23948sdkhjf

Hver fjerde restaurant opgiver af få ny kok i køkkenet

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Restauranter mangler både tjenere og kokke

En lille byge af michelinstjerner er netop drysset ned over danske restaurante. Men på trods af stjerneregn og kulinariske oplevelser har restaurationsbranchen svært ved at få nok til at røre i gryden og hælde vin i glasset.

Hver fjerde restaurant har inden for det seneste år forgæves forsøgt at rekruttere en ny kok, mens hver femte måtte opgive at få en ny tjener ind i staben. Det viser en endnu ikke offentliggjort analyse fra Horesta, der er brancheorganisation for landets hoteller og restaurationer.

Problemet er, at det går for godt i branchen, forklarer Marianne Krag, uddannelseschef hos Horesta.

- Branchen er i vækst, så selvom vi uddanner lige så mange kokke og tjenere, som vi plejer, er det altså ikke nok. Vi begynder at mangle hænder, siger hun til DR Syd.

- Skørt fag
Jacob Møller Justesen fra Varde har mere end 30 års erfaring som kok. Han er i dag køkkenchef ved Compass Group i Esbjerg og er med i en netværksgruppe af kokke i Syd- og Sønderjylland - en gruppe, der hjælper hinanden med at rekruttere nye folk til køkkenerne. Han oplever også udfordringer.

- Det er blevet sværere, og selv rigtig gode restauranter bliver nu nødt til at annoncere for at få elever, siger han til DR Syd.

Men han erkender også, at det på nogle områder er et mindre attraktivt fag:

- Det er jo et skørt fag. Man arbejder mange timer, og det kræver lidt hår på brystet at være i et travlt køkken - så man skal virkelig ville det.

Hos Horesta tror de dog ikke helt på, at arbejdstider skræmmer de unge væk. De tror nærmere, at det er, fordi de unge fortrækker en gymnasial uddannelse frem for en erhvervsuddannelse, fortæller uddannelseschef Marianne Krag.

Andre brancher med samme udfordring har til dels løst problemet ved at hente arbejdskraft fra udlandet. Det forudser Jacob Møller Justesen også kan blive fremtiden i restaurationsbranchen.

Kommer der ikke flere kvalificerede kokke og tjenere ud til landets restaurationer, frygter Horesta for konsekvenserne.

- Det er jo rigtig kedeligt, hvis vi kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft, der har lyst og mod til at gøre en ekstraordinær indsats. Det vil nok komme til at koste michelinstjerner i Danmark, spår Marianne Krag.

- Jeg tror, at det er på vej. Vi har ikke vanvittigt gode erfaringer med det, men selvfølgelig er der folk (i udlandet, red.), der er død-dygtige, siger hun.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Sådan overlever fødevarebranchen med bæredygtighed

Man er nødt til at tro på det, fastslog en stribe fødevarefolk

Kæmpekoncern vil have fat i danske veganere

Stigende råvarepriser gør ondt på fiskefabrik

Solstrålehistorie: Hun har reddet ny emballagekomet

Årets Food Innovator Award gik til kvinden bag bæredygtig omlægning

Fagfolk deler viden ud om sunde fødevarer

Mange flere vil være kokke eller tjenere

- Jeg kniber mig selv i armen, siger direktør

Nyhedsbrev

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Online Avis Arkiv

Her brygger de en hyldest til Jan Mølby

Laksefabrik med nyt millionoverskud

Anklager kræver milliardbøde til Carlsberg i tysk kartelsag

Naturli' Foods vil indtage USA

Satser på at sælge over en million produkter det første år

Cateringbranchen opruster med ny forening

Fødevarevirksomheder går i kamp for bæredygtighed

Dansk ølrekord med røde myrer og lyserøde prutter

Sidste år kom 1.825 nye øl på markedet

Vingård klar med nyt madmarked

"Dansk Kalv" skal være bæredygtig

1

Hospitalskøkken har hakket 50 procent af madspildet

Ægtepar tjener millioner på Aarhus Street Food

Nyt bryghus lader Facebook-følgere få indflydelse

Kadeau vil sælge smørrebrød ved Hammershus

Ny direktør for kokkelandsholdet klar

Sten Sloth Knudsens afløser udpeget

Regeringen skrinlægger klimamærke på fødevarer

Havrefras-maskine kører uden knas på 16. år

Kødkoncern ramt af nyt millionunderskud

Ny fabrik: Aller Aqua vil bruge 100 millioner kroner

En times Schulstad-produktion ramt af mug

Arla vil igen lancere 15 nye økoprodukter

Sådan skal dansk gastronomi styrkes

Bryghus bruger fem millioner på udvidelse

Arla klar med klimaplan, der omfatter 70 mejerier

Frilandsmedister ramt af salmonella

Kassen tom i konkursramt tyggegummifirma

Sjællandsk bryghus på kanten af konkurs

Korrosion: Leverpostej kaldt tilbage

Domino's Pizza drejer nøglen om i Danmark

Salmonella fundet i medisterpølse

Se alle Medlemmernes egne nyheder

KE Fibertec vinder UdviklingVejens Erhvervspris 2019

Ny autoriseret distributør for Ingersoll Rand i Danmark

PRO-CONSULT skaffer direkte erstatning for udgået Ring luftblæseren

Spar på vandet

Logistik på hjul kan lette mange processer for kædebutikkerne

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Der er fuld gang i den på vores stand på Transport 2019!

Reparation og Service af transmissioner, pumper og procesudstyr

Hvad kan vi gøre for dig ?

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Sølvpakken - Messeudstyr

40 udstillere på Automationsdag'19

Siemens: Motorgear med reluktansmotor, bedre end IE4

Controlflex Kobling

Ostevender anlæg med TriVision overvågning

Skal 2019 være forandringens år?

PallEvator pallemagasinerne fra Q-System får en ekstensiv opdatering

Innovationsfonden kan blive endnu bedre

20 fods containere på lager i flere farver

Markedsanalyse: 5 gode grunde til at investere i EDI

Har I styr på virksomhedens IT-sikkerhed? | Gratis gå-hjem-møde i ISO 27001

Gummipakninger og tætninger til alle formål

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Ny kinesisk bogholder hos Cp Sourcing

Grundfos køber WATS Test Data Management platform

Send til en kollega

0.196