Nyt redskab letter mejeriers arbejde

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Elektronisk branchekode gør det nu nemmere at arbejde med dokumentation for fødevaresikkerhed

Er mælken pasteuriseret ved den korrekte temperatur i det korrekte tidsrum?

Det er blot et af de mange krav, mejerierne skal garantere er i orden i forhold til fødevaresikkerheden. De lovgivningsmæssige krav til mejerierne har i mange år været samlet i den såkaldte branchekode, der dækker de fleste processer i alle produkttyper - fra skummetmælk til smelteost, smør og mælkepulver. Som noget nyt ligger mejeriernes branchekode nu som et elektronisk baseret redskab, der gør det lettere for mejerierne at forstå og overholde lovgivningen.

- Med branchekoden er de danske mejerier gået sammen om at sikre en ensartet tilgang til og forståelse af fødevaresikkerhed. Hvis mejerierne følger branchekodens afsnit for eksempelvis smør eller gul ost, så er de sikre på at overholde lovgivningen, og de kan også bruge den i deres egenkontrol. At branchekoden nu ligger elektronisk, giver samtidig mejerierne en lettelse i det daglige arbejde med at dokumentere kvalitets- og egenkontrol, forklarer chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Christian Bruun Kastrup.

Kunderne stiller også krav 
Branchekoden bruges typisk som støtte i forbindelse med kvalitetskontroller på mejerierne, hvor enten en tilsynsførende fra Fødevarestyrelsen eller en repræsentant fra en kunde fra detailhandlen kommer på besøg.

- Mejerierne bliver ofte mødt af krav fra kunderne, der er mere vidtgående end de krav, der stilles i lovgivningen. Branchekoden dækker så vidt muligt også kundernes krav i forhold til de internationale standarder for fødevaresikkerhed, siger Christian Bruun Kastrup.

Anne Marie Thorup Overgaard, QEHS Manager, Arla Foods Holstebro Flødeost, har allerede deltaget i et kursus i systemet, og hun påpeget styrken i det.

- Branchekoden er en styrke for mejeribranchen, fordi den er dokumentation for, at alle risici vurderes, og at der ligger noget videnskabeligt bag analyserne. Ude på mejeriet er det en klar fordel, at branchekoden er bygget op ligesom de internationale standarder, for eksempel ISO 22000, samt at der er en detaljeret gennemgang af risici og risikofaktoranalyse, siger Anne Marie Thorup Overgaard.

Næsten 100 på kursus 
I løbet af vintermånederne er mere end 70 medarbejdere fra mejerierne på kursus i systemet, ligesom en snes tilsynsførende fra Fødevarestyrelsen skal på kursus, fordi de kan bruge branchekoden som opslagsværk.

- Efter at branchekoden er blevet elektronisk, er det blevet nemt at bruge den. Den gør det også lettere at dokumentere og argumentere for, hvorfor vi gør tingene på lige den måde, fordi der hele vejen igennem er links til lovgivningen, siger Jette Gabrielsen, der er kvalitetschef på det Nordex Food-ejede Nørager Mejeri.

Hun deltog på et kursus i systemet i januar og hendes kollega og medkursist Morten Torp, QA Senior Manager hos Nordex Food, stemmer i:

- Da Nordex Food har produktion i tre meget forskellige lande (Danmark, Østrig og Rumænien, red.), er branchekoden en rigtig god rettesnor. Vi har derfor besluttet at bruge den som en fælles platform på de tre mejerier - altså at mejerierne som minimum skal overholde branchekoden. Generelt er den med til at sikre danske mejeriers gode ry.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Adival har vokseværk

Travlhed kræver ekstra kvadratmeter til fabrikken i Billund.

Ny koncernchef i Dagrofa

Tidligere Arla-direktør skal være chef for Dagrofa.

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Efter 15 år: Nu får kornet sit eget hus

Muggen mousse: Kæde trækker dessert tilbage

Nyhedsbrev

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Slagterikoncern bløder i 2017-regnskab

Hård konkurrence har presset priserne og efterlader gigant med underskud

Østjyske orm og gærflager på Folkemødet

For fulde huse inviterede de 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus til debat på Folkemødet om udvikling af fremtidens fødevareløsninger

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Kunder presser McDonald’s til at droppe plastiksugerør

Pas på plast i Party-pølserne

Ugens grin: Weekend-arbejde

Klumme: Hvad skal i indkøbskurven i 2030?

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Kongsbak satser på Hanstholm

Firmaet Jacob Kongsbak Lassen flytter sin produktion af røget fisk fra Malmø til Hanstholm snarest

Coop skaber internationalt kaffebrand

En ny kaffe af ekstra høj kvalitet, produceret med stort ansvarlighedsaspekt har givet ordrer til Coops afrikanske risteri fra blandt andet USA, Kina og Holland

Smartbake opruster med køb af øko-producent

Bagerikoncernen får med opkøbet en stor bid af markedet for økologisk brød til københavnske hoteller, restauranter og cateringvirksomheder

Færch justerer efter Rema 1000s plaststrategi

Underskud i kageimperium

Selskabet bag blandt andet Dancake og Carletti havde et skuffende 2017.

Ekstremt vejr: Nordjysk gulerodsavler har mistet millioner

En af landets største producenter af gulerødder, Limfjords Danske Rodfrugter i Himmerland, er i knibe på grund af lange perioder med regn og frost

Madklubben kaster millioner af sig

Efter et 2016 præget af store investeringer kan restaurantkæden Madklubben igen notere et stort plus

Gea Process Engineering slog egne forventninger

Is og sildemadder: Folkemøde-deltagere stopfodres med delikatesser

Passioneret ismand skummer fløden på vegansk satsning

Østlige øko-markeder har potentiale

Mere udstyr til de små bryggerier

Ledigheden helt i bund blandt mejeriledere

Kaffekæde koster rigmand kassen

Rekordsalg: Danskerne hungrer efter kammerjunkere

Thisted Bryghus lancerer VM-øl til danske fodboldfans

Dragsbæk dalede i top og bund

Tidligere slikdirektør skal nu styre madaffald

Publikumsrekord på Ølfestival 2018

Nu risikerer 35.000 virksomheder tvangsopløsning

Danmark må beholde særregel om mindre nitrit i kødpålæg

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Effektivt luftskifte uden trækgener i restaurant

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kobbernitter garanterer fastgørelse i høj kvalitet.

Ny produktoversigt tilgængelig på DAN-doors.dk!

Automationsdag et hit

Fibox A/S præsenterer profil video

Ny maskine – nye muligheder!

3D-detektionssensor beskytter værdifulde udstillingsgenstande

Iværksætter automatiserer årsregnskabet, så hun har mere tid til madpakker

Ændring i Mikkelsen Electronics’ bestyrelse

Agromek Student Challenge 2018

Vores dygtige smede i Aalborg producerer hele tiden nye løfteåg.

Hent optagelsen: Cross Docking Webinar

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kompensatorer fra WILLBRANDT Gummiteknik

Ny generation af oliefrie kompressorer sænker energiforbrug og omkostninger i fødevareindustrien

Magnetventiler fra Burkert

Ny trykvagt fra EGE-Elektronik

SMC stadig i førerposition med ny og forbedret præcisionsslæde

Sådan reduceres tidsforbruget for Motion-programmering!

IMA dairy food HAMBA

Udskæring af paté - Salicath ApS

Find din nye medarbejder med garanti

Kunden var bagud med produktionen, så vi kørte ud med det samme

Det er ikke altid størrelsen… 

Send til en kollega

0.208