23948sdkhjf

Nyt redskab letter mejeriers arbejde

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Elektronisk branchekode gør det nu nemmere at arbejde med dokumentation for fødevaresikkerhed

Er mælken pasteuriseret ved den korrekte temperatur i det korrekte tidsrum?

Det er blot et af de mange krav, mejerierne skal garantere er i orden i forhold til fødevaresikkerheden. De lovgivningsmæssige krav til mejerierne har i mange år været samlet i den såkaldte branchekode, der dækker de fleste processer i alle produkttyper - fra skummetmælk til smelteost, smør og mælkepulver. Som noget nyt ligger mejeriernes branchekode nu som et elektronisk baseret redskab, der gør det lettere for mejerierne at forstå og overholde lovgivningen.



- Med branchekoden er de danske mejerier gået sammen om at sikre en ensartet tilgang til og forståelse af fødevaresikkerhed. Hvis mejerierne følger branchekodens afsnit for eksempelvis smør eller gul ost, så er de sikre på at overholde lovgivningen, og de kan også bruge den i deres egenkontrol. At branchekoden nu ligger elektronisk, giver samtidig mejerierne en lettelse i det daglige arbejde med at dokumentere kvalitets- og egenkontrol, forklarer chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Christian Bruun Kastrup.

Kunderne stiller også krav 
Branchekoden bruges typisk som støtte i forbindelse med kvalitetskontroller på mejerierne, hvor enten en tilsynsførende fra Fødevarestyrelsen eller en repræsentant fra en kunde fra detailhandlen kommer på besøg.

- Mejerierne bliver ofte mødt af krav fra kunderne, der er mere vidtgående end de krav, der stilles i lovgivningen. Branchekoden dækker så vidt muligt også kundernes krav i forhold til de internationale standarder for fødevaresikkerhed, siger Christian Bruun Kastrup.

Anne Marie Thorup Overgaard, QEHS Manager, Arla Foods Holstebro Flødeost, har allerede deltaget i et kursus i systemet, og hun påpeget styrken i det.

- Branchekoden er en styrke for mejeribranchen, fordi den er dokumentation for, at alle risici vurderes, og at der ligger noget videnskabeligt bag analyserne. Ude på mejeriet er det en klar fordel, at branchekoden er bygget op ligesom de internationale standarder, for eksempel ISO 22000, samt at der er en detaljeret gennemgang af risici og risikofaktoranalyse, siger Anne Marie Thorup Overgaard.

Næsten 100 på kursus 
I løbet af vintermånederne er mere end 70 medarbejdere fra mejerierne på kursus i systemet, ligesom en snes tilsynsførende fra Fødevarestyrelsen skal på kursus, fordi de kan bruge branchekoden som opslagsværk.

- Efter at branchekoden er blevet elektronisk, er det blevet nemt at bruge den. Den gør det også lettere at dokumentere og argumentere for, hvorfor vi gør tingene på lige den måde, fordi der hele vejen igennem er links til lovgivningen, siger Jette Gabrielsen, der er kvalitetschef på det Nordex Food-ejede Nørager Mejeri.

Hun deltog på et kursus i systemet i januar og hendes kollega og medkursist Morten Torp, QA Senior Manager hos Nordex Food, stemmer i:

- Da Nordex Food har produktion i tre meget forskellige lande (Danmark, Østrig og Rumænien, red.), er branchekoden en rigtig god rettesnor. Vi har derfor besluttet at bruge den som en fælles platform på de tre mejerier - altså at mejerierne som minimum skal overholde branchekoden. Generelt er den med til at sikre danske mejeriers gode ry.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Fiskedirektør omkommet i havnen i Aalborg

Naturmælk sætter nye rekorder

Her er Årets danske Bryggeri

Gymnasiekammerater gik helt til tops

Ugens grin: Forbyttede gaver

DI har fundet midlertidig direktør

Kartoffeldirektør er pludselig væk

Nyhedsbrev

Sprøjterobot er prøveklud

Odense Marcipan har sat ny robot ind i produktionen

Online Avis Arkiv
1

Julefrokost-dilemmaer: Fanger bordet, hvis man siger op?

Konkursramt bryggeri brygger igen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Første madkollektion fra Søstrene Grene

Bagerkæden Emmerys må sluge endnu et milliontab

Underskuddet næsten fordoblet trods mere service

Gastronomi og fødevarer skal skabe udvikling

1

Too Good To Go redder Naturli's "ulovlige" plantedrik

Santa's Man Boobs og alle de andre juleøller

I år er der rekordmange julebryg fra de danske bryggerier

Stort salmonellaudbrud: Mindst 28 syge

Cocktail-leverandør er seksdoblet på få år

Nye målinger gør Kelsen klogere på dej

Ny undersøgelse: Danskerne klar til klimakamp ved middagsbordet

Jespers Torvekøkken vokser videre

Catering-virksomheden driver nu 33 kantiner

Alternativet vil gøre et kilo rødt kød 17 kroner dyrere

I dag koster et kilo hakket oksekød cirka 60 kroner. Den pris vil Uffe Elbæk i klimaets navn hæve til 77 kroner.

Ny Svansø-ejer: Good Food Group skal vokse gennem udvidelser og opkøb

Jensens Bøfhus henter direktør hos konkurrent

Sticks'n'Sushi vil have 100 restauranter

200 Carlsberg-chefer får en ekstra årsløn

Carlsberg ramt af glas og papir i pilsnere

Familieejet milliardkoncern solgt til kapitalfond

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Studerende opfinder en klimavenlig vegansk ost

Fra fødevarerester til merværdi

Færre danskere laver mad fra bunden

Carlsberg lancerer fadøl uden alkohol

Nemlig.com med nyt kæmpeunderskud

Nyt magasin skal booste dansk gastronomi

Fremtidsuge sætter spot på fødevarer

Hov - der var foliebakkestykker i rugbrødet

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Sales Manager Sweden

HF udvider vores Sales Support/Purchase

Søger du en ekspert i EPLAN Electric P8?

Lær at arbejde med punktskyer i Inventor og AutoCAD.

Kæmper du med statisk elektricitet?

Så kaster vi los med butterflyventilen GEMÜ 480 Victoria

Tyverisikret cykelparkering

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S!

10. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

ROTEX elastisk klo-kobling

AF Packaging Solutions

HOT-Seal - folie til forsegling af bægre og spande - forhandles af Salicath ApS

9. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

8. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

Hos PRO-CONSULT ved man aldrig, hvad der kommer ind ad døren.

PanPac udvider medarbejderstaben

Veloverstået Foodtech messe 2018

Smart Automation - Nyt domicil

25 år med GEMÜ-flervejs-ventilblokke

Er du vinterklar?

Live-webinar: Festo Automation Suite

Det er jul - det er cool - og Bürkert er i gavehumør

Øget efterspørgsel = flere medarbejdere

Kom godt i gang med at bruge Inventor

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S!

Send til en kollega

0.268