Masser af restauranter knaldet for fetafusk

Stor fødevareaktion afslører snyd med fødevarernes luksusmærker

Fetaen havde aldrig set Grækenland, og bøffelmozzarellaen var lavet på komælk. Sådan lyder konklusionen fra en mindre stikprøvekontrol, som Fødevarestyrelsen har gennemført på danske cafeer og restauranter som en del af en verdensomspændende aktion rettet mod svindel med fødevarer.

Men hvor myndigheder i udlandet fandt både råddent kød, kemisk farvet tun og falsk modermælkserstatning – i alt mere end 3.600 tons farlige eller underlødige fødevarer og næsten 10 millioner liter forfalskede drikkevarer - var de overtrædelser, Fødevarestyrelsens Rejsehold fandt, fortrinsvis vildledende markedsføring og i den mildere ende.

Fødevarestyrelsen så nærmere på i alt 70 fødevarer markedsført på menukort i cafeer og restauranter. Mere end hver tredje var ikke den mærkevare, som restauratøren hævdede. Således var der snyd med i spillet i samtlige otte feta-kontroller, godt halvdelen af 15 parmaskinke-tjek og i tre ud af syv kontroller af bøffelmozzarella.

- EU beskytter lokale fødevarer, så andre ikke kan lukrere på superbrands opbygget måske gennem generationer. Derfor er det også ulovligt at bilde sine kunder ind, at de får en særlig mærkevare uden at servere den, siger Annette Løvenkjær-Pearson fra Fødevarestyrelsens Rejsehold.

Hun understreger, at de almindelige produkter i princippet sagtens kan være på højde med de europæiske superbrands. Det rokker dog ikke ved, at det ikke er lovligt at sælge en almindelig skinke, som om den var den navnkundige mærkevareskinke, lufttørret på solrige skråninger i norditalienske Parma.

Den fælleseuropæiske aktion, der går under navnet Operation Opson, er i år gennemført for syvende gang. Aktionen er koordineret af Interpol og Europol og omfattede 68 lande, herunder Danmark, der har været med siden 2011.

Samtlige danske virksomheder, der ikke havde styr på Parmaskinken og de øvrige "beskyttede geografiske betegnelser", kan nu se frem til enten bøde eller indskærpelse.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Jysk slikfirma bygger nyt for 40 millioner

Candynavia i gang med at få meget mere plads

Nu er der lanceret 1.000 nye øl i år

Salling Group på vej med flere convenience-butikker

Tørke giver lavere udbytte for sukkerfabrik

Foodservicebranchen vokser videre

1

Ung kvinde vinder Danmarks største talentpris for kokke

Nyhedsbrev

Caspers bornholmske flymad er et hit

Online Avis Arkiv

Filet-direktør: Kvoter koster os livet

DTU-direktør: Industrien har brug for mere risikovillig kapital

Bryghus begravet i ansøgninger: 10.000 vil være øl-tester

Den voldsomme interesse for at blive én af blot 25 øl-testere kommer bag på brygmesteren

Jespers Torvekøkken vokser vest for Storebælt

Nyt storkøkken i Aarhus skal være med til at imødekomme efterspørgslen - og brede produkterne ud til flere jyske byer

Ny formand hos Dansk Cater: Vi fortsætter uændret

Heinz er på vej med Mayochup

Triple A scorer ny kæmpekontrakt

Foodservicebranchen vokser videre

Store virksomheder vil i seng med iværksættere

Ugens grin: Den ansvarsfulde medarbejder

Slagtekyllingers liv bliver kortere og kortere

Frugtfirma udvider ejerkredsen

Insektkvinder sender ny larvebar ud i træningscentre

"Drømmejob": Thisted Bryghus søger 25 øl-testere

Vestjysk slagteri tredobler pladsen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Hungry er på pengejagt

Bragende romkuglesucces klar med ny service

Lettelse på Danish Crown-slagteri i Sæby: Ingen svinepest

Mere dansk mad på vej til Japan

Mærsk investerer i mindre madspild

Ny metode opdager flere salmonellaudbrud

Udskældte Daka får lov til at udvide

Mug får Orkla Foods til at tilbagekalde læskedrik

Ølbryggere vil også sælge "verdens reneste vand"

Kødbollemaskine og isvandsbank sikrer høj effektivitet

Bisca har problemer med chokoladekage

Danmark mod Madspild har vokseværk

Food Supply Magazine er udkommet

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Sidste chance for at blive TÜV certificeret maskinsikkerhedsekspert (CMSE®)

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Genbrug af tekstilrester

Sprøjtestøbning i hærdeplast & do’s and don’ts, når man agerer på det litauiske marked

Gratis seminar om smart og effektiv datahåndtering hos IDA d. 2/10

Carl Stahl A/S leverer hydraulisk værktøj til AH Industries

Specialfremstilling af gummi/metal bøsninger

electronica 2018 - RS Components fokuserer på innovation og inspiration

Lejer til stål- og metalindustrien

Mirit Glas kan levere buet glas i en meget høj kvalitet

YASKAWA finder du hos ZF Danmark

Ny generation af oliefrie kompressorer

Ny økonomichef i Carsten Holm A/S

ABB introducerer ny hurtig, præcis og omkostningseffektiv SCARA robot

ISO 9001 Inspirationsseminar (På dansk og engelsk)

Mød PanPac på FachPack 2018

Flere fordele med den nyeste, IO-Link-kompatible pressostat fra SMC

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Der bliver hver dag samlet mange kædesæt på vores værksteder i hele Danmark.

Så er vinderne af Danish Retail Award 2018 fundet!

Restlager salg!

Fødevarer i fokus på teknologitopmøde

Lastbiler er et krævende område både med hensyn til omgivelser og trykluftk...

Lav elafgift skubber på komvertering til varmepumper

Manicus Teknik præsenterer KTR koblinger til pumpeteknologien

Send til en kollega

0.239