Sådan kan havet bidrage

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

DTU har tre fokusområder

Hos DTU Fødevareinstituttet i Lyngby har forskerne tre fokusområder, når det kommer til at udnytte de fødevaremuligheder, der ligger i havet:

Bedre udnyttelse af fisk
Kun omkring halvdelen af en konsumfisk bliver til fiskefileter - resten smides ud eller bruges til eksempelvis dyrefoder. 42-44 millioner ton uudnyttet materiale kan potentielt udnyttes til eksempelvis fiskeolie- og proteinproduktion. Efterspørgslen på fiskeolie er stigende - dels til kosttilskud og fødevarer dels til akvakulturindustrien. Det forventes, at behovet for rå fiskeolie til kosttilskud og fødevarer alene vil nå 450.000 ton globalt i 2015. Samtidig forsker DTU Fødevareinstituttet i at udvinde fosfor fra fisk.



DTU har samarbejdet med Espersens fiskefabrik i Litauen om at forsøge at udnytte selve fiskeskroget til at udvinde fosfor og protein.

- Fosfor vil der blive mangel på i fremtiden, og vi skal blandt andet bruge det til at gøde vores marker. Det kan også bruges som næringsstof i foder og måske i vitamintilskud. Fisk kan øge fosforproduktionen, siger professor Charlotte Jacobsen, DTU.

Danforel i Grindsted producerer ørreder, og DTU har i samarbejde med virksomheden forsket i, hvordan restprodukter kan udnyttes til produktion af fiskeolie og mindre grad fiskeprotein, ligesom der forskes i, hvordan olien optimeres i kvalitet.

- Men for at det kan udnyttes, skal man til at behandle sidestrømmene lige så godt som fileterne, understreger Charlotte Jacobsen, DTU.

DTU har forsket i at udnytte forskellige fisks levere, i stedet for at leverne som i dag kastes over bord ude på havet. Det kan skabe en bedre udnyttelse af fiskene og et mere bæredygtigt fiskeri. DTU forsker i at udnytte levere fra andre fisk end bare den traditionelle torsk til at producere fiskeolie.

DTU samarbejder med den lille virksomhed Inomega3, der producerer fiskeoliepulver, som i dag køber fiskeolie udefra og så indkapsulerer det, men virksomheden vil gerne have lokale leverandører. DTU har haft tre fiskekuttere til at indsamle leverne, og hvis udvindingen viser sig økonomisk bæredygtig, kan der være produktion og arbejdspladser i projektet.

- Man kan måske forestille sig at flere fiskeproducenter laver et fælles selskab, der kan udnytte leverne, siger Charlotte Jacobsen, DTU.

Udnyttelse af mikroalger og tang
DTU forsker i udnyttelse af både mikro- og makroalger. Mikroalger er små encellede organismer og en del af havets planteplankton. Makroalger er større flercellede alger såsom blæretang og sukkertang, som de fleste kender fra en tur til de danske kyster.


DTU har undersøgt mulighed for at bruge industrielt procesvand fra Novozymes i Kalundborg til at dyrke mikroalger i. Algerne har procesvandet som deres primære næringskilde, og mens mikroalgerne vokser, renser de samtidig det industrielle spildevand. Der findes i dag ingen tørringsteknologi for mikroalger, men DTU har indsendt en patentansøgning på en swirl flash-tørrer, der kan løse problemet.

Tang er allerede en del af fødevareindustrien. Carrageenan - også kendt som E407 - er en stabilisator, der udvindes fra rødtang. Det bruges i mange fødevarer og er en del af den store danske ingrediensindustri. Ingrediensproducenten CP Kelco i Lille Skensved ved Køge producerer carrageenan fra 5700 ton rødalger om året. Algerne indeholder også 300 ton protein, som i dag kasseres, og DTU og CP Kelco forsker i, hvorvidt dette protein trækkes ud og bruges til i proteinpulver i eksempelvis proteinbarer. DTU og CP Kelco har en patentansøgning på et ekstraheringssystem. 60 procent af proteinet i tang-arten spinosum kan udvindes - i andre tangarter er det helt op til 90 procent. Procesleverandøren GEA deltager også i projektet, da virksomheden undersøger, hvordan deres tørringsteknologi kan bruges til at tørre proteinet. Der forventes at blive mangel på protein, og derfor er der et stort potentiale i denne udnyttelse. 

Nye mål for DTU’s arbejde med mikroalger er at undersøge sammenhængen mellem produktion af omega-3-fedtsyrer, vitamin D og pigmenter afhængig af dyrkningsbetingelser. Og så vil DTU udvikle nye metoder til at ekstrahere og fraktionere disse stoffer fra mikroalgerne til anvendelse i fødevarer. 

Spild og kvalitet af omega3-fedtsyrer
DTU forsker i, hvordan man kan sikre, at omega-3-fedtsyrer i fiskeolie kan undgå at oxidere. Her er i højere grad tale om grundforskning, hvor der er lidt længere perspektiv, før teknologien kan kommercialiseres.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Anne Juul
Hvordan vil I sikre at fiskeolie fra primært farmede fisk, som lever af billig landplanteolie uden omega-3 fedtsyrer har den næringsværdi, som forbrugeren forventer?

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Frugtfirma udvider ejerkredsen

Vestjysk slagteri tredobler pladsen

Slagtekyllingers liv bliver kortere og kortere

Insektkvinder sender ny larvebar ud i træningscentre

"Drømmejob": Thisted Bryghus søger 25 øl-testere

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

Hungry er på pengejagt

Online Avis Arkiv

Bragende romkuglesucces klar med ny service

Millioner til nyt partnerskab for dansk fødevareinnovation

Defco med nyt millionminus

Men nu er der lagt op til sorte tal, mener ledelsen, som gør klar til at flytte

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Klumme: - Fremtidens mad skal redde verden

Lettelse på Danish Crown-slagteri i Sæby: Ingen svinepest

Endelig - nu forsvinder nedbrændt slagteri

Øl med hash: Carlsberg ser tiden an

Logobolcher er et kæmpehit

Audi, BMW og Mærsk blandt Bolcheriets kunder

De sagde nej til Magasin, men ja til Onkel Thomas

Bolcheriet er "kommet til" at lave meget om i Svaneke

Bolchemaskiner ... de skal helst være gamle

Ægteparret bag Bolcheriets tre afdelinger er konstant på udkig efter gamle englændere

Over 75 tons “grimme” tomater er reddet

Nordjyde har opfundet en ny spiseæske

Farvel til alufolie til fastfood

Fødevarekonference sætter fokus på bæredygtig udvikling

Mere dansk mad på vej til Japan

Minister: Iværksættere løber fra regningen

Erhvervsminister Rasmus Jarlov er klar til at skrotte de såkaldte iværksætterselskaber, som kan stiftes for 1 krone

Coca-Cola undersøger muligheder for cannabis-drik

Mærsk investerer i mindre madspild

Ny metode opdager flere salmonellaudbrud

Udskældte Daka får lov til at udvide

Mug får Orkla Foods til at tilbagekalde læskedrik

Ølbryggere vil også sælge "verdens reneste vand"

Kødbollemaskine og isvandsbank sikrer høj effektivitet

Bisca har problemer med chokoladekage

Danmark mod Madspild har vokseværk

Food Supply Magazine er udkommet

Hartmann ansætter ny finansdirektør

Skyder millioner i sensorfirma igen, igen

Industriens køb af teknisk assistance eksploderer

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Alle Berendsen vaskerier har fået tildelt en Kronesmiley af Arbejdstilsynet

Nyheder fra CTI/TI Input MODULER

HF har pr 1. september ansat Thomas Lund

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

60.000 betjeningselementer

Dette billede er taget ugens løb, hvor vi gjorde klar til endnu en prøvebelastning med Waterbags

Dansk kødproduktion - bæredygtig, sikker og i høj kvalitet

Synlighed - Synlighed - Synlighed

RS Components lancerer History Makers-podcast

Skab tillid med klima ikon

Gå ikke glip af verdens største WindEnergy messe!

KTR BoWex Buetandskoblinger

Acton Roadshow 2018, slut for denne gang - Men vi ses måske senere på året!!

Se live demo af Powermax plasmaskæremaskine til Åbent hus den 21. - 22. sep.

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Dansk pilfingersikring er populær i USA

20 års jubilæum hos PALOMAT®

Få viden og inspiration på verdens største WindEnergy messe!

Southco’s katalog er fyldt med lækre kvalitets produkter - Bestil det her og bliv inspireret!

Hendishop.dk mere end 3000 produkter til Restaurant, café og catering

Agromek Student Challenge 2018

Slip for besværet med flere leverandører til ventilationsløsninger - MultiA...

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Eftertragtet innovationskonkurrence vender tilbage til FoodTech

Har du den rigtige olie?

Send til en kollega

0.291