Nyt redskab letter mejeriers arbejde

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Elektronisk branchekode gør det nu nemmere at arbejde med dokumentation for fødevaresikkerhed

Er mælken pasteuriseret ved den korrekte temperatur i det korrekte tidsrum?

Det er blot et af de mange krav, mejerierne skal garantere er i orden i forhold til fødevaresikkerheden. De lovgivningsmæssige krav til mejerierne har i mange år været samlet i den såkaldte branchekode, der dækker de fleste processer i alle produkttyper - fra skummetmælk til smelteost, smør og mælkepulver. Som noget nyt ligger mejeriernes branchekode nu som et elektronisk baseret redskab, der gør det lettere for mejerierne at forstå og overholde lovgivningen.

- Med branchekoden er de danske mejerier gået sammen om at sikre en ensartet tilgang til og forståelse af fødevaresikkerhed. Hvis mejerierne følger branchekodens afsnit for eksempelvis smør eller gul ost, så er de sikre på at overholde lovgivningen, og de kan også bruge den i deres egenkontrol. At branchekoden nu ligger elektronisk, giver samtidig mejerierne en lettelse i det daglige arbejde med at dokumentere kvalitets- og egenkontrol, forklarer chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Christian Bruun Kastrup.

Kunderne stiller også krav 
Branchekoden bruges typisk som støtte i forbindelse med kvalitetskontroller på mejerierne, hvor enten en tilsynsførende fra Fødevarestyrelsen eller en repræsentant fra en kunde fra detailhandlen kommer på besøg.

- Mejerierne bliver ofte mødt af krav fra kunderne, der er mere vidtgående end de krav, der stilles i lovgivningen. Branchekoden dækker så vidt muligt også kundernes krav i forhold til de internationale standarder for fødevaresikkerhed, siger Christian Bruun Kastrup.

Anne Marie Thorup Overgaard, QEHS Manager, Arla Foods Holstebro Flødeost, har allerede deltaget i et kursus i systemet, og hun påpeget styrken i det.

- Branchekoden er en styrke for mejeribranchen, fordi den er dokumentation for, at alle risici vurderes, og at der ligger noget videnskabeligt bag analyserne. Ude på mejeriet er det en klar fordel, at branchekoden er bygget op ligesom de internationale standarder, for eksempel ISO 22000, samt at der er en detaljeret gennemgang af risici og risikofaktoranalyse, siger Anne Marie Thorup Overgaard.

Næsten 100 på kursus 
I løbet af vintermånederne er mere end 70 medarbejdere fra mejerierne på kursus i systemet, ligesom en snes tilsynsførende fra Fødevarestyrelsen skal på kursus, fordi de kan bruge branchekoden som opslagsværk.

- Efter at branchekoden er blevet elektronisk, er det blevet nemt at bruge den. Den gør det også lettere at dokumentere og argumentere for, hvorfor vi gør tingene på lige den måde, fordi der hele vejen igennem er links til lovgivningen, siger Jette Gabrielsen, der er kvalitetschef på det Nordex Food-ejede Nørager Mejeri.

Hun deltog på et kursus i systemet i januar og hendes kollega og medkursist Morten Torp, QA Senior Manager hos Nordex Food, stemmer i:

- Da Nordex Food har produktion i tre meget forskellige lande (Danmark, Østrig og Rumænien, red.), er branchekoden en rigtig god rettesnor. Vi har derfor besluttet at bruge den som en fælles platform på de tre mejerier - altså at mejerierne som minimum skal overholde branchekoden. Generelt er den med til at sikre danske mejeriers gode ry.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Over 75 tons “grimme” tomater er reddet

De sagde nej til Magasin, men ja til Onkel Thomas

Bolcheriet er "kommet til" at lave meget om i Svaneke

Logobolcher er et kæmpehit

Audi, BMW og Mærsk blandt Bolcheriets kunder

Bolchemaskiner ... de skal helst være gamle

Ægteparret bag Bolcheriets tre afdelinger er konstant på udkig efter gamle englændere

Nordjyde har opfundet en ny spiseæske

Farvel til alufolie til fastfood

Fødevarekonference sætter fokus på bæredygtig udvikling

Nyhedsbrev

Minister: Iværksættere løber fra regningen

Erhvervsminister Rasmus Jarlov er klar til at skrotte de såkaldte iværksætterselskaber, som kan stiftes for 1 krone

Online Avis Arkiv

Mere dansk mad på vej til Japan

Coca-Cola undersøger muligheder for cannabis-drik

Sjællandsk bryghus truet af fallit

Løgismose Meyers fyrer topchefen

Tørk Furhauges resultater ikke gode nok, mener bestyrelsen

Kaffekæden Riccos udskyder udlandsplaner

Ny teknologi skaber bedre fødevaresikkerhed

Vestfrost skal have ny direktør

Ugens grin: En rigtig sælger

Succesfuld chokolademager udvider med fabrik i Aarhus

Innovationskonkurrence vender tilbage til FoodTech

Karen Hækkerup stopper i Landbrug & Fødevarer

Karen Hækkerup stopper som administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer efter fire år på posten

Vestjysk bryghus konkurs

Salg af bryggeriet er trukket ud - nu har kreditorerne mistet tålmodigheden

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Måltidskasser kom godt fra start

Syltefabrik får ny direktør

Eksplosiv start for nyt gin-hus

Men trods tusindvis af flasker på markedet, er der stadig røde tal i bogen

Mærsk investerer i mindre madspild

Ny metode opdager flere salmonellaudbrud

Udskældte Daka får lov til at udvide

Mug får Orkla Foods til at tilbagekalde læskedrik

Ølbryggere vil også sælge "verdens reneste vand"

Bisca har problemer med chokoladekage

Kødbollemaskine og isvandsbank sikrer høj effektivitet

Danmark mod Madspild har vokseværk

Food Supply Magazine er udkommet

Hartmann ansætter ny finansdirektør

Skyder millioner i sensorfirma igen, igen

Industriens køb af teknisk assistance eksploderer

Tørke vil give mangel på store løg

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ejerskifte i Lisco Analytical Juli 2018

Ny støjsvag robust olie-fri OF302-25BQ2 JUN-AIR kompressor

Opførelse af nyt frysehus på Aarhus Havn

PALOMAT® udvider marketingteamet

Fordelene ved hele kyllinger

Automatik 2018 bød på masser af nærvær, relationer og ny viden

Kompakt metaldetektor med indbygget transportbånd – et godt match til fødevareindustrien

Effektiv ventilation i fødevareindustrien

15 røglemme til frostrum installeret hos Flensted i Ansager

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Detailhandlens Fagprøvepris og Danish Retail Award 2018

Indbydelse til kombineret RoBi-Inspire- og Produkt Seminar

Retningslinje - Fødevarekontaktmaterialer af stål

HAZET skralde m. 90 tænder!

Kom til verdens største WindEnergy messe!

Tagintegrerede solceller i klassiske teglstens tage

Mangler I en kreativ og innovativ samarbejdspartner?

FDIHs e-handelskonference og messe - vil du klare dig i giganternes æra?

FoodTech styrkes af international kongres om genbrug af vand

Spanske Traktech besidder mange års erfaring i håndtering og rensning af emballager for fyldning.

CP sørger lærling til entreprenørmaskine- mekanikerlærling, Viby Sjælland

Ny kontaktchef med solid bureauerfaring

IndustriUpdate: Mulighederne på eksportmarkederne skal udnyttes bedre

Industriel CT scanning - Tommel op eller ej?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Send til en kollega

0.249