 procent af grøntsagerne. Det er en tredobling i forhold til niveauet i 2011.

Det er stadig det halve af EU-gennemsnittet, men udviklingen foruroliger Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi danskere går jo rundt i den tro, at hvis man bare spiser dansk grønt, beskytter man sine børn mod at få pesticidrester, siger landbrugspolitisk seniorrådgiver Rikke Lundsgaard fra Danmarks Naturfredningsforening til Politiken.

Siden 1999, hvor Fødevarestyrelsen begyndte at udgive systematiske rapporter om pesticidrester, har fundene ligget stabilt på mellem 6 og 12 procent af grøntsagerne. Men fra 2013 er tallene vokset hurtigt på en vifte af forskellige grøntsager.

Ifølge bilagene i Fødevarestyrelsens seneste rapport, ’Pesticidrester i fødevarer 2016’, er der for eksempel fundet pesticidrester på halvdelen af spinaten. På 22 procent af salaten. På 23 procent af kartoflerne. Alle varer, der var helt eller næsten pesticidfri 5 år tidligere.

Andre grøntsager som for eksempel champignon, bønner med bælg og hvidkål er dog gået fri af udviklingen og var helt uden pesticidrester i 2016-testen.

Omvendt blev der for en af danskernes store favoritter, agurken, fundet spor efter sprøjtegift i 68 procent af tilfældene. I mange tilfælde opdagede myndighederne mere end én sprøjtegift per agurk.

Flere agurkeproducenter, Politiken har talt med, fortæller, at det fugtige, omskiftelige vejr de seneste år betyder, at man må sprøjte mere mod svampeangreb end før.

Fødevarestyrelsen mener ikke, at stigningen ændrer på det samlede billede af dansk frugt og grønt:

- Det er en udvikling fra et meget lavt niveau til et mindre lavt niveau, der stadig er meget langt fra at udgøre en sundhedsrisiko, siger kontorchef Henrik Dammand Nielsen til Politiken.

/ritzau/

Mere om:


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Food tech: Grib mulighederne i England

Harboe afviste private label-kunder

Hvordan læses en standard?

Efter brand hos Danish Crown: Slagter hurtigt igen

Hanegal brugte forkert emballage

Nyhedsbrev

Jensens Bøfhus lancerer bøf-levering til døren

Hvordan bliver en standard til?

Stauning Whisky nægter at sælge alt til USA

- Vegansk kød vildleder forbrugerne

FødevareDanmark kritiserer, at nyhed fra Naturli' Foods omtales som kød

Skiold baner vejen for vestjysk whisky

Eksporten af danske fødevarer sætter rekord

Øget omsætning, men underskud i Nemlig.com

Online-supermarkedet har stadig sit første overskud til gode

Erhvervspakken åbner nye huller i skattelovgivningen

2

Danmark kan ikke få bugt med sygdomsbakterie i kylling

Skare Food for alvor tilbage på sporet

Arla slutter produktionen på historisk mejeri

Erfaren madproducent får et ekstra køkken

Ejeren af Kirstens Køkken udvider med en ny forpagtning

Nyt destilleri skal allerede udvide

Gourmetrestaurant flytter til ny bydel

1

Masser af fødevarelove er på vej væk

Hvad er en standard?

Naturli' Foods klar med "verdenssensation"

Vegansk hakkekød vækker begejstring

Kaloriemærkede menukort får os til at vælge sundere mad

Specialordre til LP Kolding

Royal Unibrew laver eget mikrobryggeri

Mænd er mest villige til at spise græshopper og larver

Carlsberg åbner nyt lille bryggeri

Ingen gider at købe tidligere slagteri

Norden bliver samlet på Grüne Woche i Berlin

Bassist i verdenskendt band åbner ny restaurant i København

Svaneke Bryghus bliver 100 procent økologisk

Bliv klogere på harske fødevarer

Madvognen ruller sig ud på nyt marked

Slut med buræg i Irmas egne varer

Chr. Hansen skal have ny topchef

Se alle Medlemmernes egne nyheder

VPD ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

Året der gik for AVN Teknik!

Alexandra Instituttet står bag e-bog om IoT-sikkerhed

Julen varer lige til påske ...

NYT Mobilkøkken med mange muligheder fra Dansk Mobil Køkken

Softwarestyrede Connected Services fremmer digital omstilling

Gravlund Industrigummi udvider i Teknisk Salg

Termokasse med plastindsats er robust og rengøringsvenlig

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Globalt økonomisk momentum

CENTA Transmissioner ønsker alle en glædelig jul og uddeler juledonationer

Slip for uønskede bakterier med CleanBox

Verder Pumper holder Juleferie i uge 52

Fokuser på din kerneforretning - Outsource din elektroniske samhandel

Brandsikre skabe fra DENIOS

Pescatech sælger patenter

Mærknings- og etiketteringsløsninger til hele fødevareindustrien

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Verdens bedste kædeopkorter til dit kædesæt fra Gunnebo

Kompensatorer fra WILLBRANDT Gummiteknik

Stort spring ind i fremtiden

Kemisk hærdet glas - Mirit Glas

Rustfri Gear og motorer

Ny tydeligere mærkning af Bredels pumpeslanger

Nidec på Ajour 2017 - Vi siger tak for sidst!

Send til en kollega

0.28