Pas på, svindlere: Nyt netværk har kig på jer

Eurofins opretter en netværksgruppe mod fødevaresvindel

I kampen mod en støt stigende svindel med fødevarer har Eurofins Steins Laboratorium i Vejen nu oprettet en netværksgruppe, der skal være med til at udpege nogle af de værste faldgruber.

Gruppen, som er åben for alle fødevarevirksomheder, skal efter planen mødes to gange om året hos Eurofins, hvor levnedsmiddelrådgiverne Henriette Schønwandt og Rikke Dahl er tovholdere på projektet. De vil også holde anti-svindel-gryden i kog ved at udsende cirka 10 nyhedsbreve om året.

- Producenter kan oftere og oftere komme i tvivl om, hvorvidt der kun er honning i honning, æble i æblecider, oliven i olivenolie og så videre. Leverandørerne kan jo for eksempel tjene penge på at fortynde varerne, nævner Henriette Schønwandt.

- Folk i Danmark er så tillidsfulde og vant til, at vi snyder ikke her i landet. Men der er behov for at vide, hvad man rent faktisk kan blive snydt af, og vi skal gerne have lavet et system, som gør, at man i høj grad kan sikre sig imod det, konstaterer hun.

Sådan et system handler blandt andet om at få en god vurdering af råvareleverandører og et overblik over de steder, der kan svindles med fortynding og kopivarer.

Svindlerne er foran
- Hvis man som producent eksempelvis køber krydderier hos en grossist i Holland, som har købt dem hos en forhandler i Tyrkiet, som har dem fra en mark i Indien - så er der en del steps, hvor der er basis for svindel, påpeger de to rådgivere.

De lægger ikke skjul på, at selv med Eurofins' årelange erfaring og mange eksperter, der konstant tester og analyserer, kan man formentlig aldrig blive helt sikker på ikke at blive udsat for fødevaresvindel.

- Ærlige fødevarefolk halter nok altid et halvt minut efter svindlerne. Men vi kan blive bedre til at være opmærksomme på mange ting. Hvis noget pludselig er meget billigt, kan der være snyd med i billedet. Og hvis en ingrediens bliver meget dyr, kan det blive ekstra lukrativt og dermed interessant for svindlere, siger Henriette Schønwandt.

Rikke Dahl forklarer, at deltagerne i det nye netværk ikke mindst kan være med til at pege på, hvilke produktgrupper de gerne vil have ekstra fokus på hos Eurofins.

- På den måde behøver 20 virksomheder ikke at sidde og arbejde med præcis de samme ting hver for sig, nævner hun.

Krydderier er på svindeltoppen
Ifølge Henriette Schønwandt og Rikke Dahl er det lige nu nok krydderier, der bliver snydt allermest med:

- Det er enormt nemt at blande krydderier op med ukrudtsplanter, som bare ligner. Og som regel bliver det nemmere at snyde, jo mere findelt et produkt er. For eksempel er det nemt at se, om en hel chilipeber er ægte. Når den bliver delt i chiliflager, kan det være svært. Og når den bliver helt pulveriseret, har man nærmest ikke en chance - så kan det nærmest lige så godt være hvedemel og gulvopfej med farve.

- Vin er også stadig et kæmpestort område for snyd med både årgange, druesorter og områder. Og olivenolie er altid en klassiker. Undersøgelser viser, at der er 10 procent mere olivenolie på markedet, end hvad der rent faktisk kan lade sig gøre med de olivenmængder, der er til rådighed, siger rådgiverne.

De oplyser, at Eurofins "jævnligt" afslører fødevarer, der er blevet snydt med.

- Det er ikke vores kunder, der snyder, men de er blevet fuppet af nogen i udlandet, fastslår Henriette Schønwandt.

Det første møde i den nye netværksgruppe bliver holdt hos Eurofins 19. juni. Blandt de virksomheder, der allerede nu har meldt sig ind i gruppen, er Arla og Urtekram.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Ny koncernchef i Dagrofa

Tidligere Arla-direktør skal være chef for Dagrofa.

Adival har vokseværk

Travlhed kræver ekstra kvadratmeter til fabrikken i Billund.

Muggen mousse: Kæde trækker dessert tilbage

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Nyhedsbrev

Efter 15 år: Nu får kornet sit eget hus

Slagterikoncern bløder i 2017-regnskab

Hård konkurrence har presset priserne og efterlader gigant med underskud

Østjyske orm og gærflager på Folkemødet

For fulde huse inviterede de 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus til debat på Folkemødet om udvikling af fremtidens fødevareløsninger

Kunder presser McDonald’s til at droppe plastiksugerør

Pas på plast i Party-pølserne

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Ugens grin: Weekend-arbejde

Klumme: Hvad skal i indkøbskurven i 2030?

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Kongsbak satser på Hanstholm

Firmaet Jacob Kongsbak Lassen flytter sin produktion af røget fisk fra Malmø til Hanstholm snarest

Coop skaber internationalt kaffebrand

En ny kaffe af ekstra høj kvalitet, produceret med stort ansvarlighedsaspekt har givet ordrer til Coops afrikanske risteri fra blandt andet USA, Kina og Holland

Smartbake opruster med køb af øko-producent

Bagerikoncernen får med opkøbet en stor bid af markedet for økologisk brød til københavnske hoteller, restauranter og cateringvirksomheder

Færch justerer efter Rema 1000s plaststrategi

Underskud i kageimperium

Selskabet bag blandt andet Dancake og Carletti havde et skuffende 2017.

Ekstremt vejr: Nordjysk gulerodsavler har mistet millioner

En af landets største producenter af gulerødder, Limfjords Danske Rodfrugter i Himmerland, er i knibe på grund af lange perioder med regn og frost

Gea Process Engineering slog egne forventninger

Madklubben kaster millioner af sig

Efter et 2016 præget af store investeringer kan restaurantkæden Madklubben igen notere et stort plus

Is og sildemadder: Folkemøde-deltagere stopfodres med delikatesser

Passioneret ismand skummer fløden på vegansk satsning

Østlige øko-markeder har potentiale

Mere udstyr til de små bryggerier

Ledigheden helt i bund blandt mejeriledere

Kaffekæde koster rigmand kassen

Rekordsalg: Danskerne hungrer efter kammerjunkere

Thisted Bryghus lancerer VM-øl til danske fodboldfans

Dragsbæk dalede i top og bund

Tidligere slikdirektør skal nu styre madaffald

Publikumsrekord på Ølfestival 2018

Nu risikerer 35.000 virksomheder tvangsopløsning

Danmark må beholde særregel om mindre nitrit i kødpålæg

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Effektivt luftskifte uden trækgener i restaurant

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kobbernitter garanterer fastgørelse i høj kvalitet.

Ny produktoversigt tilgængelig på DAN-doors.dk!

Automationsdag et hit

Fibox A/S præsenterer profil video

Ny maskine – nye muligheder!

3D-detektionssensor beskytter værdifulde udstillingsgenstande

Iværksætter automatiserer årsregnskabet, så hun har mere tid til madpakker

Ændring i Mikkelsen Electronics’ bestyrelse

Agromek Student Challenge 2018

Vores dygtige smede i Aalborg producerer hele tiden nye løfteåg.

Hent optagelsen: Cross Docking Webinar

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kompensatorer fra WILLBRANDT Gummiteknik

Ny generation af oliefrie kompressorer sænker energiforbrug og omkostninger i fødevareindustrien

Magnetventiler fra Burkert

Ny trykvagt fra EGE-Elektronik

SMC stadig i førerposition med ny og forbedret præcisionsslæde

Sådan reduceres tidsforbruget for Motion-programmering!

IMA dairy food HAMBA

Udskæring af paté - Salicath ApS

Find din nye medarbejder med garanti

Kunden var bagud med produktionen, så vi kørte ud med det samme

Det er ikke altid størrelsen… 

Send til en kollega

0.227