3D-print skal sikre designet mad til kræftpatienter

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Dansk projekt har fået 14 millioner kroner til at afdække potentialet

Kan 3D-printere være en genvej til at udvikle mere appetitvækkende og individuelt tilpassede patientmåltider på sygehuse og patienter?

Det har et dansk konsortium fået 14 millioner kroner af Innovationsfonden til at blive klogere på hen over de næste fire år frem mod efteråret 2021. Midlerne skal være 3D-print-teknologi, ny viden om fødevarers sammensætning samt nyudviklede ingredienser.

- Kan man bruge en teknologi som 3D-print til at styre teksturen i maden og samtidig anrette måltidet på en tallerken, så det ser mere indbydende ud? Og kunne man forestille sig specialdesignede måltider, der er tilpasset til den specifikke person, der skal spise dem? Det er noget af det, vi skal finde ud af, lyder det fra projektleder og seniorspecialist på Teknologisk Institut Mia Fiilsøe Falkeborg.

Udsatte kræftpatienter 
Især patientgrupper som hoved- og halscancer-patienter samt neurologiske patienter kan have besvær med at synke hospitalsmaden. Derudover kan de også være hæmmet af manglende appetit.

Her er det forhåbningen, at 3D-printerteknologiens evne til at printe mange forskellige typer materialer - i dette tilfælde råvarer - i forskellige geometrier kan være med til at gøre hospitalsmaden et nøk mere indbydende.

Det kunne være gulerodsmos formet som en rigtig gulerod. Eller laksepuré formet som en fisk. Vel at mærke tilsat lige præcis de næringsstoffer og mineraler, som den pågældende patient har brug for.

- Vi forventer, at 3D-printet ernæring kan gøre det muligt at supplere den medicinske behandling med en personlig tilrettelagt ernæringsbehandling, der tager højde for individuelle behov for præferencer, næringsstoffer, vitaminer og mineraler, tekstur og konsistens, udtalte Marie Nerup Mortensen, forskningsansvarlig på Aalborg Universitetshospital i forbindelse med projektets kick-off i september.

Hastighed og kapacitet 
Som forberedelse til projektet købte Teknologisk Institut i vinteren 2017 en simpel 3D-printer til fødevarer. Denne vinter har instituttet hjemtaget en nyere generation printer.

Næste skridt bliver at arbejde med andre ingredienser end den gulerodsmos, som indtil videre har været omdrejningspunktet for de indledende knæbøjninger, fortæller Mia Fiilsøe Falkeborg. Samt blive klogere på, hvordan eksempelvis proteiner, fedt og kulhydrater opfører sig, når de passerer gennem en 3D-printer. Det skal blandt andre Arla og DuPont bidrage med.

- Vi skal arbejde med dels hastigheden, dels kapaciteten, så vi kan printe det meste af måltidet på en printer. Og så skal fødevarerne gøres endnu bedre og endnu mere appetitlige, siger Mia Fiilsøe Falkeborg og tilføjer:

- Så vi skal vide noget mere om, hvordan man printer mad. Ligesom vi i dag ved, hvordan man printer plast.

I Holland har den hollandske pendant til Teknologisk Institut, TNO, gennem flere år arbejdet med 3D-printede fødevarer. Det er blandt andet lykkedes TNO at printe måltider til synkebesværede beboere på plejehjem, skriver mediet Popular Mechanics.

TNO opnåede i det projekt at 3D-printe cirka 20 individuelle måltider i timen, herunder påføre navn og adresse på den enkelte beboer.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Pia Schmidt
Man skulle da tro, at et sygehus med over 100 år på bagen er klar over, hvordan de skal bespise syge mennesker? Det kan da også undre, at man bruger 14 millioner på at opfinde en dyb tallerken som nok kan købes i Holland til et langt mindre beløb. Desuden ville man få gavn af Hollands erfaring.

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Ny koncernchef i Dagrofa

Tidligere Arla-direktør skal være chef for Dagrofa.

Efter 15 år: Nu får kornet sit eget hus

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Muggen mousse: Kæde trækker dessert tilbage

Adival har vokseværk

Travlhed kræver ekstra kvadratmeter til fabrikken i Billund.

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Nyhedsbrev

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Slagterikoncern bløder i 2017-regnskab

Hård konkurrence har presset priserne og efterlader gigant med underskud

Kunder presser McDonald’s til at droppe plastiksugerør

Østjyske orm og gærflager på Folkemødet

For fulde huse inviterede de 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus til debat på Folkemødet om udvikling af fremtidens fødevareløsninger

Pas på plast i Party-pølserne

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Ugens grin: Weekend-arbejde

Smartbake opruster med køb af øko-producent

Bagerikoncernen får med opkøbet en stor bid af markedet for økologisk brød til københavnske hoteller, restauranter og cateringvirksomheder

Klumme: Hvad skal i indkøbskurven i 2030?

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Coop skaber internationalt kaffebrand

En ny kaffe af ekstra høj kvalitet, produceret med stort ansvarlighedsaspekt har givet ordrer til Coops afrikanske risteri fra blandt andet USA, Kina og Holland

Kongsbak satser på Hanstholm

Firmaet Jacob Kongsbak Lassen flytter sin produktion af røget fisk fra Malmø til Hanstholm snarest

Færch justerer efter Rema 1000s plaststrategi

Ekstremt vejr: Nordjysk gulerodsavler har mistet millioner

En af landets største producenter af gulerødder, Limfjords Danske Rodfrugter i Himmerland, er i knibe på grund af lange perioder med regn og frost

Underskud i kageimperium

Selskabet bag blandt andet Dancake og Carletti havde et skuffende 2017.

Gea Process Engineering slog egne forventninger

Madklubben kaster millioner af sig

Efter et 2016 præget af store investeringer kan restaurantkæden Madklubben igen notere et stort plus

Is og sildemadder: Folkemøde-deltagere stopfodres med delikatesser

Passioneret ismand skummer fløden på vegansk satsning

Østlige øko-markeder har potentiale

Mere udstyr til de små bryggerier

Ledigheden helt i bund blandt mejeriledere

Kaffekæde koster rigmand kassen

Thisted Bryghus lancerer VM-øl til danske fodboldfans

Rekordsalg: Danskerne hungrer efter kammerjunkere

Dragsbæk dalede i top og bund

Tidligere slikdirektør skal nu styre madaffald

Publikumsrekord på Ølfestival 2018

Nu risikerer 35.000 virksomheder tvangsopløsning

Danmark må beholde særregel om mindre nitrit i kødpålæg

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Har du ikke tid eller plads til at grille?

Effektivt luftskifte uden trækgener i restaurant

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kobbernitter garanterer fastgørelse i høj kvalitet.

Ny produktoversigt tilgængelig på DAN-doors.dk!

Automationsdag et hit

Fibox A/S præsenterer profil video

Ny maskine – nye muligheder!

3D-detektionssensor beskytter værdifulde udstillingsgenstande

Iværksætter automatiserer årsregnskabet, så hun har mere tid til madpakker

Ændring i Mikkelsen Electronics’ bestyrelse

Agromek Student Challenge 2018

Vores dygtige smede i Aalborg producerer hele tiden nye løfteåg.

Hent optagelsen: Cross Docking Webinar

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kompensatorer fra WILLBRANDT Gummiteknik

Ny generation af oliefrie kompressorer sænker energiforbrug og omkostninger i fødevareindustrien

Magnetventiler fra Burkert

Ny trykvagt fra EGE-Elektronik

SMC stadig i førerposition med ny og forbedret præcisionsslæde

Sådan reduceres tidsforbruget for Motion-programmering!

IMA dairy food HAMBA

Udskæring af paté - Salicath ApS

Find din nye medarbejder med garanti

Kunden var bagud med produktionen, så vi kørte ud med det samme

Send til en kollega

0.213