23948sdkhjf

Rynkeby sætter fart på nyt, stort friskpresseanlæg

| Af Tekst og fotos: Eskil Mann Sørensen | Tip redaktionen om en historie

Efterspørgslen på friskpresset juice har vist sig at være kæmpestor

Det er mildt sagt en stor appelsinpresser, som Rynkeby Foods har taget i brug for få måneder siden. Det er formentlig et af de største friskpresseanlæg i Nordeuropa og en betragtelig million-investering for Rynkeby. Den kan aftage op til 15.000 kilo appelsiner i timen.

Anlægget fylder flere fabrikshaller. I den første hal foregår selve presningen af appelsinerne. I et følgende rum foregår blandt andet pasteurisering, og i den anden hal foregår tapningen på flasker. Juicen går under navnet Brämhults, og der står "Presset på Fyn" på etiketten.



Anlægget bringer Rynkeby på fuld omgangshøjde med markedets krav. En stor del af den juice, der produceres, bliver fremstillet af juicekoncentrat. Men markedet for friskpresset juice er voksende.

- Forbrugerne vil bare have friskere og friskere produkter. Der er en større villighed til at betale noget mere og få en friskere smag, siger Leslie Lundehøj Jørgensen, senior product manager hos Rynkeby Foods.

Rynkeby har ambitioner om at øge danskernes forbrug af friskpresset juice, og de friskpressede dråber er blevet en succes.

- Det går forrygende. Både salget af juice og vores specialitet smoothie vokser. Så det er meget positivt, siger Leslie Jørgensen.

Rynkeby Foods forsøgte sig tidligere med friskpresset juice, men den produktion blev nedlagt for seks-syv år siden, da der manglede efterspørgsel. De seneste år er der blevet produceret friskpresset juice på Brämhult i Sverige, som er Rynkebys søsterselskab. Den produktion er nedlagt, og Rynkeby satser nu helhjertet på det store anlæg på Rynkebys fabrik på Fyn.

Anlægget kører 24 timer i døgnet de fleste dage i ugen.

Suger saften ud
I pressehallen står tonstunge kasser med friske appelsiner fra Egypten på gulvet, og gaffeltrucks’ene fylder flittigt appelsiner på.

Appelsinerne bliver presset ved en snedig proces i de store JBT-presser. Maskinen støder et perforeret rør op i appelsinen og suger saften ud ved hjælp af vakuum. Det er en skånsom teknik, der forhindrer, at stykker af den hvide hinde, albedo’en, eller skrællen kommer med i saften.

Før appelsinerne går ind til presning bliver de efterset af en medarbejder, som sorterer defekte appelsiner fra.

Efter presningen bliver juicen pumpet ind i store beholdere og forskellige batches blandet for at optimere blandingen.

Så bliver juicen lynopvarmet til omkring 76 grader og straks nedkølet igen. Det er det, man kalder en mild pasteurisering. I en anden maskine bliver juicen af-iltet. Det modvirker den naturlige oxidation, og det hjælper også til en jævn fordeling af frugtkødet i juicen.

Derefter bliver juicen tappet på plastflasker i forskellige størrelser.

De køres straks ind på kølelagret. På den måde er kølekæden intakt helt fra appelsinerne bliver plukket i plantager i Egypten eller Brasilien indtil de havner på morgenbordet i Danmark.

- Appelsiner har det bedst ved omkring to grader, siger Leslie Jørgensen.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

- Jeg bruger sindssygt meget tid på LinkedIn

Karsten Nielsen fra Food from Denmark: Netværk er altafgørende

Nu vil Daasbjerg sælge andehjerner

Produktet bliver kaldt "A la foie gras"

Fødevarevirksomheder ser på fremtidens madscene

Se listen: Her er fødevareindustriens største skatteydere

Ny bøfboss: Jeg kan redde 1.000 job

Ægtepar lancerer en stribe fødevarer i 2019

Kimber Foods satser ikke mindst på en serie nye snackprodukter

Nyhedsbrev

EU strammer reglerne for transfedt i mad

Online Avis Arkiv

- Enten er vi geniale ...

... eller også har vi skudt helt ved siden af, siger ægtepar

Fiskedirektør omkommet i havnen i Aalborg

Naturmælk sætter nye rekorder

Her er Årets danske Bryggeri

Gymnasiekammerater gik helt til tops

1

Naturli' Foods går til angreb på mælkemarkedet

Lancerer plantedrikke på køl med calcium fra alger

Ugens grin: Forbyttede gaver

DI har fundet midlertidig direktør

Kartoffeldirektør er pludselig væk

Konkursramt bryggeri brygger igen

1

Julefrokost-dilemmaer: Fanger bordet, hvis man siger op?

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Sprøjterobot er prøveklud

Odense Marcipan har sat ny robot ind i produktionen

Bagerkæden Emmerys må sluge endnu et milliontab

Underskuddet næsten fordoblet trods mere service

Gastronomi og fødevarer skal skabe udvikling

Første madkollektion fra Søstrene Grene

1

Too Good To Go redder Naturli's "ulovlige" plantedrik

Santa's Man Boobs og alle de andre juleøller

I år er der rekordmange julebryg fra de danske bryggerier

Ny undersøgelse: Danskerne klar til klimakamp ved middagsbordet

Ny Svansø-ejer: Good Food Group skal vokse gennem udvidelser og opkøb

200 Carlsberg-chefer får en ekstra årsløn

Carlsberg ramt af glas og papir i pilsnere

Familieejet milliardkoncern solgt til kapitalfond

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Studerende opfinder en klimavenlig vegansk ost

Fra fødevarerester til merværdi

Færre danskere laver mad fra bunden

Carlsberg lancerer fadøl uden alkohol

Nemlig.com med nyt kæmpeunderskud

Fremtidsuge sætter spot på fødevarer

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ny chef for FORCE Technologys Product Compliance-afdeling i Aarhus

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Fødevareegnet rengøringsløsning til pakkeafdeling hos brødproducent

KL Automatik leverer fuldautomatisk etiketteringsanlæg til slagteriet DanePork

Hjemløse kaffesælgere bliver klædt varmt på af erhvervslivet

KE Fibertec introducerer vaskeservice

Hader du også overraskelser i dit produkt?

Nyt VETEC dynamometer hos Carl Stahl A/S

JOFRA takker for et stærkt år

ZF Danmark leverer Planetgear i høj kvalitet

Nomo - En del til den rigtige løsning! - Alt i lejer

Det er ikke hver dag vi sælger en løfteklo som denne til en kunde →

Svingnings- og Chokdæmpere fra WILLBRANDT Gummiteknik

Mixere/Omrørere fra AxFlow

Det er jul - det er cool - og Bürkert er i gavehumør

Fibox TEMPO monteringskasser

Du kan stadig nå at være med i Lenzes online julekalender og vinde præmier

Ny standard giver inspiration til lov om tatovering

Ny isolations overvågningsenhed til ladestandere

Danmarks første offentlige hospital får pulterrum på tørreloftet

Du høster som du sår, også på LinkedIn

Autodesk Inventor Presentation, workshop

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S!

11. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

Marechal stiksystem PF-serien til sværindustri

Send til en kollega

0.305