23948sdkhjf

Fødevarevirksomheder er "dybt frustrerede"

Bureaukrati er en vanvittig bebyrdelse, mener Delika Food Group
Landets fødevarevirksomheder er dybt frustrerede over tungt bureaukrati og et utal af indberetninger til Danmarks Statistik. Det konstaterer de små og mellemstore fødevarevirksomheders organisation, FødevareDanmark, i en pressemeddelelse, hvor Delika Food Group bliver fremhævet som konkret eksempel.

- Det er en vanvittig bebyrdelse. Vi bruger urimeligt meget tid på indberetninger, og jeg har vanskeligt ved at se, hvad mange af dem bruges til, siger John Hougaard, økonomidirektør i Delika Food Group. Skanderborg-virksomheden leverer egenproducerede fødevarer samt en lang række importerede charcuterispecialiteter, hovedsageligt til det danske marked.

Virksomheden er samlet set pålagt indberetninger inden for 14 områder årligt – om alt lige fra "producent- og importpriser" til "it-anvendelse i virksomheder" og "industriens energiforbrug".

- Jeg er helt med på, at nogle indberetninger set fra et politisk synspunkt kan give et brugbart indblik i konjunkturerne i erhvervslivet og i vores tilfælde i fødevarebranchen. Men ser man på det fra virksomhedernes side, så er det alt for meget tid, der går med at lave indberetninger, siger John Hougaard, der har medarbejdere, som skal foretage nogle af indberetningerne månedligt, andre kvartalsmæssigt og nogle halv- og helårligt.

Når indberetningstallet er så markant højt hos Delika Food Group, skyldes det, at koncernen rummer fem CVR-numre – tre produktionsvirksomheder og to handelsvirksomheder. Det kan Danmarks Statistik ikke tage højde for, når Delika Food Group bliver udtrukket til endnu en indberetning.

- Unødigt bureaukrati
Delika Food Group er medlem af brancheorganisationen FødevareDanmark. Her oplever man Delika Food Groups kritik som langt fra et enkeltstående tilfælde. Også mindre fødevarevirksomheder med kun ét CVR-nummer kæmper med at indtaste oplysninger.

- Alt for mange indberetninger til Danmarks Statistik er et generelt problem for vores virksomheder. De oplever det som unødigt bureaukrati og har mere end vanskeligt ved at forstå, hvorfor de skal bruge så meget af deres værdifulde tid på det, siger Leif Wilson Laustsen, formand for FødevareDanmark, som derfor også retter en appel til de danske politikere:

- Mange af indberetningerne er dikteret af EU-lovgivning, andre er nationale interesser. Vi har brug for, at der politisk råbes op om problemet, da det er den eneste måde, vi kan få ryddet op i antallet af indberetninger på, så virksomhederne bliver frataget en alt for stor administrativ byrde.

Hos FødevareDanmark finder man det tilsvarende unødvendigt med de skrappe sanktioner ved manglende indberetning.
- Det medfører politianmeldelse, idømmelse af bøder og retssager, hvis ikke du får indberettet rettidigt. Man får et indtryk af at være ude på en kriminel løbebane, siger Leif Wilson Laustsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.318