Pas på, svindlere: Nyt netværk har kig på jer

Eurofins opretter en netværksgruppe mod fødevaresvindel

I kampen mod en støt stigende svindel med fødevarer har Eurofins Steins Laboratorium i Vejen nu oprettet en netværksgruppe, der skal være med til at udpege nogle af de værste faldgruber.

Gruppen, som er åben for alle fødevarevirksomheder, skal efter planen mødes to gange om året hos Eurofins, hvor levnedsmiddelrådgiverne Henriette Schønwandt og Rikke Dahl er tovholdere på projektet. De vil også holde anti-svindel-gryden i kog ved at udsende cirka 10 nyhedsbreve om året.

- Producenter kan oftere og oftere komme i tvivl om, hvorvidt der kun er honning i honning, æble i æblecider, oliven i olivenolie og så videre. Leverandørerne kan jo for eksempel tjene penge på at fortynde varerne, nævner Henriette Schønwandt.

- Folk i Danmark er så tillidsfulde og vant til, at vi snyder ikke her i landet. Men der er behov for at vide, hvad man rent faktisk kan blive snydt af, og vi skal gerne have lavet et system, som gør, at man i høj grad kan sikre sig imod det, konstaterer hun.

Sådan et system handler blandt andet om at få en god vurdering af råvareleverandører og et overblik over de steder, der kan svindles med fortynding og kopivarer.

Svindlerne er foran
- Hvis man som producent eksempelvis køber krydderier hos en grossist i Holland, som har købt dem hos en forhandler i Tyrkiet, som har dem fra en mark i Indien - så er der en del steps, hvor der er basis for svindel, påpeger de to rådgivere.

De lægger ikke skjul på, at selv med Eurofins' årelange erfaring og mange eksperter, der konstant tester og analyserer, kan man formentlig aldrig blive helt sikker på ikke at blive udsat for fødevaresvindel.

- Ærlige fødevarefolk halter nok altid et halvt minut efter svindlerne. Men vi kan blive bedre til at være opmærksomme på mange ting. Hvis noget pludselig er meget billigt, kan der være snyd med i billedet. Og hvis en ingrediens bliver meget dyr, kan det blive ekstra lukrativt og dermed interessant for svindlere, siger Henriette Schønwandt.

Rikke Dahl forklarer, at deltagerne i det nye netværk ikke mindst kan være med til at pege på, hvilke produktgrupper de gerne vil have ekstra fokus på hos Eurofins.

- På den måde behøver 20 virksomheder ikke at sidde og arbejde med præcis de samme ting hver for sig, nævner hun.

Krydderier er på svindeltoppen
Ifølge Henriette Schønwandt og Rikke Dahl er det lige nu nok krydderier, der bliver snydt allermest med:

- Det er enormt nemt at blande krydderier op med ukrudtsplanter, som bare ligner. Og som regel bliver det nemmere at snyde, jo mere findelt et produkt er. For eksempel er det nemt at se, om en hel chilipeber er ægte. Når den bliver delt i chiliflager, kan det være svært. Og når den bliver helt pulveriseret, har man nærmest ikke en chance - så kan det nærmest lige så godt være hvedemel og gulvopfej med farve.

- Vin er også stadig et kæmpestort område for snyd med både årgange, druesorter og områder. Og olivenolie er altid en klassiker. Undersøgelser viser, at der er 10 procent mere olivenolie på markedet, end hvad der rent faktisk kan lade sig gøre med de olivenmængder, der er til rådighed, siger rådgiverne.

De oplyser, at Eurofins "jævnligt" afslører fødevarer, der er blevet snydt med.

- Det er ikke vores kunder, der snyder, men de er blevet fuppet af nogen i udlandet, fastslår Henriette Schønwandt.

Det første møde i den nye netværksgruppe bliver holdt hos Eurofins 19. juni. Blandt de virksomheder, der allerede nu har meldt sig ind i gruppen, er Arla og Urtekram.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Over 75 tons “grimme” tomater er reddet

De sagde nej til Magasin, men ja til Onkel Thomas

Bolcheriet er "kommet til" at lave meget om i Svaneke

Bolchemaskiner ... de skal helst være gamle

Ægteparret bag Bolcheriets tre afdelinger er konstant på udkig efter gamle englændere

Nordjyde har opfundet en ny spiseæske

Farvel til alufolie til fastfood

Logobolcher er et kæmpehit

Audi, BMW og Mærsk blandt Bolcheriets kunder

Fødevarekonference sætter fokus på bæredygtig udvikling

Nyhedsbrev

Mere dansk mad på vej til Japan

Online Avis Arkiv

Coca-Cola undersøger muligheder for cannabis-drik

Minister: Iværksættere løber fra regningen

Erhvervsminister Rasmus Jarlov er klar til at skrotte de såkaldte iværksætterselskaber, som kan stiftes for 1 krone

Løgismose Meyers fyrer topchefen

Tørk Furhauges resultater ikke gode nok, mener bestyrelsen

Sjællandsk bryghus truet af fallit

Kaffekæden Riccos udskyder udlandsplaner

Ny teknologi skaber bedre fødevaresikkerhed

Vestfrost skal have ny direktør

Ugens grin: En rigtig sælger

Succesfuld chokolademager udvider med fabrik i Aarhus

Innovationskonkurrence vender tilbage til FoodTech

Karen Hækkerup stopper i Landbrug & Fødevarer

Karen Hækkerup stopper som administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer efter fire år på posten

Vestjysk bryghus konkurs

Salg af bryggeriet er trukket ud - nu har kreditorerne mistet tålmodigheden

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Måltidskasser kom godt fra start

Syltefabrik får ny direktør

Eksplosiv start for nyt gin-hus

Men trods tusindvis af flasker på markedet, er der stadig røde tal i bogen

Mærsk investerer i mindre madspild

Ny metode opdager flere salmonellaudbrud

Udskældte Daka får lov til at udvide

Mug får Orkla Foods til at tilbagekalde læskedrik

Ølbryggere vil også sælge "verdens reneste vand"

Bisca har problemer med chokoladekage

Kødbollemaskine og isvandsbank sikrer høj effektivitet

Danmark mod Madspild har vokseværk

Food Supply Magazine er udkommet

Hartmann ansætter ny finansdirektør

Skyder millioner i sensorfirma igen, igen

Industriens køb af teknisk assistance eksploderer

Tørke vil give mangel på store løg

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ejerskifte i Lisco Analytical Juli 2018

Ny støjsvag robust olie-fri OF302-25BQ2 JUN-AIR kompressor

Opførelse af nyt frysehus på Aarhus Havn

PALOMAT® udvider marketingteamet

Fordelene ved hele kyllinger

Automatik 2018 bød på masser af nærvær, relationer og ny viden

Kompakt metaldetektor med indbygget transportbånd – et godt match til fødevareindustrien

Effektiv ventilation i fødevareindustrien

15 røglemme til frostrum installeret hos Flensted i Ansager

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Detailhandlens Fagprøvepris og Danish Retail Award 2018

Indbydelse til kombineret RoBi-Inspire- og Produkt Seminar

Retningslinje - Fødevarekontaktmaterialer af stål

HAZET skralde m. 90 tænder!

Kom til verdens største WindEnergy messe!

Tagintegrerede solceller i klassiske teglstens tage

Mangler I en kreativ og innovativ samarbejdspartner?

FDIHs e-handelskonference og messe - vil du klare dig i giganternes æra?

FoodTech styrkes af international kongres om genbrug af vand

Spanske Traktech besidder mange års erfaring i håndtering og rensning af emballager for fyldning.

CP sørger lærling til entreprenørmaskine- mekanikerlærling, Viby Sjælland

Ny kontaktchef med solid bureauerfaring

IndustriUpdate: Mulighederne på eksportmarkederne skal udnyttes bedre

Industriel CT scanning - Tommel op eller ej?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Send til en kollega

0.302