Hver fjerde restaurant opgiver af få ny kok i køkkenet

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Restauranter mangler både tjenere og kokke

En lille byge af michelinstjerner er netop drysset ned over danske restaurante. Men på trods af stjerneregn og kulinariske oplevelser har restaurationsbranchen svært ved at få nok til at røre i gryden og hælde vin i glasset.

Hver fjerde restaurant har inden for det seneste år forgæves forsøgt at rekruttere en ny kok, mens hver femte måtte opgive at få en ny tjener ind i staben. Det viser en endnu ikke offentliggjort analyse fra Horesta, der er brancheorganisation for landets hoteller og restaurationer.

Problemet er, at det går for godt i branchen, forklarer Marianne Krag, uddannelseschef hos Horesta.

- Branchen er i vækst, så selvom vi uddanner lige så mange kokke og tjenere, som vi plejer, er det altså ikke nok. Vi begynder at mangle hænder, siger hun til DR Syd.

- Skørt fag
Jacob Møller Justesen fra Varde har mere end 30 års erfaring som kok. Han er i dag køkkenchef ved Compass Group i Esbjerg og er med i en netværksgruppe af kokke i Syd- og Sønderjylland - en gruppe, der hjælper hinanden med at rekruttere nye folk til køkkenerne. Han oplever også udfordringer.

- Det er blevet sværere, og selv rigtig gode restauranter bliver nu nødt til at annoncere for at få elever, siger han til DR Syd.

Men han erkender også, at det på nogle områder er et mindre attraktivt fag:

- Det er jo et skørt fag. Man arbejder mange timer, og det kræver lidt hår på brystet at være i et travlt køkken - så man skal virkelig ville det.

Hos Horesta tror de dog ikke helt på, at arbejdstider skræmmer de unge væk. De tror nærmere, at det er, fordi de unge fortrækker en gymnasial uddannelse frem for en erhvervsuddannelse, fortæller uddannelseschef Marianne Krag.

Andre brancher med samme udfordring har til dels løst problemet ved at hente arbejdskraft fra udlandet. Det forudser Jacob Møller Justesen også kan blive fremtiden i restaurationsbranchen.

Kommer der ikke flere kvalificerede kokke og tjenere ud til landets restaurationer, frygter Horesta for konsekvenserne.

- Det er jo rigtig kedeligt, hvis vi kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft, der har lyst og mod til at gøre en ekstraordinær indsats. Det vil nok komme til at koste michelinstjerner i Danmark, spår Marianne Krag.

- Jeg tror, at det er på vej. Vi har ikke vanvittigt gode erfaringer med det, men selvfølgelig er der folk (i udlandet, red.), der er død-dygtige, siger hun.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Ny koncernchef i Dagrofa

Tidligere Arla-direktør skal være chef for Dagrofa.

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Efter 15 år: Nu får kornet sit eget hus

Adival har vokseværk

Travlhed kræver ekstra kvadratmeter til fabrikken i Billund.

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Muggen mousse: Kæde trækker dessert tilbage

Nyhedsbrev

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Kunder presser McDonald’s til at droppe plastiksugerør

Østjyske orm og gærflager på Folkemødet

For fulde huse inviterede de 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus til debat på Folkemødet om udvikling af fremtidens fødevareløsninger

Slagterikoncern bløder i 2017-regnskab

Hård konkurrence har presset priserne og efterlader gigant med underskud

Pas på plast i Party-pølserne

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Ugens grin: Weekend-arbejde

Klumme: Hvad skal i indkøbskurven i 2030?

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Smartbake opruster med køb af øko-producent

Bagerikoncernen får med opkøbet en stor bid af markedet for økologisk brød til københavnske hoteller, restauranter og cateringvirksomheder

Coop skaber internationalt kaffebrand

En ny kaffe af ekstra høj kvalitet, produceret med stort ansvarlighedsaspekt har givet ordrer til Coops afrikanske risteri fra blandt andet USA, Kina og Holland

Kongsbak satser på Hanstholm

Firmaet Jacob Kongsbak Lassen flytter sin produktion af røget fisk fra Malmø til Hanstholm snarest

Underskud i kageimperium

Selskabet bag blandt andet Dancake og Carletti havde et skuffende 2017.

Ekstremt vejr: Nordjysk gulerodsavler har mistet millioner

En af landets største producenter af gulerødder, Limfjords Danske Rodfrugter i Himmerland, er i knibe på grund af lange perioder med regn og frost

Gea Process Engineering slog egne forventninger

Færch justerer efter Rema 1000s plaststrategi

Madklubben kaster millioner af sig

Efter et 2016 præget af store investeringer kan restaurantkæden Madklubben igen notere et stort plus

Is og sildemadder: Folkemøde-deltagere stopfodres med delikatesser

Passioneret ismand skummer fløden på vegansk satsning

Østlige øko-markeder har potentiale

Mere udstyr til de små bryggerier

Ledigheden helt i bund blandt mejeriledere

Kaffekæde koster rigmand kassen

Thisted Bryghus lancerer VM-øl til danske fodboldfans

Rekordsalg: Danskerne hungrer efter kammerjunkere

Dragsbæk dalede i top og bund

Tidligere slikdirektør skal nu styre madaffald

Publikumsrekord på Ølfestival 2018

Nu risikerer 35.000 virksomheder tvangsopløsning

Danmark må beholde særregel om mindre nitrit i kødpålæg

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Har du ikke tid eller plads til at grille?

Effektivt luftskifte uden trækgener i restaurant

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kobbernitter garanterer fastgørelse i høj kvalitet.

Ny produktoversigt tilgængelig på DAN-doors.dk!

Automationsdag et hit

Fibox A/S præsenterer profil video

Ny maskine – nye muligheder!

3D-detektionssensor beskytter værdifulde udstillingsgenstande

Iværksætter automatiserer årsregnskabet, så hun har mere tid til madpakker

Ændring i Mikkelsen Electronics’ bestyrelse

Agromek Student Challenge 2018

Vores dygtige smede i Aalborg producerer hele tiden nye løfteåg.

Hent optagelsen: Cross Docking Webinar

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kompensatorer fra WILLBRANDT Gummiteknik

Ny generation af oliefrie kompressorer sænker energiforbrug og omkostninger i fødevareindustrien

Magnetventiler fra Burkert

Ny trykvagt fra EGE-Elektronik

SMC stadig i førerposition med ny og forbedret præcisionsslæde

Sådan reduceres tidsforbruget for Motion-programmering!

IMA dairy food HAMBA

Udskæring af paté - Salicath ApS

Find din nye medarbejder med garanti

Kunden var bagud med produktionen, så vi kørte ud med det samme

Send til en kollega

0.211