Sådan kan havet bidrage

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

DTU har tre fokusområder

Hos DTU Fødevareinstituttet i Lyngby har forskerne tre fokusområder, når det kommer til at udnytte de fødevaremuligheder, der ligger i havet:

Bedre udnyttelse af fisk
Kun omkring halvdelen af en konsumfisk bliver til fiskefileter - resten smides ud eller bruges til eksempelvis dyrefoder. 42-44 millioner ton uudnyttet materiale kan potentielt udnyttes til eksempelvis fiskeolie- og proteinproduktion. Efterspørgslen på fiskeolie er stigende - dels til kosttilskud og fødevarer dels til akvakulturindustrien. Det forventes, at behovet for rå fiskeolie til kosttilskud og fødevarer alene vil nå 450.000 ton globalt i 2015. Samtidig forsker DTU Fødevareinstituttet i at udvinde fosfor fra fisk.

DTU har samarbejdet med Espersens fiskefabrik i Litauen om at forsøge at udnytte selve fiskeskroget til at udvinde fosfor og protein.

- Fosfor vil der blive mangel på i fremtiden, og vi skal blandt andet bruge det til at gøde vores marker. Det kan også bruges som næringsstof i foder og måske i vitamintilskud. Fisk kan øge fosforproduktionen, siger professor Charlotte Jacobsen, DTU.

Danforel i Grindsted producerer ørreder, og DTU har i samarbejde med virksomheden forsket i, hvordan restprodukter kan udnyttes til produktion af fiskeolie og mindre grad fiskeprotein, ligesom der forskes i, hvordan olien optimeres i kvalitet.

- Men for at det kan udnyttes, skal man til at behandle sidestrømmene lige så godt som fileterne, understreger Charlotte Jacobsen, DTU.

DTU har forsket i at udnytte forskellige fisks levere, i stedet for at leverne som i dag kastes over bord ude på havet. Det kan skabe en bedre udnyttelse af fiskene og et mere bæredygtigt fiskeri. DTU forsker i at udnytte levere fra andre fisk end bare den traditionelle torsk til at producere fiskeolie.

DTU samarbejder med den lille virksomhed Inomega3, der producerer fiskeoliepulver, som i dag køber fiskeolie udefra og så indkapsulerer det, men virksomheden vil gerne have lokale leverandører. DTU har haft tre fiskekuttere til at indsamle leverne, og hvis udvindingen viser sig økonomisk bæredygtig, kan der være produktion og arbejdspladser i projektet.

- Man kan måske forestille sig at flere fiskeproducenter laver et fælles selskab, der kan udnytte leverne, siger Charlotte Jacobsen, DTU.

Udnyttelse af mikroalger og tang
DTU forsker i udnyttelse af både mikro- og makroalger. Mikroalger er små encellede organismer og en del af havets planteplankton. Makroalger er større flercellede alger såsom blæretang og sukkertang, som de fleste kender fra en tur til de danske kyster.


DTU har undersøgt mulighed for at bruge industrielt procesvand fra Novozymes i Kalundborg til at dyrke mikroalger i. Algerne har procesvandet som deres primære næringskilde, og mens mikroalgerne vokser, renser de samtidig det industrielle spildevand. Der findes i dag ingen tørringsteknologi for mikroalger, men DTU har indsendt en patentansøgning på en swirl flash-tørrer, der kan løse problemet.

Tang er allerede en del af fødevareindustrien. Carrageenan - også kendt som E407 - er en stabilisator, der udvindes fra rødtang. Det bruges i mange fødevarer og er en del af den store danske ingrediensindustri. Ingrediensproducenten CP Kelco i Lille Skensved ved Køge producerer carrageenan fra 5700 ton rødalger om året. Algerne indeholder også 300 ton protein, som i dag kasseres, og DTU og CP Kelco forsker i, hvorvidt dette protein trækkes ud og bruges til i proteinpulver i eksempelvis proteinbarer. DTU og CP Kelco har en patentansøgning på et ekstraheringssystem. 60 procent af proteinet i tang-arten spinosum kan udvindes - i andre tangarter er det helt op til 90 procent. Procesleverandøren GEA deltager også i projektet, da virksomheden undersøger, hvordan deres tørringsteknologi kan bruges til at tørre proteinet. Der forventes at blive mangel på protein, og derfor er der et stort potentiale i denne udnyttelse. 

Nye mål for DTU’s arbejde med mikroalger er at undersøge sammenhængen mellem produktion af omega-3-fedtsyrer, vitamin D og pigmenter afhængig af dyrkningsbetingelser. Og så vil DTU udvikle nye metoder til at ekstrahere og fraktionere disse stoffer fra mikroalgerne til anvendelse i fødevarer. 

Spild og kvalitet af omega3-fedtsyrer
DTU forsker i, hvordan man kan sikre, at omega-3-fedtsyrer i fiskeolie kan undgå at oxidere. Her er i højere grad tale om grundforskning, hvor der er lidt længere perspektiv, før teknologien kan kommercialiseres.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Anne Juul
Hvordan vil I sikre at fiskeolie fra primært farmede fisk, som lever af billig landplanteolie uden omega-3 fedtsyrer har den næringsværdi, som forbrugeren forventer?

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Frysekoks tæt på at tage livet af Coldstar

Vejle-virksomheden mistede 90 millioner kroner

Brüel-direktør stopper - der er brug for en anden

Nordic Sugar ramt af strejke

- Det er dybest set, fordi vi har medvind på cykelstien

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

2

Lasagne-Uber: Nu må vi sælge mad til hinanden

Nyhedsbrev

Langenæs Bageriet med nyt millionunderskud

Kassen er tom hos juicefirmaet Seimei

Ejer Allan Feldt har fyret halvdelen af medarbejderne

Ny emballage: Nu kan man lugte fødevaren, før man køber

Erhvervsminister bliver ny direktør for Dansk Erhverv

Advarsel: Listeria i løgpølse fra Slagter Munch

Forbud mod transfedt i dansk mad virker

Mosteri har mistet hele kapitalen

Rejsegilde: Carlsberg støbte bajere ned i fundamentet

Nyt hovedsæde bliver 15.585 kvadratmeter stort og forbindes direkte til Carlsberg Laboratorium under jorden

Dansk restaurant igen kåret som den 19.-bedste i verden

Toms ramt af metalstykker i lakrids

Fisker scorede kassen på populære sild

Ny koncernchef i Dagrofa

Nuværende Arla-direktør skal være topchef

Adival har vokseværk

Travlhed kræver ekstra kvadratmeter til fabrikken i Billund.

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Efter 15 år: Nu får kornet sit eget hus

Muggen mousse: Kæde trækker dessert tilbage

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Kunder presser McDonald’s til at droppe plastiksugerør

Pas på plast i Party-pølserne

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Passioneret ismand skummer fløden på vegansk satsning

Mere udstyr til de små bryggerier

Østlige øko-markeder har potentiale

Ledigheden helt i bund blandt mejeriledere

Kaffekæde koster rigmand kassen

Thisted Bryghus lancerer VM-øl til danske fodboldfans

Rekordsalg: Danskerne hungrer efter kammerjunkere

Dragsbæk dalede i top og bund

Tidligere slikdirektør skal nu styre madaffald

Se alle Medlemmernes egne nyheder

JOBOPSLAG: Bliv handelselev hos Fyns Kran Udstyr A/S (Odense)

Beskyttelsesdørsystemet PSENmlock - nu med flugtvejsoplåsning og serieforbindelse

Smart solcellelampe er den perfekte ledsager til udeliv og arbejde væk fra el-nettet

RS Components tilbyder datasikkerhedsprodukter, der kan hjælpe virksomheder med GDPR

Ny rapport: Standarder øger nordisk produktivitet og BNP

Uglvig og Skelmose samler tropperne i et selskab - Skelmose

teknatex ApS har stor succes med salg af perma STAR smøreenheder

Kom til julegavemesse ved Mogens Daarbak A/S

Bowitek åbner afdeling i Randers

Dyser hjælper luften ned i opholdszonen

Nyhed. Vectron IP66 frekvensomformer

Få CT scannet dine emner hos Zebicon

Maskinsikkerhed: Få hjælp til valg af produkter!

Savner du et miljøvenligt alternativ indenfor smøremidler og korrosionsbeskyttelse?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Nomo - En del til den rigtige løsning! - Alt i lejer

YASKAWA finder du hos ZF Danmark

Sommerudflugt til Egeskov Slot

Iværksætter automatiserer årsregnskabet, så hun har mere tid til madpakker

Sommerferien står for døren!

Siemens SIRIUS ACT trykknapper - robuste, smarte og fleksible

Ny medarbejder hos norm-teknik

Ejner Hessel A/S og deres valg af lagerautomat er igen faldet på ClassicMat...

Højtryks nåleventil med mikrometer håndtag

- Stemningen og atmosfæren var helt unik sammenlignet med andre steder, vi ...

Send til en kollega

0.215