23948sdkhjf

Konflikt mod storlandmand: Nu henter Arla ikke mælken

En stor mælkeproducent kan ikke længere få afhentet sin mælk og kørt det til Arla, fordi 3F har iværksat sympatikonflikter over for arbejdsgiveren.

Omkring 33.000 liter mælk per dag. Det har en stor sønderjysk mælkeproducent hidtil leveret til mejerikoncernen Arla. Men fra søndag morgen vil chauffører fra Arla ikke længere hente mælken fra landmandens omkring 1.150 malkekøer. Det oplyser Den Grønne Gruppe i 3F til Fagbladet 3F.

Årsagen er, at 3F’s iværksatte sympatikonflikter imod mælkeproducent Tage Laustsen fra Løgumkloster trådte i kraft søndag morgen. Sympatikonflikterne betyder, at medarbejdere hos Arla hverken vil afhente eller behandle mælken fra den konfliktramte arbejdsgiver.

3F har iværksat konflikten for at få landmanden til at tegne overenskomst for sine medarbejdere. Og 6. december afgjorde Arbejdsretten, at de konkrete sympatikonflikter imod mælkeproducent Tage Laustsen er fuldt lovlige. Samt at sympatikonflikterne ikke er for hårdt et kampskridt over for arbejdsgiveren.

- Vi er glade for opbakningen fra medarbejdere hos Arla. Det er meget vigtigt i vores kamp for at sikre ordnede løn- og arbejdsvilkår for medarbejderne hos den store mælkeproducent og på landbrugsområdet generelt, siger Morten Fischer-Nielsen, næstformand hos Den Grønne Gruppe i 3F.

Næstformanden understreger, at 3F i forbindelse med sympatikonflikterne tager hensyn til dyrevelfærden hos Tage Laustsen. Han henviser til, at 3F for eksempel bevidst har undladt at inddrage dyrlæger samt fagforeningsansatte, der arbejder med at levere foder til dyrene eller afhenter døde dyr på gården.

3F har i mere end et år forsøgt at få Tage Laustsen til at indgå overenskomst. Men det har landmanden afvist. Og i to omgange har arbejdsgiveren sammen med en anden stor mælkeproducent indklaget 3F for Arbejdsretten, som endte med at frikende fagforbundet.

Landmand Tage Laustsen vurderede i Arbejdsretten, at hans virksomhed ville få mere administration og betydeligt højere lønudgifter, hvis han skrev under på en overenskomst.

Under sagen ved Arbejdsretten kom det frem, at der i Tage Laustens virksomhed foruden ham selv og hans ægtefælle er 21 ansatte. Heraf er de 19 udlændinge, som kommer fra Ukraine, Ungarn, Rumænien, Brasilien eller Tyskland.

Laveste løn hos Tage Laustsen er 102,56 kroner i timen. Hans virksomhed betaler ikke pension til medarbejderne.

Ifølge Jordbrugsoverenskomsten mellem 3F og arbejdsgiverforeningen GLS-A er startlønnen for medarbejdere, der passer køer, 135 kroner per time uden tillæg af nogen art. Dertil kommer, at overenskomsten sikrer tillæg for ubekvemme arbejdstider, pension og søgnehelligdagsbetaling.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078