23948sdkhjf

Sådan kan havet bidrage

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

DTU har tre fokusområder

Hos DTU Fødevareinstituttet i Lyngby har forskerne tre fokusområder, når det kommer til at udnytte de fødevaremuligheder, der ligger i havet:

Bedre udnyttelse af fisk
Kun omkring halvdelen af en konsumfisk bliver til fiskefileter - resten smides ud eller bruges til eksempelvis dyrefoder. 42-44 millioner ton uudnyttet materiale kan potentielt udnyttes til eksempelvis fiskeolie- og proteinproduktion. Efterspørgslen på fiskeolie er stigende - dels til kosttilskud og fødevarer dels til akvakulturindustrien. Det forventes, at behovet for rå fiskeolie til kosttilskud og fødevarer alene vil nå 450.000 ton globalt i 2015. Samtidig forsker DTU Fødevareinstituttet i at udvinde fosfor fra fisk.



DTU har samarbejdet med Espersens fiskefabrik i Litauen om at forsøge at udnytte selve fiskeskroget til at udvinde fosfor og protein.

- Fosfor vil der blive mangel på i fremtiden, og vi skal blandt andet bruge det til at gøde vores marker. Det kan også bruges som næringsstof i foder og måske i vitamintilskud. Fisk kan øge fosforproduktionen, siger professor Charlotte Jacobsen, DTU.

Danforel i Grindsted producerer ørreder, og DTU har i samarbejde med virksomheden forsket i, hvordan restprodukter kan udnyttes til produktion af fiskeolie og mindre grad fiskeprotein, ligesom der forskes i, hvordan olien optimeres i kvalitet.

- Men for at det kan udnyttes, skal man til at behandle sidestrømmene lige så godt som fileterne, understreger Charlotte Jacobsen, DTU.

DTU har forsket i at udnytte forskellige fisks levere, i stedet for at leverne som i dag kastes over bord ude på havet. Det kan skabe en bedre udnyttelse af fiskene og et mere bæredygtigt fiskeri. DTU forsker i at udnytte levere fra andre fisk end bare den traditionelle torsk til at producere fiskeolie.

DTU samarbejder med den lille virksomhed Inomega3, der producerer fiskeoliepulver, som i dag køber fiskeolie udefra og så indkapsulerer det, men virksomheden vil gerne have lokale leverandører. DTU har haft tre fiskekuttere til at indsamle leverne, og hvis udvindingen viser sig økonomisk bæredygtig, kan der være produktion og arbejdspladser i projektet.

- Man kan måske forestille sig at flere fiskeproducenter laver et fælles selskab, der kan udnytte leverne, siger Charlotte Jacobsen, DTU.

Udnyttelse af mikroalger og tang
DTU forsker i udnyttelse af både mikro- og makroalger. Mikroalger er små encellede organismer og en del af havets planteplankton. Makroalger er større flercellede alger såsom blæretang og sukkertang, som de fleste kender fra en tur til de danske kyster.


DTU har undersøgt mulighed for at bruge industrielt procesvand fra Novozymes i Kalundborg til at dyrke mikroalger i. Algerne har procesvandet som deres primære næringskilde, og mens mikroalgerne vokser, renser de samtidig det industrielle spildevand. Der findes i dag ingen tørringsteknologi for mikroalger, men DTU har indsendt en patentansøgning på en swirl flash-tørrer, der kan løse problemet.

Tang er allerede en del af fødevareindustrien. Carrageenan - også kendt som E407 - er en stabilisator, der udvindes fra rødtang. Det bruges i mange fødevarer og er en del af den store danske ingrediensindustri. Ingrediensproducenten CP Kelco i Lille Skensved ved Køge producerer carrageenan fra 5700 ton rødalger om året. Algerne indeholder også 300 ton protein, som i dag kasseres, og DTU og CP Kelco forsker i, hvorvidt dette protein trækkes ud og bruges til i proteinpulver i eksempelvis proteinbarer. DTU og CP Kelco har en patentansøgning på et ekstraheringssystem. 60 procent af proteinet i tang-arten spinosum kan udvindes - i andre tangarter er det helt op til 90 procent. Procesleverandøren GEA deltager også i projektet, da virksomheden undersøger, hvordan deres tørringsteknologi kan bruges til at tørre proteinet. Der forventes at blive mangel på protein, og derfor er der et stort potentiale i denne udnyttelse. 

Nye mål for DTU’s arbejde med mikroalger er at undersøge sammenhængen mellem produktion af omega-3-fedtsyrer, vitamin D og pigmenter afhængig af dyrkningsbetingelser. Og så vil DTU udvikle nye metoder til at ekstrahere og fraktionere disse stoffer fra mikroalgerne til anvendelse i fødevarer. 

Spild og kvalitet af omega3-fedtsyrer
DTU forsker i, hvordan man kan sikre, at omega-3-fedtsyrer i fiskeolie kan undgå at oxidere. Her er i højere grad tale om grundforskning, hvor der er lidt længere perspektiv, før teknologien kan kommercialiseres.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (1)
Forsiden lige nu

Coop donerer mad til udsatte familier i 80 byer

Tomex prøver noget nyt: Tilbagegang

Fødevarekoncernens omsætning dalede cirka 70 millioner kroner

Vestfyen i minus vil ind på flere caféer

Bryggeriet vil også give Jolly Cola et løft

Nyt kalvekoncept er et hit

- Vi rammer skiven, konstaterer Danish Crown

Hvorfor småkager? Det kan jeg ikke huske ...

Småkageproducent gik sådan set bare i gang

Ny toprestaurant vil tilbyde 50 serveringer til gæsterne

Nyhedsbrev

Fynske slagterimaskiner slår pjalterne sammen

Online Avis Arkiv

Delika tjente igen tocifret millionbeløb

Pålægsvirksomheden har lagt listeriasag bag sig

Fødevarestyrelsen lukkede to sorte slagtere

Cateringfirma overtager kantinedrift

Antallet af sorte slagtere er faldet markant

Ugens grin: Med konen på juleshopping

Fantasinavn: Orkla må alligevel kalde pasta for Grøntsagsbånd

Pastaprodukt er ok, mener klagenævn

Udvidelse: Tican jævner 22 huse med jorden

Fødevarestyrelsen beslaglægger 200 gæs, kalkuner og juleænder

Ny fødevarevideo om innovation

Mammen tæt på nyheder i Klovborg

Carlsberg samarbejder i undersøgelse af ølkartel

Varm sommer skæppede godt i Harboes kasse

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Fik du læst: Nu vil Hanegal til udlandet

Økologisk frugt fra udlandet slår rekorder

Ost: Arla køber stort op i Mellemøsten

Medisterpølse mistænkes for salmonellaudbrud

Stort dansk salmonellaudbrud vokser til 33 personer

DI har fundet midlertidig direktør

1

Julefrokost-dilemmaer: Fanger bordet, hvis man siger op?

Ny undersøgelse: Danskerne klar til klimakamp ved middagsbordet

Ny Svansø-ejer: Good Food Group skal vokse gennem udvidelser og opkøb

200 Carlsberg-chefer får en ekstra årsløn

Carlsberg ramt af glas og papir i pilsnere

Familieejet milliardkoncern solgt til kapitalfond

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Studerende opfinder en klimavenlig vegansk ost

Færre danskere laver mad fra bunden

Fra fødevarerester til merværdi

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Nyt sortiment af eksklusive kagemontre til bagerier

PMC Hydraulics vil gerne ønske jer alle en rigtig glædelig jul, samt et lykkebringende nytår.

SEEPEX Nordic A/S holder lukket fra den 22. december til den 1. januar!

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Glædelig jul og godt nytår

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Tak for i år!

Hold buffeten varm med VPD's varmebriks i rustfrit stål

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S!

NYHED: Det pladsbesparende pallemagasin

KL Automatik er UL508A certificeret

7,5 mio. kr. mere til innovation i sjællandske fødevare SMV´er

JEROS hos Orkla Kims

Krøller, klæber eller sætter materialer sig fast i dine maskiner? 

EffiMat takker for et godt samarbejde og glæder os til 2019

Ny video om emballage til mejeriprodukter

Tick Tool Manage, workshop

18. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

Ringspann RFK Flangekobling

Endnu en nominering til Gibotech

Nyhed fra Hengesbach

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Garager til førerløse busser i Aalborg

Glædelig jul fra MultiAir

Send til en kollega

0.256