Rynkeby sætter fart på nyt, stort friskpresseanlæg

| Af Tekst og fotos: Eskil Mann Sørensen | Tip redaktionen om en historie

Efterspørgslen på friskpresset juice har vist sig at være kæmpestor

Det er mildt sagt en stor appelsinpresser, som Rynkeby Foods har taget i brug for få måneder siden. Det er formentlig et af de største friskpresseanlæg i Nordeuropa og en betragtelig million-investering for Rynkeby. Den kan aftage op til 15.000 kilo appelsiner i timen.

Anlægget fylder flere fabrikshaller. I den første hal foregår selve presningen af appelsinerne. I et følgende rum foregår blandt andet pasteurisering, og i den anden hal foregår tapningen på flasker. Juicen går under navnet Brämhults, og der står "Presset på Fyn" på etiketten.

Anlægget bringer Rynkeby på fuld omgangshøjde med markedets krav. En stor del af den juice, der produceres, bliver fremstillet af juicekoncentrat. Men markedet for friskpresset juice er voksende.

- Forbrugerne vil bare have friskere og friskere produkter. Der er en større villighed til at betale noget mere og få en friskere smag, siger Leslie Lundehøj Jørgensen, senior product manager hos Rynkeby Foods.

Rynkeby har ambitioner om at øge danskernes forbrug af friskpresset juice, og de friskpressede dråber er blevet en succes.

- Det går forrygende. Både salget af juice og vores specialitet smoothie vokser. Så det er meget positivt, siger Leslie Jørgensen.

Rynkeby Foods forsøgte sig tidligere med friskpresset juice, men den produktion blev nedlagt for seks-syv år siden, da der manglede efterspørgsel. De seneste år er der blevet produceret friskpresset juice på Brämhult i Sverige, som er Rynkebys søsterselskab. Den produktion er nedlagt, og Rynkeby satser nu helhjertet på det store anlæg på Rynkebys fabrik på Fyn.

Anlægget kører 24 timer i døgnet de fleste dage i ugen.

Suger saften ud
I pressehallen står tonstunge kasser med friske appelsiner fra Egypten på gulvet, og gaffeltrucks’ene fylder flittigt appelsiner på.

Appelsinerne bliver presset ved en snedig proces i de store JBT-presser. Maskinen støder et perforeret rør op i appelsinen og suger saften ud ved hjælp af vakuum. Det er en skånsom teknik, der forhindrer, at stykker af den hvide hinde, albedo’en, eller skrællen kommer med i saften.

Før appelsinerne går ind til presning bliver de efterset af en medarbejder, som sorterer defekte appelsiner fra.

Efter presningen bliver juicen pumpet ind i store beholdere og forskellige batches blandet for at optimere blandingen.

Så bliver juicen lynopvarmet til omkring 76 grader og straks nedkølet igen. Det er det, man kalder en mild pasteurisering. I en anden maskine bliver juicen af-iltet. Det modvirker den naturlige oxidation, og det hjælper også til en jævn fordeling af frugtkødet i juicen.

Derefter bliver juicen tappet på plastflasker i forskellige størrelser.

De køres straks ind på kølelagret. På den måde er kølekæden intakt helt fra appelsinerne bliver plukket i plantager i Egypten eller Brasilien indtil de havner på morgenbordet i Danmark.

- Appelsiner har det bedst ved omkring to grader, siger Leslie Jørgensen.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Kassen er tom hos juicefirmaet Seimei

Ejer Allan Feldt har fyret halvdelen af medarbejderne

Langenæs Bageriet med nyt millionunderskud

Ny emballage: Nu kan man lugte fødevaren, før man køber

Erhvervsminister bliver ny direktør for Dansk Erhverv

Advarsel: Listeria i løgpølse fra Slagter Munch

Mosteri har mistet hele kapitalen

Nyhedsbrev

Dansk restaurant igen kåret som den 19.-bedste i verden

Rejsegilde: Carlsberg støbte bajere ned i fundamentet

Nyt hovedsæde bliver 15.585 kvadratmeter stort og forbindes direkte til Carlsberg Laboratorium under jorden

Forbud mod transfedt i dansk mad virker

Toms ramt af metalstykker i lakrids

Fisker scorede kassen på populære sild

Ny koncernchef i Dagrofa

Nuværende Arla-direktør skal være topchef

Adival har vokseværk

Travlhed kræver ekstra kvadratmeter til fabrikken i Billund.

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Efter 15 år: Nu får kornet sit eget hus

Muggen mousse: Kæde trækker dessert tilbage

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Slagterikoncern bløder i 2017-regnskab

Hård konkurrence har presset priserne og efterlader gigant med underskud

Østjyske orm og gærflager på Folkemødet

For fulde huse inviterede de 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus til debat på Folkemødet om udvikling af fremtidens fødevareløsninger

Pas på plast i Party-pølserne

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Kunder presser McDonald’s til at droppe plastiksugerør

Ugens grin: Weekend-arbejde

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Passioneret ismand skummer fløden på vegansk satsning

Østlige øko-markeder har potentiale

Mere udstyr til de små bryggerier

Ledigheden helt i bund blandt mejeriledere

Kaffekæde koster rigmand kassen

Thisted Bryghus lancerer VM-øl til danske fodboldfans

Rekordsalg: Danskerne hungrer efter kammerjunkere

Tidligere slikdirektør skal nu styre madaffald

Dragsbæk dalede i top og bund

Publikumsrekord på Ølfestival 2018

Nu risikerer 35.000 virksomheder tvangsopløsning

Se alle Medlemmernes egne nyheder

teknatex ApS har stor succes med salg af perma STAR smøreenhed.

Kom til julegavemesse ved Mogens Daarbak A/S

Bowitek åbner afdeling i Randers

Dyser hjælper luften ned i opholdszonen

Nyhed. Vectron IP66 frekvensomformer

Få CT scannet dine emner hos Zebicon

Maskinsikkerhed: Få hjælp til valg af produkter!

Savner du et miljøvenligt alternativ indenfor smøremidler og korrosionsbeskyttelse?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Nomo - En del til den rigtige løsning! - Alt i lejer

YASKAWA finder du hos ZF Danmark

Sommerudflugt til Egeskov Slot

Iværksætter automatiserer årsregnskabet, så hun har mere tid til madpakker

Sommerferien står for døren!

Siemens SIRIUS ACT trykknapper - robuste, smarte og fleksible

Ny medarbejder hos norm-teknik

Ejner Hessel A/S og deres valg af lagerautomat er igen faldet på ClassicMat™

Højtryks nåleventil med mikrometer håndtag

- Stemningen og atmosfæren var helt unik sammenlignet med andre steder, vi har været

Eksporter intelligente 3D-modeller til Revit fra Inventor, Solidworks og CREO.

Vil du udvide dit salg til drikke- og fødevareindustrien i Indien?

Svejsehuset A/S giver ordet “svejserobot” en helt ny betydning!

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af lodderøg hos Nordic Po...

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Se mere om én af de seneste kraner vi har leveret - denne gang med en unik ...

Send til en kollega

0.203