23948sdkhjf

20.000 ænder skal aflives i Vestjylland

Fugleinfluenza påvirker Dansk And i Struer og stifter Martin Daasbjerg
Andeslagteriet Dansk And i Struer og stifteren Martin Daasbjerg er igen ramt af problemer: Fødevarestyrelsen har konstateret fugleinfluenza ved en af Martin Daasbjergs andebesætninger i Vinderup ved Holstebro, og cirka 20.000 ænder bliver aflivet i dag og derefter kasseret. Det er halvdelen af Martin Daasbjergs samlede besætning, skriver Skive Folkeblad.

- Det er noget, vi er nødt til at skulle igennem. Og det kommer vi, det er vi ikke det mindste i tvivl om. Jeg er sikker på, det er en mågelort, som har udløst alt det her. Vi har en vagtplan med vores jægere, vi har gaskanoner, skræmmekanoner, der kan lytte og afgive svar. Og så sker det alligevel, siger Martin Daasbjerg til folkebladet med henvisning til, at han i høj grad forsøger at holde luftrummet over de fritgående ænder fri for vildtfugle.

Andeproducenten får økonomisk kompensation, men nedslagtningen giver et afbræk i produktionen, idet farmen skal stå tom tre uger efter endt rengøring. Alt i alt kommer det således også til at kunne mærkes på andeslagteriet i Struer, som Martin Daasbjerg leverer til, nævner Skive Folkeblad.

Ifølge Fødevarestyrelsen er der tale om en forholdsvis mild fugleinfluenza i Daasbjergs andebesætning. Sygdommen blev opdaget i en rutinemæssig overvågning, selv om de smittede fugle ikke har vist sygdomstegn.

De fleste fjerkræ dør ikke af den såkaldte lavpatogene fugleinfluenza, men de kan smitte andre fjerkræ, og sygdommen kan ændre sig til den højpatogene type, der har en dødelighed på op imod 100 procent.

Udover aflivningen, der sker med hjælp fra Beredskabsstyrelsen, bliver der også oprettet en zone med særlige restriktioner på en kilometer rundt om besætningen. Der er ikke andre professionelle fjerkræbesætninger i zonen, så de strammere regler får kun betydning for hobbyejere. Reglerne siger blandt andet, at fjerkræ og deres æg ikke må flyttes ud af zonen i 21 dage. Fjerkræ i zonen må gerne være udendørs.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141