Rynkeby sætter fart på nyt, stort friskpresseanlæg

| Af Tekst og fotos: Eskil Mann Sørensen | Tip redaktionen om en historie

Efterspørgslen på friskpresset juice har vist sig at være kæmpestor

Det er mildt sagt en stor appelsinpresser, som Rynkeby Foods har taget i brug for få måneder siden. Det er formentlig et af de største friskpresseanlæg i Nordeuropa og en betragtelig million-investering for Rynkeby. Den kan aftage op til 15.000 kilo appelsiner i timen.

Anlægget fylder flere fabrikshaller. I den første hal foregår selve presningen af appelsinerne. I et følgende rum foregår blandt andet pasteurisering, og i den anden hal foregår tapningen på flasker. Juicen går under navnet Brämhults, og der står "Presset på Fyn" på etiketten.

Anlægget bringer Rynkeby på fuld omgangshøjde med markedets krav. En stor del af den juice, der produceres, bliver fremstillet af juicekoncentrat. Men markedet for friskpresset juice er voksende.

- Forbrugerne vil bare have friskere og friskere produkter. Der er en større villighed til at betale noget mere og få en friskere smag, siger Leslie Lundehøj Jørgensen, senior product manager hos Rynkeby Foods.

Rynkeby har ambitioner om at øge danskernes forbrug af friskpresset juice, og de friskpressede dråber er blevet en succes.

- Det går forrygende. Både salget af juice og vores specialitet smoothie vokser. Så det er meget positivt, siger Leslie Jørgensen.

Rynkeby Foods forsøgte sig tidligere med friskpresset juice, men den produktion blev nedlagt for seks-syv år siden, da der manglede efterspørgsel. De seneste år er der blevet produceret friskpresset juice på Brämhult i Sverige, som er Rynkebys søsterselskab. Den produktion er nedlagt, og Rynkeby satser nu helhjertet på det store anlæg på Rynkebys fabrik på Fyn.

Anlægget kører 24 timer i døgnet de fleste dage i ugen.

Suger saften ud
I pressehallen står tonstunge kasser med friske appelsiner fra Egypten på gulvet, og gaffeltrucks’ene fylder flittigt appelsiner på.

Appelsinerne bliver presset ved en snedig proces i de store JBT-presser. Maskinen støder et perforeret rør op i appelsinen og suger saften ud ved hjælp af vakuum. Det er en skånsom teknik, der forhindrer, at stykker af den hvide hinde, albedo’en, eller skrællen kommer med i saften.

Før appelsinerne går ind til presning bliver de efterset af en medarbejder, som sorterer defekte appelsiner fra.

Efter presningen bliver juicen pumpet ind i store beholdere og forskellige batches blandet for at optimere blandingen.

Så bliver juicen lynopvarmet til omkring 76 grader og straks nedkølet igen. Det er det, man kalder en mild pasteurisering. I en anden maskine bliver juicen af-iltet. Det modvirker den naturlige oxidation, og det hjælper også til en jævn fordeling af frugtkødet i juicen.

Derefter bliver juicen tappet på plastflasker i forskellige størrelser.

De køres straks ind på kølelagret. På den måde er kølekæden intakt helt fra appelsinerne bliver plukket i plantager i Egypten eller Brasilien indtil de havner på morgenbordet i Danmark.

- Appelsiner har det bedst ved omkring to grader, siger Leslie Jørgensen.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Stærk sommer giver opjustering hos Carlsberg

Regeringen vil proppe mere sund mad i danskerne

Slagtere får de mindste lønstigninger

Generation Food Award afholdes for anden gang

Ny Them-direktør vil kigge på eksporten

Grise strømmer til danske slagterier

Nyhedsbrev

Rekordsalg af is og sodavand

WeDoBurgers lukker og slukker

Nu vil fødevarekæmper halvere madspildet

En lang række store virksomheder går sammen i nyt initiativ

Nordisk Tang scorer et "større millionbeløb"

Nu skal der sættes fart på at udnytte kæmpestort potentiale

Svindelforebyggelse gælder nu også emballagen

Mange emballager er dog så avancerede, at det er svært at snyde

Smartbake skifter til måltidskasse-ekspert

Bagerikoncernen har indgået millionaftale med RetNemt

Daka lukker jysk blodfabrik

Mængden af blod er halveret på 10 år

Kejserinden runder 20 år med gryder

Cateringfirma er blevet til en stor familievirksomhed

Økologisk æbleproduktion crowfundede sig til 1,4 millioner kroner på seks timer

1.260 pakker jordbæryoghurt trukket tilbage

Asparges: Overskud på 100 millioner er væk

Ugens grin: Hævnen er sød

1

Daloon-ulykke: Mand kunne ikke komme ud af vaskemaskine

Mors holder DM i østersgastronomi

Smukfests overskudsmad bliver til 6.250 måltider

Så bliver der igen brygget øl i Vrå

Københavns Madhus får ny direktør

Sushi-fisk fra Thy i stor skala

Opdræt: Sashimi Royal, der opdrætter Yellowtail Kingfish i et saltvandsbrug i Hanstholm, er i omdrejninger

1

Smukfest bruger kaffegrums i sæben

Giftigt mel tilbagekaldes

Kødproducenter vil også være kødfri

Just Eat vil også levere morgenmad

Plyndrede lastbil for chips til 80.000 kr.

Coop tilbagekalder frikadellepølser på grund af gas

Guld til dansk likør

Fødevarekoncern om 2017: Forfærdeligt

Svaneke Bryghus får ny direktør

Æggefirma ser millionpotentiale i proteindrik

Direktør går fra øllet til rejerne

Tørke: Bornholmerne må undvære lokale grøntsager

Se alle Medlemmernes egne nyheder

SMC’s salgsstab styrkes med bred profil

SMC’s salgsteam Nordjylland opgraderer

Digital ledelse i fokus på Automatik

Verdens største producent af græsfrø vælger automatisk pakke- og palleteringslinje fra Egatec

Demonstration af løsninger, der styrker industriens konkurrenceevne på stand B-1065 på Automatik ´18

TransSteel 2200 svejsemaskine til MIG/MAG, TIG og MMA inkl. tilbehør

Medarbejderrekord hos Gibotech

Pladsbesparende stepmotor - absolut positionering med batterifri sensor

Besøg os på Automatik messen 2018, d. 11. til 13. september på stand 1100

Nyt bryghus i Sydtyrol - de skræddersyede drev kom fra NORD

Automatik 2018

SMC’s nye trådløse fieldbussystem kombinerer hastighed og sikkerhed

Kompetencegivende kurser

Grib chancen! - HMI Design Masterclass Online Video kursus

Nye trådløse sensorer til Onset's RX3000 datalogger

Mobilt showroom i container

Trådløst plukkesystem på lageret forbedrer sporbarhed hos Carletti

Vi har leveret løftegrejet til det seneste indkøb fra Maximus Kran- & Specialtransport

Ny serie af termiske kameraer fra Fluke lagerføres nu hos RS Components

Lejer til robotapplikationer fra Nomo

Mixere/Omrørere fra AxFlow

Trådløs håndholdt HMI – Pendant / Teach box

Kraner og vakuumløftere fra JLM

Bliv din virksomheds produktivitetsagent

Easylog NFC temperaturlogger

Send til en kollega

0.189