Mad på tablets skal få ældre patienter til at spise mere

Projektet Food'n'Go på Gentofte og Herlev Hospitaler skal motivere de ældste patienter til at få mere mad på tallerkenen

Svampesuppe, æggemadder og stegte sild. Det er, hvad der står på menuen til Bent Eric Velters næste måltid.

Han er indlagt på en af Gentofte Hospitals medicinske afdelinger og vælger sin mad ud fra billeder og beskrivelser på en tablet, der her på afdelingen fungerer som patienternes menukort. Det skriver DR P4 København.

- Det er dejligt, at man kan se maden på billeder først, for en ret kan jo laves på mange forskellige måder, siger Bent Eric Velter til DR P4 København.

Ideen med projektet Food’n’Go er at inddrage de ældre patienter og styrke deres appetit, så de hurtigere kommer på benene igen efter sygdom.

- Jeg har haft høj feber, og så falder appetitten. Det er jo en kendt sag, at ældre mennesker ikke får nok at spise, når de er indlagte, men her har man bedre mulighed for at kunne vælge det, som man har mest lyst til, siger Bent Eric Velter.

Billederne skal sætte sanserne og appetitten i gang, allerede inden måltiderne bliver serveret, forklarer Tove Lindhardt, der er projektleder og seniorforsker på Herlev Hospital.

- Vi ved, at det visuelle har en appetitstimulerende effekt, så man nærmest kan mærke at spytkirtlerne begynder at virke, hvis man ser noget lækkert på et billede.

En stor del af de ældre patienter på afdelingen er ifølge Tove Lindhardt underernærede, når de bliver indlagt. Og det er et stort problem, hvis de ikke har nok sul på kroppen, siger hun til DR P4 København.

- Det er nødvendigt, at vi tænker kosten meget mere med ind i behandlingen.

Indtil videre ser det ud til at have en positiv effekt, når de ældre får mere medbestemmelse over, hvad der skal på tallerkenen. Food’n’Go blev i 2013 testet på en patientgruppe, hvor resultaterne og tilbagemeldingerne var positive.

- Det viste en øget muskelstyrke i arme og ben, livskvalitet og patienternes mentale sundhed blev forbedret, og det samme gjorde deres BMI. Det påvirker jo også alt sammen, hvor ofte man bliver genindlagt, siger Tove Lindhardt.

Projektet er ifølge Tove Lindhardt også til gavn for de pårørende. Det er Jens Bitsch Larsen enig i. Hans mor, Stine Bitsch Larsen, som i dag er 99 år, var en af de første, som var med til at teste Food’n’Go.

Hun fik en tablet med hjem, da hun blev udskrevet, og det fik hende til at spise mere, fortæller hendes søn til DR P4 København.

- Vi har tidligere været meget nervøse for hende, når hun kom hjem. Vi kunne jo ikke være hos hende hele tiden, men når vi vidste, at hun fik noget ordentligt at spise, var det en stor lettelse for os.

Food'n'Go-projektet bliver lige nu testet på to medicinske afdelinger på Gentofte og Herlev Hospital. Konceptet skal fremover kunne udbredes til alle typer afdelinger og skal med tiden også motivere til mere fysisk aktivitet under hospitalsopholdet forklarer Tove Lindhardt.

- Vi har startet med den vanskeligste patientgruppe, når det kommer til implementering af teknologi. Men når det kan lade sig gøre her, så kan det lade sig gøre på alle afdelinger.

Kilde: DR P4 København


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Hamrende dyrt for Baresso at skifte navn

Jensens Bøfhus fortsætter striben af lukninger

Konkursramt slagteri har fået en afløser

Danskerne køber dyrevelfærd som aldrig før

Madhus breder ældremad ud til også de unge

- Folk i alle aldre kan lide vores mormormad, forklarer direktør om færdigret-sats.

1

Irma vil løfte færdigretter til nyt niveau

Kæden har bedt Hanegal om at producere

Nyhedsbrev

Slagteri og kødgrossist anmeldes til politiet

Fødevarestyrelsen: Helt almindelige slagtesvin brugt til vildledning

Sticks'n'Sushi skifter direktør

Dansk boble-vin bliver beskyttet

Området omkring Dons ved Kolding er det eneste sted, man må producere Dons-vin.

Stærk dansk fødevareteknologi skal åbne døre i Mexico

Ugens grin: Ufrivilligt jobskifte

OK Snacks solgte mere end nogensinde før

Ny popcornhal med til at sætte skub i omsætningen

1

Arla skal spare tre milliarder kroner

Hotdogbrød med fuldkorn og metalstykker

Anbefalinger sætter nyt fokus på måltider

Markant fald i danske øls alkoholstyrke

Bryggerierne satser på nydelse frem for beruselse - mere drikkevenlige øl vinder frem

Coop vil lukke 47 Fakta-butikker

Kommer ned under 360 butikker på landsplan

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Rod i allergener: Pølse-produkter kaldes tilbage

Ny kampagne: Fødevarestyrelsen slår ned på personlig hygiejne

Royal donation til FødevareBanken

Hvor kommer kødet fra?

Kunderne burde presse producenterne til bedre mærkning af kødets oprindelse, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk.

Bornholmerne må vente på Mikkeller

Åbning af Mikkeller-restaurant udskudt et år.

Nestlé tjener på flexitar-bølgen

Efter konkurs: Chokoladefabrik gør come back

Lille luksus: Din rejemad er blevet dyrere

Bryghus sender 15.300 flasker til Canada

Chr. Hansen klapper i hænderne

Nye ejere tjener millioner på Bone's

Jimmy Maymann skal digitalisere Foss

1

Dansk madkæde vil ud i Europa

Kunder amok i romkugler: Over 25.000 kugler solgt

Sløj sommer ramte Hjem-Is på bundlinjen

Valsemøllen har kaldt rugmel retur

Coop udvider med måltider til både morgen og frokost

Aioli trukket tilbage: Risiko for listeria

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Morgenseminar om 3D scanning

Laser kapacitet!

Denne vil du ikke røre med en ildtang...

Ny webshop med frysetørrede ingredienser

Det kan du også med tekstil

Ny hjemmeside: bralo.dk

Se hvem der også bruger løfteåg fra Fyns Kran Udstyr A/S

Sikkerhedstrædemåtten PSENmat kombinerer sikker arealovervågning med maskinbetjening

Kompensatorer fra WILLBRANDT Gummiteknik

X-TEND® wirenet forener sikkerhed med tidløst design

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Hvilken automationstopology har du brug for? Lenze tilbyder det hele

Verdens mest miljørigtige alkaline batteri (produceret af 75% genbrugsmateriale) nu også i Danmark.

Enhver håndværkers drømme-skuffedarium

Gode nyheder

Niveaumåling i tanke - alsidig niveausensor erstatter 5 sensorer

Er din virksomhed ”A Great Place to Work”?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Der er fokus på sikkerheden hos Jorgensen Engineering A/S

RS Components lancerer infrarød RS Pro-temperatursensor til industrielt udstyr

Ny generation af oliefrie kompressorer sænker energiforbrug og omkostninger...

Vi leverer sensorer af alle mærker

Bürkert @ Hannover Messe 2018

Corvina Cloud

Ny medarbejder søges!

Send til en kollega

0.189