23948sdkhjf

3D-print skal sikre designet mad til kræftpatienter

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Dansk projekt har fået 14 millioner kroner til at afdække potentialet

Kan 3D-printere være en genvej til at udvikle mere appetitvækkende og individuelt tilpassede patientmåltider på sygehuse og patienter?

Det har et dansk konsortium fået 14 millioner kroner af Innovationsfonden til at blive klogere på hen over de næste fire år frem mod efteråret 2021. Midlerne skal være 3D-print-teknologi, ny viden om fødevarers sammensætning samt nyudviklede ingredienser.



- Kan man bruge en teknologi som 3D-print til at styre teksturen i maden og samtidig anrette måltidet på en tallerken, så det ser mere indbydende ud? Og kunne man forestille sig specialdesignede måltider, der er tilpasset til den specifikke person, der skal spise dem? Det er noget af det, vi skal finde ud af, lyder det fra projektleder og seniorspecialist på Teknologisk Institut Mia Fiilsøe Falkeborg.

Udsatte kræftpatienter 
Især patientgrupper som hoved- og halscancer-patienter samt neurologiske patienter kan have besvær med at synke hospitalsmaden. Derudover kan de også være hæmmet af manglende appetit.

Her er det forhåbningen, at 3D-printerteknologiens evne til at printe mange forskellige typer materialer - i dette tilfælde råvarer - i forskellige geometrier kan være med til at gøre hospitalsmaden et nøk mere indbydende.

Det kunne være gulerodsmos formet som en rigtig gulerod. Eller laksepuré formet som en fisk. Vel at mærke tilsat lige præcis de næringsstoffer og mineraler, som den pågældende patient har brug for.

- Vi forventer, at 3D-printet ernæring kan gøre det muligt at supplere den medicinske behandling med en personlig tilrettelagt ernæringsbehandling, der tager højde for individuelle behov for præferencer, næringsstoffer, vitaminer og mineraler, tekstur og konsistens, udtalte Marie Nerup Mortensen, forskningsansvarlig på Aalborg Universitetshospital i forbindelse med projektets kick-off i september.

Hastighed og kapacitet 
Som forberedelse til projektet købte Teknologisk Institut i vinteren 2017 en simpel 3D-printer til fødevarer. Denne vinter har instituttet hjemtaget en nyere generation printer.

Næste skridt bliver at arbejde med andre ingredienser end den gulerodsmos, som indtil videre har været omdrejningspunktet for de indledende knæbøjninger, fortæller Mia Fiilsøe Falkeborg. Samt blive klogere på, hvordan eksempelvis proteiner, fedt og kulhydrater opfører sig, når de passerer gennem en 3D-printer. Det skal blandt andre Arla og DuPont bidrage med.

- Vi skal arbejde med dels hastigheden, dels kapaciteten, så vi kan printe det meste af måltidet på en printer. Og så skal fødevarerne gøres endnu bedre og endnu mere appetitlige, siger Mia Fiilsøe Falkeborg og tilføjer:

- Så vi skal vide noget mere om, hvordan man printer mad. Ligesom vi i dag ved, hvordan man printer plast.

I Holland har den hollandske pendant til Teknologisk Institut, TNO, gennem flere år arbejdet med 3D-printede fødevarer. Det er blandt andet lykkedes TNO at printe måltider til synkebesværede beboere på plejehjem, skriver mediet Popular Mechanics.

TNO opnåede i det projekt at 3D-printe cirka 20 individuelle måltider i timen, herunder påføre navn og adresse på den enkelte beboer.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (1)
Forsiden lige nu

Tomex prøver noget nyt: Tilbagegang

Fødevarekoncernens omsætning dalede cirka 70 millioner kroner

Vestfyen i minus vil ind på flere caféer

Bryggeriet vil også give Jolly Cola et løft

Coop donerer mad til udsatte familier i 80 byer

Nyt kalvekoncept er et hit

- Vi rammer skiven, konstaterer Danish Crown

Hvorfor småkager? Det kan jeg ikke huske ...

Småkageproducent gik sådan set bare i gang

Fynske slagterimaskiner slår pjalterne sammen

Nyhedsbrev

Ny toprestaurant vil tilbyde 50 serveringer til gæsterne

Online Avis Arkiv

Delika tjente igen tocifret millionbeløb

Pålægsvirksomheden har lagt listeriasag bag sig

Fødevarestyrelsen lukkede to sorte slagtere

Cateringfirma overtager kantinedrift

Antallet af sorte slagtere er faldet markant

Ugens grin: Med konen på juleshopping

Fantasinavn: Orkla må alligevel kalde pasta for Grøntsagsbånd

Pastaprodukt er ok, mener klagenævn

Udvidelse: Tican jævner 22 huse med jorden

Fødevarestyrelsen beslaglægger 200 gæs, kalkuner og juleænder

Ny fødevarevideo om innovation

Mammen tæt på nyheder i Klovborg

Carlsberg samarbejder i undersøgelse af ølkartel

Varm sommer skæppede godt i Harboes kasse

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Fik du læst: Nu vil Hanegal til udlandet

Økologisk frugt fra udlandet slår rekorder

Ost: Arla køber stort op i Mellemøsten

Medisterpølse mistænkes for salmonellaudbrud

Stort dansk salmonellaudbrud vokser til 33 personer

DI har fundet midlertidig direktør

1

Julefrokost-dilemmaer: Fanger bordet, hvis man siger op?

Ny undersøgelse: Danskerne klar til klimakamp ved middagsbordet

Ny Svansø-ejer: Good Food Group skal vokse gennem udvidelser og opkøb

200 Carlsberg-chefer får en ekstra årsløn

Carlsberg ramt af glas og papir i pilsnere

Familieejet milliardkoncern solgt til kapitalfond

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Studerende opfinder en klimavenlig vegansk ost

Færre danskere laver mad fra bunden

Fra fødevarerester til merværdi

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Hold øje med mærkningen på dit nytårskrudt

AVN Gruppen ønsker en glædelig jul & et godt nytår!

Kære kunde/samarbejdspartner

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S!

Årets nye HF Jensen produkt

Behov for plads? Kontakt EffiMat

Glædelig jul og godt nytår

Autodesk Inventor Large Assemblies, workshop

19. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

DIRIS A14 fra Socomec

Nyt sortiment af eksklusive kagemontre til bagerier

PMC Hydraulics vil gerne ønske jer alle en rigtig glædelig jul, samt et lykkebringende nytår.

SEEPEX Nordic A/S holder lukket fra den 22. december til den 1. januar!

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Glædelig jul og godt nytår

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Tak for i år!

Hold buffeten varm med VPD's varmebriks i rustfrit stål

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S!

NYHED: Det pladsbesparende pallemagasin

KL Automatik er UL508A certificeret

7,5 mio. kr. mere til innovation i sjællandske fødevare SMV´er

JEROS hos Orkla Kims

Krøller, klæber eller sætter materialer sig fast i dine maskiner? 

Send til en kollega

0.139