23948sdkhjf

Nu skal kineserne også til at spise røde pølser

Ny aftale baner vej for eksport af svinekød for yderligere 250 millioner kroner
Hidtil har kineserne måttet rejse til Danmark for at smage en dansk, rød hotdogpølse, men fremover kan de spare flybilletten.

Det er nemlig lykkedes at indgå en handelsaftale med Kina, så Danmark nu må eksportere varmebehandlet svinekød som for eksempel pølser og dåseskinke.

- Det er en stor dag for dansk landbrug og dansk økonomi. Vi er verdensmestre i danske pølser og skinkekød. Det vil middelklassen i Kina selvfølgelig også gerne smage på. Det er lig med både eksportindtægter og arbejdspladser i Danmark, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Aftalen blev underskrevet i maj, da fødevareministeren var på besøg i Beijing. Og nu skal alt være faldet på plads, så eksporten kan begynde.

Hos brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer skønner man, at der ligger 250 millioner årlige eksportkroner og venter som følge af aftalen.
Det tal er ikke skudt helt ved siden af, hvis man spørger slagterikoncernen Danish Crown. Her har datterselskabet Tulip længe ventet på at få aftalen i hus.

- Måske et ekstra nul
- Men det er lidt en joker. Derfor kan jeg frygte, at vi sælger for 50 millioner ekstra om året, men det kan også ende med et nul mere og ramme 500 millioner, hvis vi rammer plet, siger Kasper Lenbroch, der er administrerende direktør for Tulip.

Med aftalen slutter en lang proces, der begyndte med et kinesisk besøg i Vejle i 2008, med flere bump på vejen.

I 2014 erklærede daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S), at millioneksporten var i hus. Men i kølvandet på flere fødevareskandaler i Kina blev reglerne strammet, og Danmark måtte tilbage til forhandlingsbordet.

- Det er 10 års arbejde, vi når i mål med her. Det tager lang tid at få adgang til det kinesiske marked, når det gælder mad og madprodukter. Det kræver stor dokumentation og fødevaresikkerhed, og det er noget, kineserne tager meget alvorligt, forklarer Esben Lunde Larsen til Ritzau.

Arbejdet fortsætter, når Danish Crown til næste år åbner en fabrik i Shanghai, hvor der blandt andet skal producere pølser.
Råvarerne skal dog fortsat leveres af de danske andelshavere, som er svineproducenter.

- Derfor vil vi fortsat fastholde danske arbejdspladser, også når fabrikken i Shanghai er i drift, siger Kasper Lenbroch.

Tulip forventer, at man allerede om et par uger kan sende den første containerfuld pølser østpå.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.218