Varme bade til rodfrugter skal mindske madspild

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

De fleste rodfrugter vaskes, før de når ud til forbrugerne, men badet kan give rødderne skrammer, som lader bakterier og svampe trænge lettere ind og dermed forringe holdbarheden.

Forskere fra Aarhus Universitet undersøger derfor nu, om vask med varmere vand og planteolier kan mindske spildet. Med i projektet er også en række rodfrugtavlere og fødevarevirksomheder.

Forskerne har fokus på, hvordan rodfrugterne bliver vasket, før de bliver pakket og solgt. I den proces børstes og skylles rødderne grundigt, og det har forbrugerne umiddelbar glæde af, når de står med madlavningen derhjemme.

For rodfrugterne kan vaskeriet dog være en hård medfart, da skrællen får ridser, så bakterier og svampe lettere kan trænge ind i.

- Det er første gang, at vi indgående undersøger vaskeprocessen for at afdække, hvordan den kan optimeres, så rodfrugterne holder bedre, siger Merete Edelenbos, som er lektor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet og projektleder på KvaliRod. 

I dag bliver rodfrugterne vasket i koldt vand, men forskerne fra Aarhus Universitet har en hypotese om, at det kan øge holdbarheden, hvis de vaskes i varmt vand i stedet.

- Når rodfrugterne behandles med varmt vand, kan det opjustere deres egne forsvarsstoffer, og så er de mere modstandsdygtige over for eksempelvis svampeangreb. Vi skal også se på, om det kan øge holdbarheden, hvis vi tilsætter planteolier med antimikrobielle egenskaber til vaskevandet. Det kan for eksempel være timianolie eller oreganoolie, siger Merete Edelenbos.

Projektet skal gerne munde ud i nye metoder, som kan mindske madspildet.

- Vi håber at kunne øge rodfrugternes holdbarhed med op til 14 dage, hvilket vil mindske spildet med 5 procent i detailhandlen og 30 procent hos forbrugerne, siger Merete Edelenbos.

Danske rodfrugtsavlere er en stor leverandør til detailhandlen i både Danmark og vores nabolande, men med en længere holdbarhed, vil der åbne sig et endnu større marked.

- Der er for eksempel store muligheder på det økologiske marked i Kina, men hidtil har det været for langt væk på grund af holdbarheden. Vi håber, at projektet også kan give mulighed for, at avlerne kan bevæge sig ind på nye markeder, siger Merete Edelenbos.

KvaliRod er et GUDP-projekt, som løber over4 år.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Rejsegilde på Co-Ro’s ”Powerhouse”

Skidt for suppevirksomhed

Capnovas danske suppesats lukker butik og omorganiserer virksomheden.

Danish Crown strammer skruen

Glasfund i pulled pork fra Jensens Bøfhus

Danske slagtermestre stævner EU-Kommissionen

Brancheorganisationen Danske Slagtermestre har netop stævnet den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, for inhabilitet i sag om spildevandsafgift, som tilgodeser store danske slagterier på bekostning af de mindre.

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

Kanonår for dansk restaurationsbranche

Ny Them-direktør vil kigge på eksporten

Slagtere får de mindste lønstigninger

Regeringen vil proppe mere sund mad i danskerne

Generation Food Award afholdes for anden gang

Stærk sommer giver opjustering hos Carlsberg

WeDoBurgers lukker og slukker

Rekordsalg af is og sodavand

Grise strømmer til danske slagterier

Nu vil fødevarekæmper halvere madspildet

En lang række store virksomheder går sammen i nyt initiativ

Nordisk Tang scorer et "større millionbeløb"

Nu skal der sættes fart på at udnytte kæmpestort potentiale

Svindelforebyggelse gælder nu også emballagen

Mange emballager er dog så avancerede, at det er svært at snyde

Smartbake skifter til måltidskasse-ekspert

Bagerikoncernen har indgået millionaftale med RetNemt

Daka lukker jysk blodfabrik

Mængden af blod er halveret på 10 år

Kejserinden runder 20 år med gryder

Cateringfirma er blevet til en stor familievirksomhed

Økologisk æbleproduktion crowfundede sig til 1,4 millioner kroner på seks timer

1.260 pakker jordbæryoghurt trukket tilbage

1

Daloon-ulykke: Mand kunne ikke komme ud af vaskemaskine

Smukfests overskudsmad bliver til 6.250 måltider

1

Smukfest bruger kaffegrums i sæben

Københavns Madhus får ny direktør

Giftigt mel tilbagekaldes

Kødproducenter vil også være kødfri

Just Eat vil også levere morgenmad

Plyndrede lastbil for chips til 80.000 kr.

Coop tilbagekalder frikadellepølser på grund af gas

Guld til dansk likør

Svaneke Bryghus får ny direktør

Fødevarekoncern om 2017: Forfærdeligt

Æggefirma ser millionpotentiale i proteindrik

Se alle Medlemmernes egne nyheder

HF og Banner forbedre overvågningen hos Danfoss Kolding

"Hun sikrede fulde huse i løbet af nul komma fem"

Direktør i PanPac Engineering fylder 50 år

SMC’s salgsstab styrkes med bred profil

SMC’s salgsteam Nordjylland opgraderer

Digital ledelse i fokus på Automatik

Verdens største producent af græsfrø vælger automatisk pakke- og palleteringslinje fra Egatec

Demonstration af løsninger, der styrker industriens konkurrenceevne på stand B-1065 på Automatik ´18

TransSteel 2200 svejsemaskine til MIG/MAG, TIG og MMA inkl. tilbehør

Medarbejderrekord hos Gibotech

Pladsbesparende stepmotor - absolut positionering med batterifri sensor

Besøg os på Automatik messen 2018, d. 11. til 13. september på stand 1100

Nyt bryghus i Sydtyrol - de skræddersyede drev kom fra NORD

Automatik 2018

SMC’s nye trådløse fieldbussystem kombinerer hastighed og sikkerhed

Kompetencegivende kurser

Grib chancen! - HMI Design Masterclass Online Video kursus

Nye trådløse sensorer til Onset's RX3000 datalogger

Mobilt showroom i container

Trådløst plukkesystem på lageret forbedrer sporbarhed hos Carletti

Vi har leveret løftegrejet til det seneste indkøb fra Maximus Kran- & Speci...

Ny serie af termiske kameraer fra Fluke lagerføres nu hos RS Components

Lejer til robotapplikationer fra Nomo

Mixere/Omrørere fra AxFlow

Trådløs håndholdt HMI – Pendant / Teach box

Send til en kollega

0.183