23948sdkhjf

Hver fjerde restaurant opgiver af få ny kok i køkkenet

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Restauranter mangler både tjenere og kokke

En lille byge af michelinstjerner er netop drysset ned over danske restaurante. Men på trods af stjerneregn og kulinariske oplevelser har restaurationsbranchen svært ved at få nok til at røre i gryden og hælde vin i glasset.

Hver fjerde restaurant har inden for det seneste år forgæves forsøgt at rekruttere en ny kok, mens hver femte måtte opgive at få en ny tjener ind i staben. Det viser en endnu ikke offentliggjort analyse fra Horesta, der er brancheorganisation for landets hoteller og restaurationer.

Problemet er, at det går for godt i branchen, forklarer Marianne Krag, uddannelseschef hos Horesta.

- Branchen er i vækst, så selvom vi uddanner lige så mange kokke og tjenere, som vi plejer, er det altså ikke nok. Vi begynder at mangle hænder, siger hun til DR Syd.

- Skørt fag
Jacob Møller Justesen fra Varde har mere end 30 års erfaring som kok. Han er i dag køkkenchef ved Compass Group i Esbjerg og er med i en netværksgruppe af kokke i Syd- og Sønderjylland - en gruppe, der hjælper hinanden med at rekruttere nye folk til køkkenerne. Han oplever også udfordringer.

- Det er blevet sværere, og selv rigtig gode restauranter bliver nu nødt til at annoncere for at få elever, siger han til DR Syd.

Men han erkender også, at det på nogle områder er et mindre attraktivt fag:

- Det er jo et skørt fag. Man arbejder mange timer, og det kræver lidt hår på brystet at være i et travlt køkken - så man skal virkelig ville det.

Hos Horesta tror de dog ikke helt på, at arbejdstider skræmmer de unge væk. De tror nærmere, at det er, fordi de unge fortrækker en gymnasial uddannelse frem for en erhvervsuddannelse, fortæller uddannelseschef Marianne Krag.

Andre brancher med samme udfordring har til dels løst problemet ved at hente arbejdskraft fra udlandet. Det forudser Jacob Møller Justesen også kan blive fremtiden i restaurationsbranchen.

Kommer der ikke flere kvalificerede kokke og tjenere ud til landets restaurationer, frygter Horesta for konsekvenserne.

- Det er jo rigtig kedeligt, hvis vi kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft, der har lyst og mod til at gøre en ekstraordinær indsats. Det vil nok komme til at koste michelinstjerner i Danmark, spår Marianne Krag.

- Jeg tror, at det er på vej. Vi har ikke vanvittigt gode erfaringer med det, men selvfølgelig er der folk (i udlandet, red.), der er død-dygtige, siger hun.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Ægtepar lancerer en stribe fødevarer i 2019

Kimber Foods satser ikke mindst på en serie nye snackprodukter

Naturmælk sætter nye rekorder

1

Naturli' Foods går til angreb på mælkemarkedet

Lancerer plantedrikke på køl med calcium fra alger

Her er Årets danske Bryggeri

Gymnasiekammerater gik helt til tops

- Enten er vi geniale ...

... eller også har vi skudt helt ved siden af, siger ægtepar

DI har fundet midlertidig direktør

Nyhedsbrev

Fiskedirektør omkommet i havnen i Aalborg

Online Avis Arkiv

Ugens grin: Forbyttede gaver

Kartoffeldirektør er pludselig væk

1

Julefrokost-dilemmaer: Fanger bordet, hvis man siger op?

Konkursramt bryggeri brygger igen

Sprøjterobot er prøveklud

Odense Marcipan har sat ny robot ind i produktionen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Bagerkæden Emmerys må sluge endnu et milliontab

Underskuddet næsten fordoblet trods mere service

Gastronomi og fødevarer skal skabe udvikling

Første madkollektion fra Søstrene Grene

1

Too Good To Go redder Naturli's "ulovlige" plantedrik

Santa's Man Boobs og alle de andre juleøller

I år er der rekordmange julebryg fra de danske bryggerier

Nye målinger gør Kelsen klogere på dej

Stort salmonellaudbrud: Mindst 28 syge

Ny undersøgelse: Danskerne klar til klimakamp ved middagsbordet

Cocktail-leverandør er seksdoblet på få år

Jespers Torvekøkken vokser videre

Catering-virksomheden driver nu 33 kantiner

Alternativet vil gøre et kilo rødt kød 17 kroner dyrere

I dag koster et kilo hakket oksekød cirka 60 kroner. Den pris vil Uffe Elbæk i klimaets navn hæve til 77 kroner.

Ny Svansø-ejer: Good Food Group skal vokse gennem udvidelser og opkøb

200 Carlsberg-chefer får en ekstra årsløn

Carlsberg ramt af glas og papir i pilsnere

Familieejet milliardkoncern solgt til kapitalfond

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Studerende opfinder en klimavenlig vegansk ost

Færre danskere laver mad fra bunden

Fra fødevarerester til merværdi

Carlsberg lancerer fadøl uden alkohol

Nemlig.com med nyt kæmpeunderskud

Fremtidsuge sætter spot på fødevarer

Nyt magasin skal booste dansk gastronomi

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Du kan stadig nå at være med i Lenzes online julekalender og vinde præmier

Ny standard giver inspiration til lov om tatovering

Ny isolations overvågningsenhed til ladestandere

Danmarks første offentlige hospital får pulterrum på tørreloftet

Du høster som du sår, også på LinkedIn

Autodesk Inventor Presentation, workshop

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S!

11. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

Marechal stiksystem PF-serien til sværindustri

Forebyggende vedligeholdelse, optimal anvendelse af ressourcer

Fødevareegnet rengøringsløsning til pakkeafdeling hos brødproducent

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Det bedste tilbud på lagerindretning er baseret på tillid

Sales Manager Sweden

HF udvider vores Sales Support/Purchase

Søger du en ekspert i EPLAN Electric P8?

Lær at arbejde med punktskyer i Inventor og AutoCAD.

Kæmper du med statisk elektricitet?

Så kaster vi los med butterflyventilen GEMÜ 480 Victoria

Tyverisikret cykelparkering

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S!

10. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

ROTEX elastisk klo-kobling

AF Packaging Solutions

HOT-Seal - folie til forsegling af bægre og spande - forhandles af Salicath...

Send til en kollega

0.26