23948sdkhjf

Hvor mange bryggerier er der plads til?

Den skærpede konkurrence presser bryggerier som Indslev ud på eksportmarkederne

Der eksisterer i dag i omegnen af 200 bryggerier i Danmark. Fra de helt små hobbybryggere over de mellemstore mikrobryggerier som Indslev til de større mikrobryggerier og endelig de helt store koncerner.

Og aldrig er der åbnet så mange nye bryggerier som i 2017, beretter beerticker.dk. Samtidig blev der for fjerde år i træk lanceret over 1.000 nye øl på det danske marked.

Spørgsmålet er, om Danmark overhovedet kan bære så mange bryggerier?

I hvert fald forholdt ejer af Indslev Bryggeri Anders Busse Rasmussen sig kritisk til branchens fejring af "alt det nye" i sin tale til Danske Ølentusiasters generalforamling i marts. Talen faldt i forlængelse af, at Indslev Bryggeri vandt prisen for årets ølnyhed 2018 for IPA’en Kinky Cowboy.

Optræk til problemer i USA 
- Jeg vil ikke gøre mig til dommer over, hvor mange bryggerier der skal være i Danmark. Det kommer også an på kvaliteten. Jeg stiller bare spørgsmålstegn ved, om vi altid skal hylde det nye. Hvis 200 bryggerier er fantastisk, hvad så med 600 eller 800 bryggerier? Er det også lykken? uddyber Anders Busse Rasmussen til Food Supply Magazine.

Han tilføjer:

- Kigger vi mod USA, har de begyndende problemer derovre. Der kom 1.000 nye bryggerier i 2017, og de er oppe på næsten 10.000 bryggerier i alt (ifølge Brewers’ Association var tallet cirka 6.300 i 2017, red.). Volumen stiger stadig, men der er ved at klinge ud. Og flere og flere bryggerier lukker.

Ifølge den amerikanske brancheforening Brewers Association åbnede der 731 mikrobryggerier i 2017, mens 101 lukkede. Det er en klar stigning i forhold til 2015 og 2016, hvor der var henholdsvis 44 og 65 lukninger.

Endnu mere konkurrence i Norge 
Spørger man Anders Busse Rasmussen, er konsekvensen af den øgede konkurrence, at mikrobryggerierne må begynde at orientere sig mod andre markeder og andre salgskanaler. Indslev Bryggeri sælger i dag også til Rema, ligesom man har øje for at udvide eksporten til vores nabolande.

Her er det især brandet Ugly Duck Brewing, der satses på. Lillebroderen til Indslev-brandet fylder i dag næsten lige så meget som Indslev-øllene og tegner sig for al eksport.

Men også i Norge og Sverige er konkurrencen benhård.

- Det er nærmest sværere på de markeder. Norge har flere bryggerier end Danmark, og en by som Göteborg har i omegnen af 25 bryggerier. Det er anderledes i Tyskland, som er på et meget tidligere stadie i forhold til specialøl, fordi de har været vant til meget øl til lave priser, siger Anders Busse Rasmussen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078