23948sdkhjf

Vinderne af Magasinet Plejes Køkkenpriser er...

De fire vindende køkkener af Magasinet Plejes Køkkenpriser 2018 er fundet på FoodExpo i Herning.

Der var glade smil, stolte ansigter og flotte præmier til vinderne, da Magasinet Pleje og samarbejdspartnerne Arla, Kohberg og Orkla mandag uddelte priser til fire køkkener på FoodExpo i Herning.

Tilskuerpladserne var fyldte og spændingen var spændt, da Magasinet Pleje med Bubber som konferencier afslørede hvilke køkkener, dommerpanelet havde valgt blandt de nominerede køkkener.

Fordelingen ser således ud:

"Mad til Småtspisende": Botilbuddet Tangkær (Ørsted)

"Økologi": Køkkenet på Regionshospitalet Randers

Læs også: Aalborg vil bygge køkkener med hjælp fra ministeriet

"Miljø": Køkkenet på Hospitalsenheden Horsens

Fremtidens Køkken: Byens Køkken, Odense

Læs mere om prisuddelingen i næste nummer af Magasinet Pleje, der udkommer på fredag den 23. marts.

Dommerpanelet sagde:

”Fremtidens Køkken”: Byens Køkken Odense

 ”Fremtidens Køkken” er for dommerpanelet et køkken, der ikke kun tænker sig selv som et produktionssted for mad, men også tænker tværfagligheden ind i køkkenet og ser de kostfaglige medarbejdere, som en del af plejen.

Vinderen i kategorien er derfor et køkken, der arbejder 360 grader rundt om det kostfaglige område og hele tiden arbejder på udvikling af medarbejdere og af måltiderne.

Det gør dette køkken så godt, at man næsten bliver forpustet af bare at tænke på alle de tiltag, de gennem de seneste tre år har sat i søen under overskriften ”Mad & Måltider”.

Vinderkøkkenet har vendt et køkken, hvor fokus tidligere var på effektivitet, processer og produktion, til et køkken, hvor stolte håndværksprincipper står øverst på dagsordenen.

Vinderkøkkenets medarbejdere har i tæt samarbejde med plejepersonale, terapeuter, diætister og borgere udviklet opskrifter og måltider til blandt andre mennesker med dysfagi.

Et af resultaterne er digitale håndbøger, der kan inspirere både andre kostfaglige kolleger, plejepersonale og beboerne selv.

Køkkenet har blandt andet udviklet ”måltidshåndbogen.dk” og ”minmåltidshåndbog.dk”.

Vinderkøkkenet ser sig selv som en naturlig del af plejeområdet og arbejder derfor under mottoet: ”Meget mere end mad”.

Maden bliver et redskab til bl.a. rehabilitering, til samtale, og til det gode liv på plejehjem. 

Køkkenet arbejder med økologi og med råvarer i sæson og laver aftaler direkte med lokale avlere af frugt og grønt. Målet er, at mindst 30 procent af råvarerne skal være lokale. Køkkenet arbejder på at minimere madspild og er blandt andet aftagere af frugt og grønt, der grundet udseende ikke kan sælges i supermarkedet.

I bageriet bruger man mel fra den lokale mølle. Mel, der bliver til brød og kager, der produceres i storkøkkenet, men leveres ubagte til plejehjemmene, således at duften af nybagt brød kan brede sig til beboerne.

Køkkenet sender desuden jævnligt de ansatte på workshops og på ”studieture” til lokale landmænd, hvor medarbejderne bliver klogere på de lokale råvarer.

I bund grund er der tale om et køkken, der leverer meget mere end mad og fortjener meget mere ros for deres indsats.

Mad til Småtspisende: Botilbuddet Tangkær

Køkkenet, der har vundet i kategorien ”Mad til småtspisende”, er af dommerpanelet blevet kåret som vinder, fordi køkkenets arbejde er til stor inspiration for kolleger i resten af landet.

Ledelsen i køkkenet har gennem en årrække lagt mere og mere vægt på maden som en vigtig del af tilbuddet til beboerne, der blandt andet er ramt af Huntington Sygdom.

Dagligt producerer køkkenet en lang række forskellige dysfagi-retter: Fromager, smørrebrød på hjemmelavet gelérugbrød, supper, grød, proteindrikke og beriget is finder vej til middagsbordene.

Aftensmaden er altid frisklavet, og beboere med synkebesvær bliver tilbudt den samme mad som resten af huset, men blot hvor konsistensen er tilpasset.

Det opleves, at beboere med Huntington Sygdom spiser mere, når der serveres kraftigt smagende og stærk mad, fordi stærk mad kan øge arousal, det vil sige kroppens egen evne til at vågne. Lav arousal er et kendetegn ved Huntington Sygdom, og lav arousal kan gøre det vanskeligt for nogle beboere at åbne munden.

Vinderkøkkenet har eksperimenteret med at øge arousal ved f.eks. at servere kolde og sure fødevarer. I praksis betyder det, at nogle beboere får serveret is, inden de skal spise, fordi de derefter er klar til at spise mere.

Køkkenteamet er tværfagligt og består af en kok, en ernæringsassistent, en køkkenleder, to ernæringsassistent-elever og en diætist, som også fungerer som faglig leder. Denne tværfaglighed højner den faglige ekspertise. Personalet omsætter ny viden til konkrete indsatser til glæde for de kostfaglige håndværkere og ikke mindst til glæde for beboerne.

Kun fantasien sætter grænser er mottoet i vinderkøkkenet som er:

 ”Miljø”: Hospitalsenheden Horsens

"Det er ganske udbredt, at danske køkkener i plejesektoren arbejder med reducering af madspild. Dermed frigives ressourcer, der kan bruges til eksempelvis finansiering af økologi eller bedre råvarer.

Derfor kommer det heller ikke som en overraskelse, at vinderen i kategorien netop er rigtig dygtige til at reducere mængden af mad, der ellers ville ende som affald.

Et led i strategien i dette hospitalskøkken har været brugen af IT-systemet ”Klinisk Logistik”, der sikrer, at køkkenets medarbejdere konstant har overblik over antallet af indlagte patienter, hvor disse patienter fysisk opholder sig og patienternes eventuelle særlige diæter. Overblikket vises på en storskærm i køkkenet.

Særligt ansatte ”kost-stafetter” kan flytte rundt på maden på afdelingerne, så alle patienter bliver mætte.

Koststafetterne sørger for stor fleksibilitet i samarbejdet mellem køkken og hospitalsafdelinger, så maden ikke går til spilde.

Når en patient bliver indlagt, bliver patienternes diæt noteret under aktiviteten ”kost”, hvilket samtidig fungerer som en bestilling. Når patienten bliver udskrevet, fjernes bestillingen automatisk.

Køkkenet holder desuden det gode gamle håndværk i hævd: Der syltes til forråd, når råvarerne er i sæson. Råvarerne udnyttes helt med henblik på at undgå madspild.

Sidste skud på IT-stammen er app’en ”Hospitalsmad” der sikrer, at patienterne kan se dagens måltider, der præsenteres med appetitlige billeder. Dette betyder, at patienterne hurtigt og effektivt kan bestille præcis det måltid, de har lyst til at spise, hvilket også har reduceret spild af mad betydeligt.

Alt i alt er det en prisværdig indsats det vindende køkken hver dag lægger for at undgå madspild og på den måde gøre lidt mere for miljøet.

 

”Økologi”: Regionshospitalet Randers

Dette køkken har fundet sin egen vej ind i den økologiske verden og har med solid, innovativ tankegang opnået det økologiske spisemærke i guld og en økologiprocent på imponerende 95 procent - uden at få bevilget en ekstra pose penge hertil.

Køkkenets slagterafdeling er 100 procent økologisk på forbrug af svinekød, oksekød og fisk. Køkkenet får leveret hele dyr til opskæring, og undgår derved dyre delprodukter.

Køkkenets medarbejdere er uddannet i ”lean”, og medarbejderne har samtidig arbejdet på at bryde gamle, dårlige vaner. Omlægningen til økologi er dermed finansieret ved effektiviseringer og ved at vende den konventionelle og traditionelle madproduktion på hovedet.

Køkkenets brug af lokale, friske, økologiske råvarer kan gøre mange køkkenledere grønne i hovedet af misundelse. Aftalerne med lokale leverandører har betydet en udvidelse af menukortet fra to sæsoner til fire sæsoner.

En knap 10 år lang, økologisk rejse – der også har bragt kogebogen ”Sund fornuft – økologi til patienter” med sig - har bragt faglig stolthed og højere kvalitet ind i køkkenet.

Og nu kan køkkenet med stolthed også kalde sig vinder af Magasinet Plejes Økologiske Køkkenpris 2018.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Nye scannere skal give bedre fødevarekvalitet

Bryghus klar med 39.000 julekalendere

Danske æg får nyt kvalitetsstempel

Flere restauranter går konkurs

Søfolk sejler 1.800 km for at fragte Thy-malt til Rusland

Ugens grin: Livslang læring

Nyhedsbrev

Løgismose Meyers klar med ny topchef

Han er hentet fra virksomhedens egen bestyrelse

Online Avis Arkiv

Fødevarestyrelsen indrømmer: Vi har fejlet

Jyske sømandschips ligner et kæmpehit

Himmerlandskød regner med op imod 50 nye medarbejdere

Sommerens tørke giver små pommes frites

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Fiskefabrik politianmeldt for listeria-fup

Operation X: Virksomheden solgte laks med listeria-bakterier men forfalskede analyse

SIAL: 17 danske fødevarefirmaer under samme hat i Paris

Gum by Hviid-folk: Vi giver ikke op

Mini-tyggegummifabrik er stadig på vej trods tvangsopløsning

Fiskeselskaber slår sig sammen

Thorfisk udskyder flytning til næste år

Nestlé har solgt for 432 milliarder i år

Gærende gløgg kaldt retur

Kendt restauratør tiltalt i stor bedragerisag

Sagen handler blandt andet om indkøb af kød og fisk

Balladen om Thorfisk - lukning eller flytning?

Bilka når madspildsmål 12 år før tid

Varehuskæden har halveret sit madspild. Varehuschef jubler.

Nowaco-stifter er død

Preben K. Nielsen stod bag en enorm fødevaresucces

Sjællandsk bryghus lancerer øl-snaps

Mikrobryggeri har fart på efter unik fustage-rundtur

FoodTech får en ny koncepthal

Vesterhavsmost hitter i Taiwan

Danske fødevarer klarer Brexit overraskende flot

Sandwichkæde presset af flere dødsfald

Sjællændere vil lave verdens bedste gin

Carsoe solgt til kapitalfond

Bær kaldt tilbage efter fund af metalstykker

Nye bøfhus-ejere: Skuden er vendt

Ny topchef på plads i Tulip Ltd

Hvert andet selskab overlever ikke syv år

Caspers bornholmske flymad er et hit

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Stor interesse for robotter til fødevareindustrien

SD2DUG24: Nyudviklet Dupline® generator og Modbus gateway

Fipros A/S tilbyder kvalitets spraytørring

BEKOKAT giver konstant olie- og bakteriefri trykluft og oliefri kondensat

En automatiseringsbølge ruller ind over e-handelsbranchen lige nu.

Uddannelse af medarbejderne

Tør du prøve englændermodellen?

Energiledelse i nye klæder.

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Isomasters Minibox kølerum

Boschert-Gizelis høster stor hæder og anerkendelse

Læs Fibox A/S lidt bedre at kende i denne profil video

Central kompressorstyring sænker energiforbrug med 150.000 kroner

FLOWave er en flowmåler med sensoregenskaber

JKS – endnu stærkere indenfor IT- og ingeniørprofiler

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Conveyors med bevægelig ende giver stor fleksibilitet

Slagter Kirkeby går op i røg

Induktiv sensor med analog udgang

Farvede solceller i facaden - også i hvide?

Er du træt af plukfejl og spildtid?

Komplette løsninger til fiskeproducenter over hele verden

AF Packaging Solutions

NaturaTop - aluminiumsfri label til gule og hvide oste

Primoreels udstiller igen på Scanpack

Send til en kollega

0.274