Varme bade til rodfrugter skal mindske madspild

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

De fleste rodfrugter vaskes, før de når ud til forbrugerne, men badet kan give rødderne skrammer, som lader bakterier og svampe trænge lettere ind og dermed forringe holdbarheden.

Forskere fra Aarhus Universitet undersøger derfor nu, om vask med varmere vand og planteolier kan mindske spildet. Med i projektet er også en række rodfrugtavlere og fødevarevirksomheder.

Forskerne har fokus på, hvordan rodfrugterne bliver vasket, før de bliver pakket og solgt. I den proces børstes og skylles rødderne grundigt, og det har forbrugerne umiddelbar glæde af, når de står med madlavningen derhjemme.

For rodfrugterne kan vaskeriet dog være en hård medfart, da skrællen får ridser, så bakterier og svampe lettere kan trænge ind i.

- Det er første gang, at vi indgående undersøger vaskeprocessen for at afdække, hvordan den kan optimeres, så rodfrugterne holder bedre, siger Merete Edelenbos, som er lektor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet og projektleder på KvaliRod. 

I dag bliver rodfrugterne vasket i koldt vand, men forskerne fra Aarhus Universitet har en hypotese om, at det kan øge holdbarheden, hvis de vaskes i varmt vand i stedet.

- Når rodfrugterne behandles med varmt vand, kan det opjustere deres egne forsvarsstoffer, og så er de mere modstandsdygtige over for eksempelvis svampeangreb. Vi skal også se på, om det kan øge holdbarheden, hvis vi tilsætter planteolier med antimikrobielle egenskaber til vaskevandet. Det kan for eksempel være timianolie eller oreganoolie, siger Merete Edelenbos.

Projektet skal gerne munde ud i nye metoder, som kan mindske madspildet.

- Vi håber at kunne øge rodfrugternes holdbarhed med op til 14 dage, hvilket vil mindske spildet med 5 procent i detailhandlen og 30 procent hos forbrugerne, siger Merete Edelenbos.

Danske rodfrugtsavlere er en stor leverandør til detailhandlen i både Danmark og vores nabolande, men med en længere holdbarhed, vil der åbne sig et endnu større marked.

- Der er for eksempel store muligheder på det økologiske marked i Kina, men hidtil har det været for langt væk på grund af holdbarheden. Vi håber, at projektet også kan give mulighed for, at avlerne kan bevæge sig ind på nye markeder, siger Merete Edelenbos.

KvaliRod er et GUDP-projekt, som løber over4 år.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Geia-salg gav tre danskere 180 millioner

Nyt regnskab viser, hvad fødevarevirksomheden indbragte

Ægtepar med første stjerne: Det er en livsstil

Michelinstjernerne ramte forbi Fyn: Anmelder overrasket

Arla klar med nye mælkesmage

KFC løber tør for kylling: Lukker 900 butikker i Storbritannien

Millionstøtte skal forbedre ældres ernæring

Nyhedsbrev

Se listen: Danmark har nu 26 Michelin-restauranter

To danske restauranter får deres første michelinstjerne

Plantefarsen sejrer i supermarkederne

En statistik på årets Michelin-dag: Branchen vokser i Danmark

Vinsælgere melder udsolgt af prins Henriks vin

Emballage viser vej til skraldespanden

Uens kommunale affaldssorteringer gjorde opgaven svær for Coop.

Regler og afgifter får os til at smide mere mad ud

Friske, spiselige varer ryger ud, fordi bureaukrati gør det dyrt og svært at donere eller sælge dem videre. Fødevareministeren vil se på forhindringerne.

Hartmann-direktør død efter tragisk ulykke

Smarties' bagmænd solgte vand for over 50 milliarder

Ny Kina-fabrik skal gøre Danish Crown lynhurtig

Vestjyder vil tænke nyt om fødevarer

Rod i Food Supply Magazine

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

- Annulleret kæmpeudbud bør få store konsekvenser

Kaos har ramt madkontrakt til 1,6 milliarder

Både Hørkram og Dansk Cater overvejer at gå rettens vej

Capnova opruster på foodfronten

Gør klar til at pumpe endnu flere millioner ind i fødevarebranchen

Små destillerier får økonomisk hjælp fra staten

Rekordmange konkurser blandt hovedstadens restauranter

Dansk Supermarked kritiseres for dårligt arbejdsmiljø

Sådan laver man Nordens bedste sild

Catering-firmaer klar med nye kalve

Mayo med skimmel tilbagekaldes

Salmonella i marineret kyllingebryst

Carlsberg solgte færre øl i 2017 - men flere specialøl

Carlsberg køber Grækenlands næststørste bryggeri

Dr. Oetker skifter direktør

Urenheder i piskefløde fra Naturmælk

To danske bryggerier med i verdenseliten

Skimmel på spil i øko-mayonnaise

Snacks er trukket tilbage fra butikkerne

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Atlas Copco filtre - høj kvalitet og lav pris

Oplev Danmarks Største Mobil Køkken

Skal du med på den danske fællesstand på Seafood Processing Global 24.-26. april i Bruxelles?

Skærp din faglighed med ny viden

Vanskeligheder i den tyske fødevarebranche

Ion ringblæseren fjerner statisk elektricitet på rør, kabler, slanger, ledninger m.m.

Slagter Nielsen køber levnedsmiddelgodkendte reoler

Sealed Rivet fås hos Præstmark.

Støjsvag ventilation i bibliotek

Glæd dig til helt nyt videomateriale med Ergolash

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

FLUX fadpumper til ATEX - nu driftstemperaturer op til 60°C

FLOWave er en flowmåler med sensoregenskaber

WILLBRANDT Gummiteknik udstiller på Underhåll 18

CNC spåntagende bearbejdning

SMC Danmark A/S certificerer partner med speciale i trykluft

Netværksmøde i Danish Water Technology Group, 8. marts

Giv datakraft til dine medarbejdere - Power BI og Business Intelligence

Årets event om produktionsplanlægning – kom til ROB-EX Brugerdag 2018

Flowmåler i rustfrit stål – præcision til udfordrende miljøer

CASE: Energirapporter som investeringsværktøj!

Finder Master interface modul med serie 39 interface relæer.

Kom og besøg INTERNORGA 2018 i Hamborg!

Masser af potentiale i frivillige kæder

Danske automationsvirksomheder sakker bagud i digitaliseringen

Send til en kollega

0.291