23948sdkhjf

Pas på, svindlere: Nyt netværk har kig på jer

Eurofins opretter en netværksgruppe mod fødevaresvindel

I kampen mod en støt stigende svindel med fødevarer har Eurofins Steins Laboratorium i Vejen nu oprettet en netværksgruppe, der skal være med til at udpege nogle af de værste faldgruber.

Gruppen, som er åben for alle fødevarevirksomheder, skal efter planen mødes to gange om året hos Eurofins, hvor levnedsmiddelrådgiverne Henriette Schønwandt og Rikke Dahl er tovholdere på projektet. De vil også holde anti-svindel-gryden i kog ved at udsende cirka 10 nyhedsbreve om året.

- Producenter kan oftere og oftere komme i tvivl om, hvorvidt der kun er honning i honning, æble i æblecider, oliven i olivenolie og så videre. Leverandørerne kan jo for eksempel tjene penge på at fortynde varerne, nævner Henriette Schønwandt.

- Folk i Danmark er så tillidsfulde og vant til, at vi snyder ikke her i landet. Men der er behov for at vide, hvad man rent faktisk kan blive snydt af, og vi skal gerne have lavet et system, som gør, at man i høj grad kan sikre sig imod det, konstaterer hun.

Sådan et system handler blandt andet om at få en god vurdering af råvareleverandører og et overblik over de steder, der kan svindles med fortynding og kopivarer.

Svindlerne er foran
- Hvis man som producent eksempelvis køber krydderier hos en grossist i Holland, som har købt dem hos en forhandler i Tyrkiet, som har dem fra en mark i Indien - så er der en del steps, hvor der er basis for svindel, påpeger de to rådgivere.

De lægger ikke skjul på, at selv med Eurofins' årelange erfaring og mange eksperter, der konstant tester og analyserer, kan man formentlig aldrig blive helt sikker på ikke at blive udsat for fødevaresvindel.

- Ærlige fødevarefolk halter nok altid et halvt minut efter svindlerne. Men vi kan blive bedre til at være opmærksomme på mange ting. Hvis noget pludselig er meget billigt, kan der være snyd med i billedet. Og hvis en ingrediens bliver meget dyr, kan det blive ekstra lukrativt og dermed interessant for svindlere, siger Henriette Schønwandt.

Rikke Dahl forklarer, at deltagerne i det nye netværk ikke mindst kan være med til at pege på, hvilke produktgrupper de gerne vil have ekstra fokus på hos Eurofins.

- På den måde behøver 20 virksomheder ikke at sidde og arbejde med præcis de samme ting hver for sig, nævner hun.

Krydderier er på svindeltoppen
Ifølge Henriette Schønwandt og Rikke Dahl er det lige nu nok krydderier, der bliver snydt allermest med:

- Det er enormt nemt at blande krydderier op med ukrudtsplanter, som bare ligner. Og som regel bliver det nemmere at snyde, jo mere findelt et produkt er. For eksempel er det nemt at se, om en hel chilipeber er ægte. Når den bliver delt i chiliflager, kan det være svært. Og når den bliver helt pulveriseret, har man nærmest ikke en chance - så kan det nærmest lige så godt være hvedemel og gulvopfej med farve.

- Vin er også stadig et kæmpestort område for snyd med både årgange, druesorter og områder. Og olivenolie er altid en klassiker. Undersøgelser viser, at der er 10 procent mere olivenolie på markedet, end hvad der rent faktisk kan lade sig gøre med de olivenmængder, der er til rådighed, siger rådgiverne.

De oplyser, at Eurofins "jævnligt" afslører fødevarer, der er blevet snydt med.

- Det er ikke vores kunder, der snyder, men de er blevet fuppet af nogen i udlandet, fastslår Henriette Schønwandt.

Det første møde i den nye netværksgruppe bliver holdt hos Eurofins 19. juni. Blandt de virksomheder, der allerede nu har meldt sig ind i gruppen, er Arla og Urtekram.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Fiskedirektør omkommet i havnen i Aalborg

Ugens grin: Forbyttede gaver

DI har fundet midlertidig direktør

Kartoffeldirektør er pludselig væk

1

Julefrokost-dilemmaer: Fanger bordet, hvis man siger op?

Konkursramt bryggeri brygger igen

Nyhedsbrev

Sprøjterobot er prøveklud

Odense Marcipan har sat ny robot ind i produktionen

Online Avis Arkiv

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Bagerkæden Emmerys må sluge endnu et milliontab

Underskuddet næsten fordoblet trods mere service

Første madkollektion fra Søstrene Grene

Gastronomi og fødevarer skal skabe udvikling

1

Too Good To Go redder Naturli's "ulovlige" plantedrik

Santa's Man Boobs og alle de andre juleøller

I år er der rekordmange julebryg fra de danske bryggerier

Nye målinger gør Kelsen klogere på dej

Stort salmonellaudbrud: Mindst 28 syge

Ny undersøgelse: Danskerne klar til klimakamp ved middagsbordet

Jespers Torvekøkken vokser videre

Catering-virksomheden driver nu 33 kantiner

Cocktail-leverandør er seksdoblet på få år

Alternativet vil gøre et kilo rødt kød 17 kroner dyrere

I dag koster et kilo hakket oksekød cirka 60 kroner. Den pris vil Uffe Elbæk i klimaets navn hæve til 77 kroner.

Ny Svansø-ejer: Good Food Group skal vokse gennem udvidelser og opkøb

Jensens Bøfhus henter direktør hos konkurrent

Sticks'n'Sushi vil have 100 restauranter

Millionerne flyder i Enorms insektprojekt

Medejer har indtil videre investeret cirka 30 millioner kroner

Fiskekonges millionformue bliver nu fordelt

200 Carlsberg-chefer får en ekstra årsløn

Carlsberg ramt af glas og papir i pilsnere

Familieejet milliardkoncern solgt til kapitalfond

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Studerende opfinder en klimavenlig vegansk ost

Fra fødevarerester til merværdi

Færre danskere laver mad fra bunden

Carlsberg lancerer fadøl uden alkohol

Nemlig.com med nyt kæmpeunderskud

Nyt magasin skal booste dansk gastronomi

Fremtidsuge sætter spot på fødevarer

Hov - der var foliebakkestykker i rugbrødet

Se alle Medlemmernes egne nyheder

HF udvider vores Sales Support/Purchase

Søger du en ekspert i EPLAN Electric P8?

Lær at arbejde med punktskyer i Inventor og AutoCAD.

Kæmper du med statisk elektricitet?

Så kaster vi los med butterflyventilen GEMÜ 480 Victoria

Tyverisikret cykelparkering

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S!

10. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

ROTEX elastisk klo-kobling

AF Packaging Solutions

HOT-Seal - folie til forsegling af bægre og spande - forhandles af Salicath ApS

9. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

8. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

Hos PRO-CONSULT ved man aldrig, hvad der kommer ind ad døren.

PanPac udvider medarbejderstaben

Veloverstået Foodtech messe 2018

Smart Automation - Nyt domicil

25 år med GEMÜ-flervejs-ventilblokke

Er du vinterklar?

Live-webinar: Festo Automation Suite

Det er jul - det er cool - og Bürkert er i gavehumør

Øget efterspørgsel = flere medarbejdere

Kom godt i gang med at bruge Inventor

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S!

7. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

Send til en kollega

0.224