23948sdkhjf

Varme bade til rodfrugter skal mindske madspild

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

De fleste rodfrugter vaskes, før de når ud til forbrugerne, men badet kan give rødderne skrammer, som lader bakterier og svampe trænge lettere ind og dermed forringe holdbarheden.

Forskere fra Aarhus Universitet undersøger derfor nu, om vask med varmere vand og planteolier kan mindske spildet. Med i projektet er også en række rodfrugtavlere og fødevarevirksomheder.

Forskerne har fokus på, hvordan rodfrugterne bliver vasket, før de bliver pakket og solgt. I den proces børstes og skylles rødderne grundigt, og det har forbrugerne umiddelbar glæde af, når de står med madlavningen derhjemme.

For rodfrugterne kan vaskeriet dog være en hård medfart, da skrællen får ridser, så bakterier og svampe lettere kan trænge ind i.

- Det er første gang, at vi indgående undersøger vaskeprocessen for at afdække, hvordan den kan optimeres, så rodfrugterne holder bedre, siger Merete Edelenbos, som er lektor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet og projektleder på KvaliRod. 

I dag bliver rodfrugterne vasket i koldt vand, men forskerne fra Aarhus Universitet har en hypotese om, at det kan øge holdbarheden, hvis de vaskes i varmt vand i stedet.

- Når rodfrugterne behandles med varmt vand, kan det opjustere deres egne forsvarsstoffer, og så er de mere modstandsdygtige over for eksempelvis svampeangreb. Vi skal også se på, om det kan øge holdbarheden, hvis vi tilsætter planteolier med antimikrobielle egenskaber til vaskevandet. Det kan for eksempel være timianolie eller oreganoolie, siger Merete Edelenbos.

Projektet skal gerne munde ud i nye metoder, som kan mindske madspildet.

- Vi håber at kunne øge rodfrugternes holdbarhed med op til 14 dage, hvilket vil mindske spildet med 5 procent i detailhandlen og 30 procent hos forbrugerne, siger Merete Edelenbos.

Danske rodfrugtsavlere er en stor leverandør til detailhandlen i både Danmark og vores nabolande, men med en længere holdbarhed, vil der åbne sig et endnu større marked.

- Der er for eksempel store muligheder på det økologiske marked i Kina, men hidtil har det været for langt væk på grund af holdbarheden. Vi håber, at projektet også kan give mulighed for, at avlerne kan bevæge sig ind på nye markeder, siger Merete Edelenbos.

KvaliRod er et GUDP-projekt, som løber over4 år.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Løgismose Meyers klar med ny topchef

Han er hentet fra virksomhedens egen bestyrelse

Fødevarestyrelsen indrømmer: Vi har fejlet

Jyske sømandschips ligner et kæmpehit

Himmerlandskød regner med op imod 50 nye medarbejdere

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Sommerens tørke giver små pommes frites

Nyhedsbrev

Fiskefabrik politianmeldt for listeria-fup

Operation X: Virksomheden solgte laks med listeria-bakterier men forfalskede analyse

Online Avis Arkiv

SIAL: 17 danske fødevarefirmaer under samme hat i Paris

Thorfisk udskyder flytning til næste år

Fiskeselskaber slår sig sammen

Gum by Hviid-folk: Vi giver ikke op

Mini-tyggegummifabrik er stadig på vej trods tvangsopløsning

Nestlé har solgt for 432 milliarder i år

Gærende gløgg kaldt retur

Kendt restauratør tiltalt i stor bedragerisag

Sagen handler blandt andet om indkøb af kød og fisk

Balladen om Thorfisk - lukning eller flytning?

Sjællandsk bryghus lancerer øl-snaps

Nowaco-stifter er død

Preben K. Nielsen stod bag en enorm fødevaresucces

Bilka når madspildsmål 12 år før tid

Varehuskæden har halveret sit madspild. Varehuschef jubler.

Tyggegummi-projekt erklæret konkurs

Thorfisk lukker - Scanfish opruster i Hanstholm

Seafood Danmark har opkøbt Taabbel og flytter selskabets aktiviteter i Thorfisk fra Hvide Sande til Hanstholm

Rekordår hos Danish Crowns grillspecialister

Lykkeposer med overskudsvarer skal nedsætte madspild i Kvickly

Så er øl-is fra Thy klar

Madværkstedet nærmer sig udsolgt

Den københavnske fødevaremesse har kun få stande tilbage

Mikrobryggeri har fart på efter unik fustage-rundtur

FoodTech får en ny koncepthal

Vesterhavsmost hitter i Taiwan

Danske fødevarer klarer Brexit overraskende flot

Sjællændere vil lave verdens bedste gin

Sandwichkæde presset af flere dødsfald

Carsoe solgt til kapitalfond

Bær kaldt tilbage efter fund af metalstykker

Nye bøfhus-ejere: Skuden er vendt

Ny topchef på plads i Tulip Ltd

Hvert andet selskab overlever ikke syv år

Caspers bornholmske flymad er et hit

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Primoreels udstiller igen på Scanpack

Opnå besparelser og effektivisering med 100% elektriske produktionsmaskiner!

Hold buffeen varm med VPD's varmebriks i rustfrit stål

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Vi leverer hver uge nye svingkraner til alle typer virksomheder i hele Danmark

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Har du brug for at din maskine kan bremse sikkert ned?

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Kender du indvirkningen på trykluft på fødevaresikkerheden?

Din logistik specialist i Danmark

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

EHEDG + SEEPEX = ”Mere end ren” på FoodTech 2018

R&D inviterer til åbent hus d. 25. oktober

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Dorner’s nye AquaGard 7350V2 sanitære transportbånd har forbedret sikkerhed og ydeevne

EffiMat automatiserer onlinebutikkernes lagre

Siemens hjælper med reducering af tidsforbruget med Virtuel Commissionering

Procesanlæg og styretavler til energisektoren

Integrede solceller i tag, facade og glaspartier - på Building Green I Forum

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Flytbare reol beslag til containere

Omron introducerer nye IoT proces sensorer til flow (E8FC) og tryk (EFPC)

Berendsen-vaskeris fremtidsmål er at vaske 100 % med regnvand og genanvendt...

1,5 Ton vs. 125 Ton

Ny konference om Fødevareemballage

Send til en kollega

0.278