Fiskeskind skal være den nye trendy snack

Nyt projekt vil forvandle fiskeskind fra dyrefoder til sunde snacks til mennesker

Fiskeskind er i dag et biprodukt fra fiskeindustrien. Et nyt projekt skal reducere spild ved at omdanne fiskeskind til højværdiingredienser som fiskegelatine, ingredienser i hudplejeprodukter og sunde snacks som fiskechips.

Projektet samler en lang række industripartnere samt Teknologisk Institut og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) som videnspartnere.

- Når der i dag ikke er produktion af fiskegelatine eller fiskechips i Danmark, skal der tilføres ny viden til virksomhederne i forhold til nye processeringstrin. Vi har længe haft fokus på udnyttelsen af sidestrømme sammen med den danske fiskeri- og fødevareindustri. Vi ser frem til at gøre denne erfaring gældende også i dette fiskeskindsprojekt og bidrage til realiseringen af det forretningsmæssige potentiale – så er spildprodukt kan blive til et højværdiprodukt, siger seniorkonsulent Karin Loft Eybye, Teknologisk Institut.

I danske havne landes der årligt store mængder fisk, hvoraf en del ender som lavværdi restprodukter til foder. Fiskeskind har et stort potentiale som højværdiprodukt i form af gelatine og fiskeskindschips. Der er i dag ingen produktion af fiskegelatine eller fiskeskindschips i Danmark. Det skal dette projekt gøre op med. I projektet tages der fat på koldtvandsfisk som torsk og mørksej, hvor restprodukterne typisk udgør op til 40 %.

Helt nye markedsmuligheder i fiskegelatine
Markedet for fiskegelatine er i dag begrænset, men forventes at stige i de kommende år grundet kulturelle og livsstilsbegrundede ønsker hos forbrugere.

Det er derfor vigtigt, at Danmark kommer med på vognen nu, påpeger seniorprojektleder Marco Frederiksen fra Eurofish International Organisation.

Han har store forventninger til projektets muligheder for både fiskerierhvervet samt ingrediens- og fødevarevirksomheder:

- Med dette projekt udvikles en helt ny og bæredygtig værdikæde i Danmark. Vi har i forvejen en global styrkeposition indenfor fødevareingredienser. Det er naturligt som fiskerination at udbygge denne position med fiskegelatine. Forhåbentligt kan fiskeriet med en ny applikation også få en lidt bedre pris for råvarene, siger Marco Frederiksen.

Fra viden til nye kvalitetsprodukter
Danish Fish Protein er én af virksomhedspartnerne i projektet. De arbejder allerede i dag med fiskeskind som en råvare men ser store muligheder i en yderligere produktdifferentiering via karakteriseing af fiskegelatine til forskellige applikationer. 

- Vi har en strategi om at udvikle vidensbaserede produkter af høj kvalitet. Via dette projekt forventer vi at få udviklet en proces og råvarer til 1-2 applikationer. DTU byder ind med den forskningsmæssige baggrund om karakteriseringen, mens Teknologisk Institut bidrager med applikationsudviklingen. På den måde forventer jeg, at der skabes stor, konkret værdi i projektet, udtaler Greta Jakobsen, Direktør ved Danish Fish Protein.

Udvinding og tests
Udover fødevarer forventer Danish Fish Protein et potentiale indenfor mikroindkapsling og hudplejeprodukter.

I projektet muliggøres dette ved at udvinde fiskegelatine fra fiskeskindene og afprøve prototypernes funktionelle egenskaber til mikroindkapsling af olie samt i udvalgte hudplejeserier med de deltagende virksomheder. I forhold til fiskechips foretages der test og pilotproduktion og forskellige smagsvariationer vil blive testet med forbrugere. På baggrund af disse afprøvninger kan virksomhederne starte en egentlig produktion med minimeret risiko og investering.

Teknologisk Institut er i den sammenhæng bragt ind i projektet for at bidrage med kompetencer inden for udvikling af produktionsmetoder af ingredienser, faciliteter til test og kvalitetsvurdering af prototyper eksempelsvis med forbrugerpaneler, samt dybdegående kendskab til fysisk og kemisk karakterisering.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Anders J. Andersen
Fiskeskind til chips-produktion er jo ingen ny opfindelse, den er til gængæld løntung og energi-krævende, men resultatet er velsmagende og helt på højde(eller bedre) sammenlignet med andre "chips" produkter der findes i snacks-markedet - held og lykke med udfordringen vi glæder os til og smage når produktet evt. rammer hylderne...

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Nordex-overskud styrtdykkede

Gumlink henter millioner via Tyrkiet

Mange anvendelser for kunstig intelligens i fødevarer

Kunstig intelligens skal finde morgendagens supergær

Projekt til 28 millioner kroner hjælper Carlsberg med nye øltyper

Hanegal: Vi skal ikke have for mange maskiner

- Det kan også blive for automatisk. mener ledelsen

Konservesfabrik har stadig rød bundlinje

Nyhedsbrev

Food Innovation House gør klar til åbningsfest

Dundrende underskud hos Aasted

Øko-hippier fra Løvens Hule rejser nye millioner

Bryggerier holder fest uden alkohol

Alkoholfri øl er en voksende trend og indtægtskilde for bryggerier verden over

Alkoholfri øl skal være billetten til eksport

Svaneke Bryghus vil gøre op med alkoholfri øls dårlige ry

Nu lukker Espersen ned i Fredericia

Ny Hanegal-fabrik til færdigretter er stadig uafklaret

Men den kommer, og den skal kunne udvides, siger ledelsen

- En skrøne, at man ikke kan dyrke vin i Danmark

Men det kræver ordentligt vejr - og i Skærsågaards tilfælde hjælp fra dygtige, tyske ønologer

Kendt bøfkæde mistede millioner sidste år

Etiket-tjek kan spare en formue

Bornholmsk fiskeekspert delvist solgt

Bryghus på toppen: Udvider bar og restaurant

Ugens grin: Sælgeren og fåreflokken

Co-Ro tog et gevaldigt saft-dyk

Men Sun Lolly-producenten sprøjter nye produkter ud i stor stil

Ny maskine sætter fart i fristelserne hos Easyfood

Mejerierne hædrede den gode fødevaredebat

Ny bestyrelse i mad-tænketank

FoodTech sætter viden på menuen

Messen i Herning omdanner i år den ene messehal til Tech City

Danish Crown tjener flere penge trods pres på priserne

Erhvervsmanden Nils Foss er død - 90 år

BioMar udvider for 90 millioner i Brande

Nu kan Arbejdstilsynet tale med ansatte alene

NTF-Aalborg har skiftet direktør

FødevareDanmark: Stram den lov

Økologisk gourmet-slagteri rykker ind hos Irma

Romkuglemester er vokset yderligere

Pengene strømmer ind hos Gasoline Grill

International hæder til Skjern-gin

Gulerødder har bidt sig fast om øko-favorit

Møllerup Gods klar med danske hampefrø

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ny journalist på Dansk Handelsblad

Besøg os på DK's største udendørs udstilling for transportbranchen - Vestfyn Trækker fra i morgen

Kom og mød os til Vestfyn Trækker i denne weekend

Bonfiglioli snekkegear

Hjemmesider øger salget med klima-ikon!

Nyhed: Integreret kodning ved alle PSENopt II lysgitre fra Pilz

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Oste anlæg til salg

Smurfit Kappa tager endnu et skridt mod opnåelsen af bæredygtighedsmål

40 udstillere samles til Automationsdag

Smart og hurtig montageløsning.

Grib muligheden på Folkemødet 2018

Teknologisk Institut og Berendsen undersøger vaskevand for mikroplast

Vehco sætter fart på væksten gennem ny strategisk ejer AddSecure

Fremtidens robot

JOBOPSLAG: Performance orienteret salgskonsulent til udvikling og opbygning af det svenske marked

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Vellykket europæisk konference om udvikling af fødevarer i landdistrikterne

Komplet kasserejser, kassepakke- og palleteringsløsning baseret på Monoblok

Trænger dit sikkerheds hegn også til udskiftning ?

Yamaha robots introducerer det nye Lineære transportsystem LCM-X

Liem er udlært elektriker hos EL:CON

Quickguide: Ved du hvilken slags stregkode, du skal bruge til hvad?

Gratis seminar om anti-korruption og ISO 37001

Mars Valve Europe A/S på Achema messen i Frankfurt

Send til en kollega

0.21