Hver fjerde restaurant opgiver af få ny kok i køkkenet

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Restauranter mangler både tjenere og kokke

En lille byge af michelinstjerner er netop drysset ned over danske restaurante. Men på trods af stjerneregn og kulinariske oplevelser har restaurationsbranchen svært ved at få nok til at røre i gryden og hælde vin i glasset.

Hver fjerde restaurant har inden for det seneste år forgæves forsøgt at rekruttere en ny kok, mens hver femte måtte opgive at få en ny tjener ind i staben. Det viser en endnu ikke offentliggjort analyse fra Horesta, der er brancheorganisation for landets hoteller og restaurationer.

Problemet er, at det går for godt i branchen, forklarer Marianne Krag, uddannelseschef hos Horesta.

- Branchen er i vækst, så selvom vi uddanner lige så mange kokke og tjenere, som vi plejer, er det altså ikke nok. Vi begynder at mangle hænder, siger hun til DR Syd.

- Skørt fag
Jacob Møller Justesen fra Varde har mere end 30 års erfaring som kok. Han er i dag køkkenchef ved Compass Group i Esbjerg og er med i en netværksgruppe af kokke i Syd- og Sønderjylland - en gruppe, der hjælper hinanden med at rekruttere nye folk til køkkenerne. Han oplever også udfordringer.

- Det er blevet sværere, og selv rigtig gode restauranter bliver nu nødt til at annoncere for at få elever, siger han til DR Syd.

Men han erkender også, at det på nogle områder er et mindre attraktivt fag:

- Det er jo et skørt fag. Man arbejder mange timer, og det kræver lidt hår på brystet at være i et travlt køkken - så man skal virkelig ville det.

Hos Horesta tror de dog ikke helt på, at arbejdstider skræmmer de unge væk. De tror nærmere, at det er, fordi de unge fortrækker en gymnasial uddannelse frem for en erhvervsuddannelse, fortæller uddannelseschef Marianne Krag.

Andre brancher med samme udfordring har til dels løst problemet ved at hente arbejdskraft fra udlandet. Det forudser Jacob Møller Justesen også kan blive fremtiden i restaurationsbranchen.

Kommer der ikke flere kvalificerede kokke og tjenere ud til landets restaurationer, frygter Horesta for konsekvenserne.

- Det er jo rigtig kedeligt, hvis vi kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft, der har lyst og mod til at gøre en ekstraordinær indsats. Det vil nok komme til at koste michelinstjerner i Danmark, spår Marianne Krag.

- Jeg tror, at det er på vej. Vi har ikke vanvittigt gode erfaringer med det, men selvfølgelig er der folk (i udlandet, red.), der er død-dygtige, siger hun.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Slagtekyllingers liv bliver kortere og kortere

Frugtfirma udvider ejerkredsen

Insektkvinder sender ny larvebar ud i træningscentre

Vestjysk slagteri tredobler pladsen

"Drømmejob": Thisted Bryghus søger 25 øl-testere

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

Hungry er på pengejagt

Online Avis Arkiv

Bragende romkuglesucces klar med ny service

Millioner til nyt partnerskab for dansk fødevareinnovation

Defco med nyt millionminus

Men nu er der lagt op til sorte tal, mener ledelsen, som gør klar til at flytte

Klumme: - Fremtidens mad skal redde verden

Endelig - nu forsvinder nedbrændt slagteri

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Lettelse på Danish Crown-slagteri i Sæby: Ingen svinepest

Øl med hash: Carlsberg ser tiden an

De sagde nej til Magasin, men ja til Onkel Thomas

Bolcheriet er "kommet til" at lave meget om i Svaneke

Bolchemaskiner ... de skal helst være gamle

Ægteparret bag Bolcheriets tre afdelinger er konstant på udkig efter gamle englændere

Logobolcher er et kæmpehit

Audi, BMW og Mærsk blandt Bolcheriets kunder

Over 75 tons “grimme” tomater er reddet

Nordjyde har opfundet en ny spiseæske

Farvel til alufolie til fastfood

Fødevarekonference sætter fokus på bæredygtig udvikling

Mere dansk mad på vej til Japan

Minister: Iværksættere løber fra regningen

Erhvervsminister Rasmus Jarlov er klar til at skrotte de såkaldte iværksætterselskaber, som kan stiftes for 1 krone

Coca-Cola undersøger muligheder for cannabis-drik

Mærsk investerer i mindre madspild

Ny metode opdager flere salmonellaudbrud

Udskældte Daka får lov til at udvide

Mug får Orkla Foods til at tilbagekalde læskedrik

Ølbryggere vil også sælge "verdens reneste vand"

Kødbollemaskine og isvandsbank sikrer høj effektivitet

Bisca har problemer med chokoladekage

Danmark mod Madspild har vokseværk

Food Supply Magazine er udkommet

Hartmann ansætter ny finansdirektør

Skyder millioner i sensorfirma igen, igen

Industriens køb af teknisk assistance eksploderer

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Smukke solceller på Jagtens Hus ved Kalø Bugt

Derfor skal du besøge verdens største WindEnergy messe!

Alle har ret til friske frikadeller

Kursus i værktøjsmodulet PPAP

Bull Salicath ApS

RASCH forhandles af Salicath ApS

Alle Berendsen vaskerier har fået tildelt en Kronesmiley af Arbejdstilsynet

Nyheder fra CTI/TI Input MODULER

HF har pr 1. september ansat Thomas Lund

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

60.000 betjeningselementer

Dette billede er taget ugens løb, hvor vi gjorde klar til endnu en prøvebelastning med Waterbags

Dansk kødproduktion - bæredygtig, sikker og i høj kvalitet

Synlighed - Synlighed - Synlighed

RS Components lancerer History Makers-podcast

Skab tillid med klima ikon

Gå ikke glip af verdens største WindEnergy messe!

KTR BoWex Buetandskoblinger

Acton Roadshow 2018, slut for denne gang - Men vi ses måske senere på året!!

Se live demo af Powermax plasmaskæremaskine til Åbent hus den 21. - 22. sep.

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Dansk pilfingersikring er populær i USA

20 års jubilæum hos PALOMAT®

Få viden og inspiration på verdens største WindEnergy messe!

Southco’s katalog er fyldt med lækre kvalitets produkter - Bestil det her o...

Send til en kollega

0.248