23948sdkhjf

Klumme: Vil du selv købe dine varer?

Forbrugere stiller mange krav til fødevarernes pris og kvalitet. Landbrug & Fødevarer giver her et bud på, hvordan enderne kan nå sammen hos fødevareproducenterne og forbrugerne.
Af chefkonsulent og teamleder Klaus Jørgensen, Landbrug & Fødevarer

Det er en udbredt kendsgerning, at forbrugerne siger ét, når de sidder hjemme i sofaen og gør noget andet, når de står med indkøbskurven i hånden. Danskerne vil have sunde, friske, billige og danske fødevarer, når de bliver spurgt i en forbrugerundersøgelse. Sådanne undersøgelser er mere udtryk for drømmene i den ideelle verden end det aktuelle behov i hverdagen. Men hvordan når enderne så sammen for fødevareproducenterne og forbrugerne?

De danske fødevarer kan både opfylde forbrugernes behov og drømme. Måske ikke helt til det lave prisniveau, som forbrugerne drømmer om. Men sandheden er også den, at forbrugerne kun bruger omkring 10 pct. af indkomsten på fødevarer, hvilket er lavt sammenlignet med vores europæiske venner i de andre EU-lande. Dertil kommer, at det er svært at levere topkvalitet, fødevaresikkerhed, friskhed, osv. til den laveste pris samtidig med, at Danmark har et af verdens højeste omkostningsniveauer.

Flere og flere udenlandske varer på hylderne
Rent faktisk peger forbrugere på danske fødevarer, som noget man går efter, når der købes ind. Men værdsætter forbrugerne også produkterne fra det danske fødevareerhverv? Det kan være svært at tro, når man ser på tallene for den danske import af fødevarer, som er vokset med 11,5 mia. kr. de seneste 10 år svarende til en stigning på lidt over 70 pct.

Danskerne er vilde med udenlandske fødevarer. Her vender det tilbage til prisen, da udenlandske fødevarer er produceret under andre produktionsbetingelser, som gør, at de kan sælges billigere. Men det handler også om, at detailhandlen ikke længere accepterer, at nogle produkter er sæsonvarer. Vi vil også kunne købe friske jordbær til nytårsmenuen.

Flere danske producenter har også haft succes med at forlænge sæsonen for de danske produkter – det gælder blandt andet jordbær og tomater. Der er et stort og stigende marked for danske fødevarer produceret udenfor den oprindelige højsæson.

Danske fødevarer foretrækkes
Udenlandske fødevarer vinder frem på bekostning af danske. Men alligevel vil forbrugerne gerne have danske fødevarer. De peger selv på, at det handler om skabelse af danske arbejdspladser, at de danske fødevarer har et højt niveau for fødevaresikkerhed samt at de danske fødevarer er bedre for miljøet og klimaet. Alle rigtig gode grunde til at købe dansk.

Mange forbrugeres drøm er kun at købe danske og lokale fødevarer, men en del omstændigheder gør, at mange fødevarer alligevel er udenlandske, når indkøbsposerne tømmes og fyldes i køleskabet.

Hvad er det egentlig forbrugerne vil have?
Men hvad skal fødevareproducenterne gøre for at ramme forbrugernes ønsker? Giv dem en kombination af hvad de drømmer om, og hvad deres behov er. Sandheden er jo, at virkeligheden (hverdagen) gør, at drømmene ikke kan indfries hver eneste dag, men kun sporadisk f.eks. i weekenden og til særlige lejligheder.

Som fødevareproducent skal man være bevidst omkring forbrugernes og detailhandelens behov både til hverdag og fest. De danske fødevareproducenter kan være stolte af deres producenter, men man skal altid stille sig spørgsmålet: Hvad ville du selv købe, og ville du købe de varer du selv producerer?
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096